Εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τις κύριες κατευθύνσεις του ΣΕΤΕ.
Είναι οι τρεις κύριες κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η ανανεωμένη στρατηγική του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), παράλληλα με τέσσερις βασικούς στόχους, για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.
Ενός τομέα, ο οποίος συνεισφέρει, άμεσα και έμμεσα, από 20% έως 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ κατά τη διάρκεια της αιχμής της λειτουργίας του, ξεπερνά το 30% της συνολικής απασχόλησης.
«Ο τουρισμός με σταθερά αυξητικό ρυθμό αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, δημιουργεί ανάπτυξη στην περιφέρεια, στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα. Καταβάλλει εισφορές και φέρνει κατανάλωση. Επενδύει, ενώ παράλληλα βελτιώνει υποδομές και υπηρεσίες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Α. Ρέτσος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στην Αθήνα.
Όπως ο ίδιος δήλωσε, οι στόχοι του ΣΕΤΕ για το επόμενο διάστημα είναι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι.
«Να ανέβει ο ελληνικός τουρισμός ακόμα πιο ψηλά, με όπλο μας την ενότητα του κλάδου και την εργασιακή ειρήνη. Να πετύχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συνέργειες για να μπορέσουμε να αναδείξουμε την ισχυρή κοινωνική διάσταση του τουρισμού. Να ανταποδώσουμε στην ελληνική κοινωνία το μέρισμα που της αναλογεί» δήλωσε ο κ. Ρέτσος.
Τέσσερις στόχοι
Τέσσερις φιλόδοξους στόχους θέτει ο ΣΕΤΕ για το επόμενο διάστημα.
α. Η περαιτέρω ενίσχυση και κατάταξη του ελληνικού τουρισμού ψηλότερα στις μεγάλες αγορές,
β. Η ενότητα ολόκληρου του τομέα, σύνθεση όλων των απόψεων, εργασιακή και κοινωνική ειρήνη,
γ. Η διαρκής, αρμονική και επωφελής για την ελληνική οικονομία και κοινωνία σχέση συνεργασίας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις,
δ. Η ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος.
Με βάση όλα τα παραπάνω ο ΣΕΤΕ έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τους τοπικούς τουριστικούς φορείς, τα μέλη του ανά την Ελλάδα και τις τοπικές κοινωνίες. Έχουν ήδη επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Πάτρα, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, ενώ το επόμενο διάστημα, θα υλοποιηθούν συναντήσεις στην Κρήτη, στη Ρόδο, στα Ιωάννινα, στο Καρπενήσι και στην Τρίπολη.
Φέρουσα ικανότητα και εκπαίδευση
Ο κ. Ρέτσος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και σε δυο σημαντικά ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης, το θέμα της φέρουσας ικανότητας και της εκπαίδευσης.
«Θα ήθελα να αρχίσουμε πλέον να σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Εκτός συνηθισμένου πλαισίου … Να ξεφύγουμε από παλιές απαγορευτικές πρακτικές και αντιλήψεις. Θα ήθελα να δούμε και μια άλλη σκοπιά, λίγο διαφορετική. Πως για παράδειγμα περιοχές που αντιμετωπίζουν ζητήματα φέρουσας ικανότητας, μπορούν να ωφεληθούν από αυτό το γεγονός. Πως για παράδειγμα θα διαχυθεί ένα μέρισμα, μια ανταπόδοση στις τοπικές κοινωνίες. Οι τρόποι υπάρχουν. Βελτίωση για παράδειγμα υποδομών. Καλύτεροι δρόμοι, καλύτερα λιμάνια, καλύτερες πόλεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Σ’ ότι αφορά την εκπαίδευση, επισημάνθηκε ότι ο τουρισμός είναι ένας κατεξοχήν ανθρωποκεντρικός τομέας με τον παράγοντα άνθρωπο να αποτελεί τον καθοριστικότερο δείκτη στην τελική μορφή του προϊόντος.
«Ο ΣΕΤΕ λοιπόν δίνει μεγάλο βάρος στην υποστήριξη της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό. Πως; Με ενεργή συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο σε θέματα σχεδιασμού προγραμμάτων σπουδών και διασύνδεσης τους με την αγορά εργασίας, με αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, με συνεχή μελέτη των αναγκών της αγοράς σε δεξιότητες και γνώσεις και διοργάνωση στοχευμένων προγραμμάτων που θα απαντάνε σε αυτές» είπε ο κ. Ρέτσος.
*
-Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Α. Ρέτσος, ανέφερε, ότι άμεσα, πριν τα Χριστούγεννα, ξεκινάνε οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες, «με στόχο πολύ σύντομα να έχουμε εκπροσώπηση και επιρροή στο κέντρο των Ευρωπαϊκών αποφάσεων. Είναι ένα βήμα που θεωρούμε ότι έχει πλέον ωριμάσει σε επίπεδο υλοποίησης και μπορούμε να του δώσουμε σάρκα και οστά» τόνισε ο κ. Ρέτσος.