Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΞΕΕ: Χαμένο και το πρώτο τετράμηνο του 2021

ΞΕΕ: Χαμένο και το πρώτο τετράμηνο του 2021

Για τη χειρότερη χρονιά στον τουρισμό με απώλειες τεράστιου μεγέθους, δίχως αριθμούς, αφίξεις και τζίρους αλλά και για ένα αβέβαιο 2021 μιλάει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Ήταν η δυσκολότερη χρονιά που έχουμε περάσει ποτέ, και ελπίζουμε να μην ξαναπεράσουμε τίποτα που να είναι κοντά σε αυτήν τη χρονιά, όχι ως χώρα, παγκοσμίως» τόνισε με έντονο προβληματισμό ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης και των αρχαιρεσιών για το νέο διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.  

Ο κ. Βασιλικός μιλώντας στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης δήλωσε πως οι όποιες ελπίδες υπήρξαν στην αρχή για τον ξενοδοχειακό και κατ’ επέκταση τουριστικό κόσμο της Ελλάδας, «δυστυχώς δεν επαληθεύτηκαν» είπε προσθέτοντας «δεν υπάρχουν φέτος αριθμοί, δεν υπάρχους αφίξεις, δεν υπάρχουν τζίροι. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε και να εφαρμόσουμε με σοβαρότητα πρωτόκολλα, προκειμένου να αφήσουμε μια παρακαταθήκη, όπως έχουμε κάνει και υγειονομικά ως χώρα, έτσι, και ως τουρισμός, σαν ελληνικά ξενοδοχεία, κάτι που μας δίνει ελπίδες για την επόμενη τουριστική σεζόν».

Πληρότητες στο 25%

Όπως ανέφερε ο  πρόεδρος του ΞΕΕ, το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά (και) για τον τουρισμό, «μιλάμε για μια συνολική πληρότητα των ξενοδοχείων της χώρας η οποία δεν άγγιξε το 25%, μιλάμε για ένα 60% των ξενοδοχείων να ανοίγουν, που σημαίνει 4.000 ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά, είτε εποχικής είτε συνεχούς λειτουργίας, και από τα συνεχούς λειτουργίας που ανοίξανε 700 ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του έτους θα ξανακλείσουν, γιατί δεν υπάρχει ζήτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός προσθέτοντας ότι τα μέτρα που έχει προτείνει ο ξενοδοχειακός κλάδος προς την κυβέρνηση είναι σημαντικά και σοβαρά και μεσοπρόθεσμα.

Χαμένο το πρώτο τετράμηνο του 2021

Σ’ ότι αφορά το μέλλον του τουρισμού, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός είπε ότι δεν είναι εποχές για προβλέψεις. «Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι το πρώτο τετράμηνο του 2021 είναι, ήδη, χαμένο, όποιες και αν είναι οι ιατρικές εξελίξεις» ανέφερε, εξηγώντας πως συνεδριακός τουρισμός, εκθεσιακός, city break, τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη,  μια πόλη που ζει από αυτές τις κατηγορίες, έχουν ήδη ακυρωθεί.

Θολό τοπίο

Για ένα θολό τοπίο δίχως τη δυνατότητα για την οποιαδήποτε εκτίμηση μίλησε ο κ. Βασιλικός αναφερόμενος στην τουριστική σεζόν του 2021 εξηγώντας ότι το βλέμμα των εμπλεκομένων θα είναι στραμμένο στο Μάιο, υπό προϋποθέσεις, που αφορούν, μεταξύ άλλων, με το ποιες αεροπορικές εταιρίες θα έχουν επιβιώσει, ποιοι tour operator θα υπάρχουν ακόμη κτ.

«Χρειάζεται στήριξη για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην επόμενη μέρα, σχεδιάζοντας έναν καινούργιο τουρισμό που θα λάβει υπόψη τα καινούργια χαρακτηριστικά, τα οποία επιβάλλονται από τις εποχές, αλλά προβλέψεις, δυστυχώς, δεν θα κάνουμε» δήλωσε ο κ. Βασιλικός.

Τέλος, σ’ ότι αφορά τις θέσεις εργασίας, ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανέφερε πως τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία που έχουν, είναι ότι δεν ακολουθούν την πτώση του τζίρου. «Είναι πολύ μεγαλύτερη η πτώση του τζίρου σε ποσοστιαία, σε σχέση με την απώλεια θέσεων εργασίας. Δεν έχουν βγει τα τελικά νούμερα, θα τα έχουμε τον επόμενο μήνα στην τελική έρευνα που θα κάνουμε στα ξενοδοχεία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα