Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη - 5ο Συνέδριο Τουρισμού: Τουριστική παιδεία για όλους (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη – 5ο Συνέδριο Τουρισμού: Τουριστική παιδεία για όλους (ΦΩΤΟ)

«Βόρεια Ελλάδα – Τουριστική Άνθιση Όλο το Χρόνο» ήταν το τίτλος του 5ου Συνεδρίου Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Το ‘παρών’ έδωσε και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο συνέδριο τουρισμού, χθες, Τετάρτη 4 Μαΐου, που συνδιοργάνωσαν τα τέσσερα διμερή Επιμελητήρια – το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνο-Γαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Σοφία Ζαχαράκη (υφυπουργός Τουρισμού), Νίκος Τσαβδάρογλου ( Branch Senior Executive Officer – Thessaloniki)

Το 5ο Συνέδριο Τουρισμού με τίτλο «Βόρεια Ελλάδα: Τουριστική Άνθιση Όλο το Χρόνο», το οποίο επανήλθε έπειτα από τρία έτη πανδημίας, πραγματοποιήθηκε υβριδικά, και παρά τις τεχνικές δυσκολίες, μετέφερε μέσω των ομιλητών του τις νέες τάσεις και τις κατευθύνσεις που επιβάλλεται να ακολουθήσει το τουριστικό προϊόν όπως η ανανέωση της τουριστικής ταυτότητας, η αειφορία, η τεχνολογία, η τουριστική εκπαίδευση.

«Στο 5ο συνέδριο Τουρισμού αναπτύχθηκαν μια σειρά από επίκαιρα θέματα από το γενικότερο τοπίο που διαμορφώνονται στον κλάδο και πώς η χώρα μπορεί να ξεχωρίσει» ανέφερε στη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, διαδικτυακά ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλας Μπακατσέλος. Ο ίδιος επισήμανε πως όλοι μας χρειαζόμαστε να έχουμε τουριστική παιδεία, με την τουριστική εκπαίδευση να αποτελεί από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη.

Όπως επισήμανε ο κ. Μπακατσέλος, το υπουργείο Τουρισμού συνδράμει στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ως κορυφαία προτεραιότητα, προωθώντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού που είναι το ζητούμενο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η φωτεινή τουριστική χρονιά και η τουριστική εκπαίδευση

Για μια φωτεινή τουριστική χρονιά, παρά το αρχικό σοκ με το ξέσπασμα του πολέμου, μίλησεστην κεντρική της ομιλία η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

«Είμαστε αισιόδοξοι, τα στοιχεία είναι θετικά, παρατηρούμε όμως με μεγάλη σπουδή και μελέτη όλα αυτά που συμβαίνουν αυτές τις πρώτες εβδομάδες, ωστόσο βλέπουμε ανάκαμψη των κρατήσεων και αφίξεις οι οποίες θερμαίνονται σιγά σιγά» δήλωσε η κα. Ζαχαράκη στο πλαίσιο του 5ου συνεδρίου Τουρισμού.

Η κα. Ζαχαράκη, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Δημιουργικών πόλεων γαστρονομίας της UNESCO, στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας όπου το λιμάνι της έχει γίνει homeporting (λιμάνι επιβίβασης/αποβίβασης), στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, όπου το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζεται να προωθήσει για φέτος ένα νέο πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ, «σχεδιάζουμε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που να έχει λιγότερη γραφειοκρατία για τον επιχειρηματία, ευκολότερη πληρωμή και βέβαια μεγαλύτερη άνεση και για τον δικαιούχο» ανέφερε η κα. Ζαχαράκη.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην τουριστική εκπαίδευση λέγοντας πως το υπουργείο Τουρισμού έχει προγραμματίσει πάνω από 46 εκατ. για επιδοτούμενα σεμινάρια για περισσότερους από 20.000 ανέργους και εποχικά εργαζομένους, τα οποία θα ξεκινήσουν από το τέλος του 2022 – αρχές του 2023. 

Top of mind ποιοτικός προορισμός

«Στόχος μας είναι να αναδειχθούμε σε top of mind προορισμό ποιοτικού τουρισμού, που όμως έχει ηθικό πρόσημο» ανέφερε η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, στη διαδικτυακή σύνδεση που είχε στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Τουρισμού.

Η ίδια συμμετέχοντας στην ενότητα «Προβάλλοντας την Ελλάδα εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας» επισήμανε πως ο βιώσιμος τουρισμός, ο προσβάσιμος, ο πολιτιστικός ή ο θρησκευτικός τουρισμός, είναι το μεγάλο στοίχημα και η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Βόρεια Ελλάδα, που διαθέτει σπουδαία συγκριτικά πλεονεκτήματα.

«Οι millenials και τα μεσοανώτερα κοινωνικά στρώματα επιβραβεύουν βιώσιμους προορισμούς και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω. Θέλουν να μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες με τον προορισμό, όπως ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτά πλέον είναι αποφασιστικά κριτήρια επιλογής προορισμού και καταλύματος από τα δυναμικά κοινά» επισήμανε η κα. Γκερέκου.

Σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δήλωσε πως ο ΕΟΤ ενισχύει την επικοινωνιακή στρατηγική τόσο στις παραδοσιακές για τον ελληνικό τουρισμό χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, οι Σκανδιναβικές χώρες όσο και στις  σημαντικές αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά όπου ήδη έχουν ξεκινήσει απευθείας πτήσεις για Αθήνα 6 και 2 φορές την εβδομάδα αντίστοιχα.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ αναφέρθηκε και στο νέο τουριστικό μοντέλο που θα πρέπει να επιδιώξει η Ελλάδα, το Ευ Ζην, συνδέοντας τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα και τον πολιτισμό.

Το τρίπτυχο αειφόρα οικονομία φιλοξενίας – ελληνική διατροφή –  πολιτισμός αποτελούν προτεραιότητα για τον ΕΟΤ.  

Νέα γενιά έργων για την ΠΚΜ

Για την ανάπτυξη των υποδομών και γενικότερα τη νέα γενιά έργων που απαιτείται για το καινούργιο τουριστικό προφίλ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος ο οποίος συμμετείχε ως ομιλητής στην ενότητα «Ανανεώνοντας την τουριστική ταυτότητα του Βορειοελλαδικού τόξου».

Ο κ. Θάνος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην ανάπτυξη του αεροδρομίου «Μακεδονία» και στους στόχους της ΠΚΜ να έρθει η πρώτη υπερατλαντική πτήση στην πόλη.

Ο ίδιος επισήμανε το ενδιαφέρον των κινηματογραφικών επενδυτών για γυρίσματα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού με την υποψηφιότητα της ΠΚΜ για την ένταξη της Πολιτιστικής Διαδρομής «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, Απόστολου των Εθνών» ώστε να λάβει την πιστοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Ευρωπαϊκή πολιτιστική διαδρομή. «Είμαστε στην τελική έκβαση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.

Στο μέσο του πάνελ, Αλέξανδρος Θάνος (αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΚΜ), δεξιά της φωτ. Λώρα Αργυροπούλου (Marketing & Communication Strategist Wise Ram), αριστερά της φωτ. Γιάννης Ασλάνης (συντονιστής – πρόεδρος Thessaloniki Convention Bureau)

 Η βιωσιμότητα είναι η απόλυτη προτεραιότητα

«Η πρόκληση της βιωσιμότητας στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού» ήταν ο τίτλος της ενότητας στην οποία συμμετείχε ο ομιλητής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

«To σημαντικό είναι να ορίσουμε ένα στρατηγικό πλάνο το οποίο θα ακολουθήσουμε στα χρόνια που έρχονται δίνοντας έμφαση σε χαρακτηριστικά ποιότητας, βιωσιμότητας, προστασίας του περιβάλλοντος, ενεργειακής αναβάθμισης κλπ.» ανέφερε ο κ. Τάσιος προσθέτοντας πως στο κέντρο του στρατηγικού πλάνου θα πρέπει να είναι η ακόμη πιο οργανική διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τις παραγωγικές δυνατότητες και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Στο πάνελ, από δεξιά της φωτογραφίας, Γρηγόρης Τάσιος (πρόεδρος ΠΟΞ και ΕΞΧ), Μιιχάλης Χατζηβρέττας (διευθυντής τομέα ιδιωτικών επενδύσεων Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ), Σωτήρης Μυλωνάς (συντονιστής Sustainability Expert)

Ο κ. Τάσιος επισήμανε πως «η βιωσιμότητα είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Το φυσικό και πολιτιστικό μας απόθεμα πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχθεί έξυπνα και παραγωγικά σε όλη του την έκταση. Γι’ αυτό και είναι στρατηγικός στόχος η πράσινη μετάβαση στον τουρισμό».

Ο πρόεδρος της ΕΞΧ δεν παράλειψε να αναφερθεί και στις υποδομές. «Κλειδί είναι επίσης οι υποδομές. Η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με την Κεντρική

Ευρώπη όπως και ο εκσυγχρονισμός στις οδικές πύλες της χώρας» ανέφερε προσθέτοντας πως κομβικής σημασίας είναι επίσης οι υποδομές που αφορούν στην καθημερινότητα των προορισμών.

«Το υπογραμμίζω με έμφαση έχοντας και την εμπειρία του νομού της Χαλκιδικής, όπου έγιναν και γίνονται πολλά, αλλά μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα για την καθημερινότητα του νομού. Τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης όπως και η βιολογική επεξεργασία των αποβλήτων είναι μείζονα ζητούμενα» ανέφερε ο κ. Τάσιος και συμπλήρωσε «βιώσιμος προορισμός σημαίνει βιώσιμη ζωή πρωτίστως για τους μονίμους κατοίκους και κατ’ επέκταση και για τους επισκέπτες».

*

-Η έναρξη των εργασιών του 5ου Συνεδρίου Τουρισμού Βόρεια Ελλάδα: Τουριστική Άνθιση Όλο το Χρόνο» πραγματοποιήθηκε με σύντομους χαιρετισμούς από την αντιπρόεδρο του  Ελληνο-Γαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μαρία Βοζίκη, τον αντιπρόεδρο του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Στέφανο Τζιρίτη.

– Το ‘παρών’ στο 5ο Συνέδριο Τουρισμού έδωσε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως πρόσφατες προβλέψεις της Eurobank επισημαίνουν ότι η χώρα μας θα μπορούσε να καταγράψει φέτος 20,7 εκατομμύρια ταξιδιωτικές αφίξεις με 15 δις ευρώ έσοδα. «Είναι απόφασή μας στον τομέα Μακεδονίας και Θράκης να επανατοποθετήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη της ευρύτερης γειτονιάς μας. Με αναβαθμίσεις στις χερσαίες πύλες εισόδου, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τους οδικούς άξονες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαφάτης.

-Στην ενότητα «Ανανεώνοντας την τουριστική ταυτότητα του Βορειοελλαδικού τόξου» συμμετείχε διαδικτυακά η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Μαρία Κωνστάντογλου η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δυναμική που δείχνει φέτος η κρουαζιέρα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) αλλά και στο κατόρθωμα των επιχειρήσεων του τουρισμού που παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μαστίζουν τις περιοχές τους (προσφυγική, πανδημική, οικονομική, ενεργειακή κτλ.) έχουν καταφέρει να επιβιώσουν. «Είναι ένα επίτευγμα» είπε χαρακτηριστικά η κα. Κωνστάντογλου η οποία παράλληλα αναφέρθηκε και στην ακρίβεια των εισιτηρίων – αεροπορικών και ακτοπλοϊκών– προς τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου, η τιμή των οποίων, σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτρεπτική για τους τουρίστες.

Μεταξύ των Χορηγών Επικοινωνίας του 5ου Συνεδρίου «Βόρεια Ελλάδα: Τουριστική Άνθιση Όλο το Χρόνο» ήταν και το Debbiestravel.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα