Στα 100 εκατ. ευρώ και πλέον υπολογίζεται η μείωση του τζίρου για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων (ποσοστό 76%)και για τα ξενοδοχεία, τους χώρους εκδηλώσεων και τα συνεδριακά κέντρα (ποσοστό 69%), ήτοι οι ακυρώσεις και αναβολές αγγίζουν το 95%!
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο συνεδριακός τουρισμός, όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι συνεχόμενες αναβολές αλλά και οι ακυρώσεις των συνεδρίων, καταβαραθρώνουν τη εν λόγω μορφή τουρισμού, η οποία, θεωρείται μία από τις ποιοτικότερες του χώρου.
«Όλα τα συνέδρια μαζεύονται για το 2021′ άρχισε το 2021 να στριμώχνεται, αλλά, μέχρι τότε, δεν ξέρουμε τι θα γίνει» αναφέρει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Thessaloniki Convention Bureau Γιάννης Ασλάνης προσθέτοντας ότι και να αρχίσει να αλλάζει η ψυχολογία του κόσμου, «οι ευπαθείς ομάδες από Αμερική δεν θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν για να συμμετέχουν σε ένα συνέδριο. Άρα και να γίνουν τα συνέδρια, θα έχουμε αρκετά μειωμένη συμμετοχή, κατά την άποψή μου» αναφέρει ο κ. Ασλάνης.
Μείωση τζίρου
Καταγράφοντας τον παλμό του συνεδριακού τουρισμού και σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική έρευνα για τον κλάδο που πραγματοποιήθηκε, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων (ACVB) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCB), καταγράφηκαν ακυρώσεις και αναβολές των διεθνών διοργανώσεων σε ποσοστό άνω του 95%. Αντίστοιχα, το ποσοστό αυτό στις πανελλαδικές διοργανώσεις κυμαίνεται γύρω στο 95% για τους συνεδριακούς χώρους και στο 79% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και συναντήσεων.
Σ’ ότι αφορά δε τον τζίρο, υπάρχει μείωση σε ποσοστό 76% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων και σε ποσοστό 69% για τα ξενοδοχεία, τους χώρους εκδηλώσεων και τα συνεδριακά κέντρα.
Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 122 εταιρίες του κλάδου απ’ όλη την Ελλάδα, το 20% των ερωτηθέντων καταγράφει ήδη ακυρώσεις ή αναβολές προγραμματισμένων εκδηλώσεων για το 2021, με την πλειοψηφία να αναμένει περαιτέρω ακυρώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
Επιστροφή το 2023 – 2024
Βάσει της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων της έρευνας αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες του debbiestravel.gr και όπως αναφέρουν πηγές του χώρου,ο συνεδριακός τουρισμός αναμένεται να επιστρέψει το 2023 – 2024!
Εμπλεκόμενοι του κλάδου αναφέρουν ότι πιθανότατα ο leisure τουρισμός να επανέλθει νωρίτερα, «γιατί εκεί ο κόσμος θα είναι πιο χαλαρός» λένε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, τόσο στον τουρισμό αναψυχής όσο και στον συνεδριακό, εντοπίζεται το πρόβλημα των πτήσεων.
«Οι αεροπορικές εταιρίες, πότε θα φτάσουν να έχουν την ίδια σύνδεση πτήσεων που είχαν το 2019;» θέτουν το ερώτημα.
Εδώ, να υπενθυμίσουμε ότι η αεροπορική εταιρία Aegean, στο πλαίσιο παρουσίασης που είχε πραγματοποιήσει τον Δεκέμβριο του 2019 στη Θεσσαλονίκη, είχε ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, και 8 νέους προορισμούς (6 εξωτερικού και 2 εσωτερικού) από/προς Θεσσαλονίκη.
1.400 ευρώ δαπάνες ανά σύνεδρο
Περί τα 100 εκατ. ευρώ χάνει ο συνεδριακός τουρισμός και οι εμπλεκόμενοι, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με έρευνες και στοιχεία, ο κάθε σύνεδρος δαπανάει περίπου 1.400 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας διαμονή, αεροπορικό εισιτήριο, παραμονή στην πόλη και όλα όσα ξοδεύει, πλην της συμμετοχής του στο συνέδριο. Ο δε μέσος όρος παραμονής του στην εκάστοτε πόλη είναι η 3,5 μέρες.
Να σημειώσουμε, ότι πρόσφατα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ακυρώθηκε ένα ψυχιατρικό συνέδριο, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο.
Πληρότητες στα ξενοδοχεία
Στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 11-20 Σεπτεμβρίου, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, κυμαίνονται πάνω από το 50%.