Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΣαντορίνη - στο 70% οι πληρότητες του Οκτωβρίου!

Σαντορίνη – στο 70% οι πληρότητες του Οκτωβρίου!

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Σαντορίνης για το μήνα Οκτώβριο, φτάνουν και εκείνες του Σεπτεμβρίου. Η σεζόν στο νησί επιμηκύνεται!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Πολλοί οι τουρίστες που επιλέγουν τη Σαντορίνη τον Οκτώβριο (φωτ. Ντ. Χ.)

Για έναν πολύ δυνατό Οκτώβριο, και τουρισμό όλο το χρόνο, με τους Έλληνες να επανέρχονται στο νησί αλλά και με το έντονο πρόβλημα της παράνομης μίσθωσης κατοικιών, μιλάει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης, Μανόλης Καραμολέγκος.

Βρισκόμαστε στη Σαντορίνη, στα μέσα Οκτωβρίου, στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνεδρίου τουρισμού, που διεξάγεται στο νησί, εδώ και 13 χρόνια. Με αφορμή την παρουσία μας στο συνέδριο, ο κ. Καραμολέγκος, μας ενημερώνει για την πορεία της τουριστικής κίνησης στο παγκοσμίως φημισμένο νησί.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης, Μανόλης Καραμολέγκος

Περιοχές με πληρότητες στο 70%

Ο Οκτώβριος αποδεικνύεται για τους επιχειρηματίες της Σαντορίνης, ένας δυνατός μήνας, που πολλοί μιλούν για αντίστοιχες πληρότητες με εκείνες του Σεπτεμβρίου.

«Σε κάποιες περιοχές βλέπουμε να φτάνουν και το 70%, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, και για όσα καταλύματα είναι ανοιχτά» αναφέρει στο debbiestravel.gr ο κ. Καραμολέγκος, προσθέτοντας ότι αρκετά ξενοδοχειακά συγκροτήματα θα παραμείνουν ανοιχτά, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Όταν προηγούμενες χρονιές, οι πληρότητες δεν ήταν σ’ αυτά τα επίπεδα, και σε περιοχές όπως για παράδειγμα η Περίσσα και το Καμάρι,  που είναι συνδεδεμένες με τους μεγάλους tour operators, φέτος το σκηνικό είναι κάπως διαφορετικό.

«Σ’ αυτές τις περιοχές, οι tour operators όταν κλείσουν το πρόγραμμα τους, κλείνουν και τα ξενοδοχειακά καταλύματα» εξηγεί ο κ. Καραμολέγκος, προσθέτοντας ότι φέτος υπάρχουν, τέτοια εποχή ανοικτά ξενοδοχεία κάτι που οφείλεται σε συμφωνία που έχει προηγηθεί με κάποιους tour operators, για την επέκταση της τουριστικής περιόδου  κατά ένα μήνα.

«Οπότε αφήσανε κάποιες πτήσεις τους, προκειμένου να επιτευχτεί η επιμήκυνση, και βλέπουμε αποτελέσματα» αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης.

Ξενοδοχεία σε Περίσσα, Καμάρι, Περίβολο παραμένουν ανοιχτά μέχρι τέλη Οκτωβρίου

Χειμώνας

Ρωτήσαμε τον κ. Καραμολέγκο, για το σκηνικό που επικρατεί τους υπόλοιπους μήνες, δηλαδή από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο, που ουσιαστικά ‘ανοίγει’ η σεζόν του χρόνου.

«Όπως και πέρυσι έμειναν αρκετές επιχειρήσεις ανοιχτές, ικανές ώστε να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες του νησιού, το ίδιο θα συμβεί και φέτος, μπορεί να είναι και περισσότερες» αναφέρει ο κ. Καραμολέγκος.

Ωστόσο, για τι αριθμό ανοιχτών επιχειρήσεων μιλάμε;

«Δυστυχώς δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία’ οι ψηφιακές πλατφόρμες μας δείχνουν ποια συγκροτήματα είναι ανοιχτά αυτό το διάστημα» λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης και εξηγεί «το 2013, 20 – 25 καταλύματα ήταν το χειμώνα ανοιχτά, ενώ πέρυσι κατά μέσο όρο τα ανοιχτά καταλύματα έφταναν τα 100 – 140».

Σ΄ότι αφορά τους τουρίστες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στη Σαντορίνη χειμώνα μήνα, είναι κυρίως  Ασιάτες, Ινδοί αλλά και Αμερικάνοι, Αυστραλοί, Γερμανοί.

Το χειμώνα πηγαίνουν Σαντορίνη, κυρίως Ασιάτες, Ινδοί, αλλά και Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι

Κινέζοι, Άγγλοι, Έλληνες

Πρόκειται για μια αγορά που τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει πολύ, και σ’ ότι αφορά τη Σαντορίνη, πραγματικά, έχουν κατακλύσει το νησί. Είναι όμως ‘καλοί’, ποιοτικοί τουρίστες οι Κινέζοι; ρωτήσαμε τον κ. Καραμολέγκο.

«Οι Κινέζοι έχουν μια διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας, και κάποιες συμπεριφορές τους δεν είναι εύκολα κατανοητές από εμάς» αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, εξηγώντας ότι για παράδειγμα φωνάζουν δυνατά, ενοχλούν τους διπλανούς τους, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο με τους Ευρωπαίους, τους Αμερικάνους.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, είναι ιδιόρρυθμοι πελάτες, «μπορεί να αγοράσουν έναν πανάκριβο επώνυμο προϊόν, και να μην ξοδέψουν σε κάτι άλλο», ενώ όπως όλοι οι τουρίστες, «κάποιοι επιλέγουν ακριβά καταλύματα, κάποιοι όχι».

Για τη Σαντορίνη, πιο ισχυρή αγορά είναι η αγγλική, ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Καραμολέγκος, «οι φόβοι μας είναι ότι με το brexit, ίσως αντιμετωπίσουμε μείωση στη ροή», ελπίζοντας οι ίδιοι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση, όπως τουλάχιστον είναι μέχρι τώρα.

Σ’ ότι αφορά την ελληνική αγορά, ο κ. Καραμολέγκος αναφέρει ότι «φέτος, είδαμε σιγά σιγά να επιστρέφουν στο νησί, ωστόσο για μικρότερο χρονικό διάστημα» προσθέτοντας ότι και οι Έλληνες άρχισαν να γίνονται ψαγμένοι καταναλωτές, «να ψάχνουν το καλό, το ποιοτικό και αυτό που λέμε «value for money»».

Σύμφωνα δε, με την εμπειρία του προέδρου των ξενοδόχων Σαντορίνης, ο μέσος όρος διαμονής των τουριστών στο νησί, είναι οι 5 νύχτες.

Μέσος όρος παραμονής στο νησί οι 5 νύχτες (φωτ. Ντ.Χ.)

Παραοικονομία

Αναμφίβολα, ένα θέμα που ‘αγγίζει’ όλους τους ξενοδόχους στην Ελλάδα, είναι το θέμα της μίσθωσης τουριστικών κατοικιών.

Όπως εξηγεί ο κ. Καραμολέγκος, το φαινόμενο είναι πολύ έντονο σε Μύκονο και Σαντορίνη, και οι επιπτώσεις φαίνονται καθημερινά.

«Δάσκαλοι, γιατροί, καθηγητές δεν μπορούν να βρουν σπίτι, και αν βρουν, οι τιμές είναι απαγορευτικές» αναφέρει ο κ. Καραμολέγκος στο debbiestravel.gr και συμπληρώνει «πρέπει η Πολιτεία να το λύσει αυτό το θέμα’ δεν μπορεί να πετάει το μπαλάκι στην τοπική κοινωνία και στο δήμο. Δίνοντας τους μικρές επιδοτήσεις, της τάξεως των 1.000 ευρώ το χρόνο, ακόμη και τότε, όλοι αυτοί δεν μπορούν να βρουν σπίτι, γιατί το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν σπίτια!».

Στη Σαντορίνη οι κλίνες σε μισθωμένες τουριστικές κατοικίες ξεπερνούν τις 10.000

Επίσης, έντονο πρόβλημα στην εύρεση κατοικίας διαμονής αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στο νησί, στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι ξεπερνούν τις 7.000 – 8.000, και οι δουλειές τους είναι εποχιακές.

Όπως αναφέρει ο κ. Καραμολέγκος είναι κλίνες σε μισθωμένες κατοικίες, ξεπερνούν τις 10.000, και ανταγωνίζονται σε αριθμό τα επίσημα ξενοδοχειακά καταλύματα.

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των μισθώσεων κατοικιών που απευθύνονται στους τουρίστες, από τις πλατφόρμες, και τα στοιχεία αυτά να ελέγχονται’ να ελέγχονται οι δραστηριότητες και οι συναλλαγές, και αυτό να ρυθμιστεί νομοθετικά» και συμπληρώνει να είναι υποχρεωμένες αυτές οι πλατφόρμες, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, κάθε εξάμηνο ή κάθε χρόνο, να δίνουν τα στοιχεία στις φορολογικές αρχές. Να μην υπάρχει αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η απόκρυψη εσόδων  και ασφαλιστικών εισφορών» συμπληρώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης Μανόλης Καραμολέγκος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα