Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάΕνίσχυση των ελληνορωσικών εμπορικών σχέσεων

Ενίσχυση των ελληνορωσικών εμπορικών σχέσεων

Με στόχο την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τη Μόσχα, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος καθώς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, το ΕΕΘ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Μόσχας.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Στα περίπου 3,5 εκατ. Ρώσων τουριστών που κατευθύνονταν ετησίως στην Τουρκία, οι οποίοι όμως, λόγω τόσο των περιοριστικών μέτρων, που επέβαλε η Ρωσία στην Τουρκία όσο και της γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας, που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, αναζητούν άλλους προορισμούς, θα πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι ελληνικές προσπάθειες.

«Στην Ελλάδα έρχονται περί τους 800.000 Ρώσοι τουρίστες ετησίως, όταν στην Τουρκία πηγαίνουν περίπου 3,5 εκατ.» αναφέρει στο debbiestravel.wordpress.com ο Β’ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Κλεόβουλος Θεοτόκης, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή στη Μόσχα.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, όσα προβλήματα κι αν έχουν οι Ρώσοι, «κάποιοι από αυτούς θα ταξιδέψουν» επισημαίνοντας ότι ήδη η Ισπανία και η Ιταλία κάνουν κινήσεις ώστε να απορροφήσουν μεγάλο κομμάτι της πίτας.

Από την άλλη, η αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση, καθιστά την Ελλάδα μη ανταγωνιστική με άλλες χώρες.

Επιπρόσθετα, ο κ. Θεοτόκης, αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέργειες, ώστε να προωθείται ένα ολοκληρωμένο πακέτο που να περιλαμβάνει βουνό, θάλασσα και πόλη. «Να προωθούμε τη Θεσσαλονίκη, μαζί με την Χαλκιδική και την Πιερία» επισημαίνει ο Β’ αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Κλεόβουλος Θεοτόκης στο debbiestravel.wordpress.com.

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΕΕΘ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Μόσχας συμφωνήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στα δύο Επιμελητήρια, η συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων σε ελληνικές εκθέσεις, καθώς και τεχνικά θέματα ίδρυσης κοινών επιχειρήσεων.

2016-03-04 12.28.48 Ο Β’ αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Κλεόβουλος Θεοτόκης (δεξιά) με τον Εκτελεστικό αντιπρόεδρο τουΕπιμελητηρίου Μόσχας κ. Σουρέν Βαρνταγιάν.

Πτώση από τη ρωσική αγορά

Σ’ ότι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, τη χρονιά που μας πέρασε οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών σημείωσαν σημαντική μείωση σε σχέση με το 2014. Η μείωση, η οποία ήταν και αναμενόμενη, με αφορμή την κατάρρευση μεγάλων ρωσικών τουριστικών οργανισμών, το εμπάργκο από την Ε.Ε. αλλά και την κατολίσθηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ, κινήθηκε στο – 25%.

Συγκεκριμένα, για το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν 144.399 αφίξεις Ρώσων τουριστών έναντι 193.940 το 2014.

Μείωση υπήρξε και στις διανυκτερεύσεις Ρώσων τουριστών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατρακύλησαν στην 8η θέση, από την 3η που ήταν το 2014, αλλά και από την 1η που ήταν το 2013.

Συγκεκριμένα, τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, καταγράφηκαν 51.505 διανυκτερεύσεις Ρώσων τουριστών, έναντι 72.763 πέρυσι (-29,22%).

Συνολικά την τελευταία διετία, η Θεσσαλονίκη έχασε περίπου 40.000 διανυκτερεύσεις Ρώσων, οι οποίες κατά το 2015 έπεσαν ακόμη και κάτω από τα επίπεδα του 2012.

Tips

Αναμφίβολα, πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τη φετινή πορεία από τη ρωσική αγορά, θα προκύψει κατά τη διάρκεια της μεγάλης διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΜΙΤΤ, που θα διεξαχθεί στη Μόσχα 23 – 26 Μαρτίου.

-Σ’ ότι αφορά τη βίζα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, από την 1η Απριλίου θα υπάρχουν οι υποδομές ώστε να γίνει η απαραίτητη στελέχωση προσωπικού για τα visa centers.

-Να σημειωθεί ότι η νέα διαδικασία χορήγησης θεώρησης εισόδου (τουριστικής βίζας) απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο ανά αίτημα, γεγονός, που καθιστά την όλη διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα. Οι Ρώσοι τουρίστες θα πρέπει να επισκέπτονται τους υποδοχείς βιομετρικών στοιχείων και λοιπών δικαιολογητικών στα visa centers προκειμένου να γίνει λήψη αποτυπωμάτων και των δέκα δακτύλων των χεριών, που – ανάμεσα σε άλλα κριτήρια – επιβάλλει η νέα διαδικασία.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα