Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάΑεροδρόμιο Μακεδονία - Η Θεσσαλονίκη «πετάει»!

Αεροδρόμιο Μακεδονία – Η Θεσσαλονίκη «πετάει»!

Σε δυο χρόνια από σήμερα, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, θα επιβιβαζόμαστε στα αεροσκάφη, από τον ολοκαίνουργιο τερματικό σταθμό!

Κείμενο + φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Το μέλλον του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» παρουσίασε, σήμερα, Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, η Fraport Greece, κατά τη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης που πραγματοποιήθηκε στον χώρο, όπου σε δύο χρόνια από σήμερα θα βρίσκεται ο νέος Τερματικός Σταθμός του αεροδρομίου.

Στην πασσαλοπίξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα έργα. Έχουν τοποθετηθεί 880 πάσσαλοι από τους 1.200 περίπου συνολικά, ενώ σε 20 περίπου μέρες θα φανεί το πρώτο μέρος του έργου

«Το νέο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί απλώς μέρος του κατασκευαστικού προγράμματος’ 100 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 415 εκατ. ευρώ που θα κοστίσουν τα έργα για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων, θα διατεθούν εδώ στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Alexander Zinell, κατά τη διάρκεια της σημερινής τελετής θεμελίωσης του νέου αεροδρομίου «Μακεδονία» προσθέτοντας ότι στόχος της εταιρίας είναι η πλήρης μεταμόρφωση του αεροδρομίου σε έναν σύγχρονο κεντρικό κόμβο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Zinell, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport έχουν δημιουργηθεί 650 άμεσες θέσεις εργασίας.

100 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 415 εκατ. ευρώ που θα κοστίσουν τα έργα για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων, θα διατεθούν εδώ στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” τόνισε ο CEO Fraport Greece Alexander Zinell

«Μεγάλες οι προκλήσεις»

Δυο μεγάλες προκλήσεις είχε να αντιμετωπίσει η Fraport, σχετικά με την ανάληψη και διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fraport Stefan Schulte.

«Η πρώτη πρόκληση ήταν η εμπειρία που έχουμε, η τεχνογνωσία μας και το δυναμικό της Fraport AG και της Fraport Greece και η δεύτερη πρόκληση ήταν η χώρα, για το εάν έπρεπε να προχωρήσουμε» ανέφερε στη σύντομη ομιλία του ο κ. Schulte προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες επένδυσης στην Ελλάδα και οι ίδιοι, από την αρχή, έτυχαν θερμής υποστήριξης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα αλλά και από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

«Και βεβαίως, υποστήριξη υπήρξε και από τις αεροπορικές εταιρίες» είπε ο κ. Schulte, αναφέροντας την Aegean (σ.σ. ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης έδωσε το «παρών» στη σημερινή τελετή θεμελίωσης του ‘Μακεδονία’) καταλήγοντας «το αύριο ξεκινάει σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη».

Ολοκλήρωση σε δυο χρόνια

«Σήμερα θεμελιώνουμε το νέο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης’ η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή, είναι ένας προορισμός με τεράστιες δυνατότητες, και στόχος μας είναι να τις αναδείξουμε και να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη, μέσα από τη συνεργασία όλων μας, ως έναν κόμβο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια» ανέφερε στα ΜΜΕ ο γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο για την κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι μέσα στους συμβατικούς χρόνους, και ο προγραμματισμός για την ολοκλήρωση του έργου είναι τέλη του  2020, πρώτο τρίμηνο του 2021.

«Σήμερα θεμελιώνουμε το νέο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης» επισήμανε γεμάτος περηφάνεια ο γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος

Πρωτεύουσα εξωστρέφειας

Ως κόμβο ανάπτυξης για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος, στο πλαίσιο της σημερινής τελετής θεμελίωσης του αεροδρομίου, ανέφερε χαρακτηριστικά «η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει πρωτεύουσα της εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα» συμπληρώνοντας «η Θεσσαλονίκη σε 4-5 χρόνια θα απογειωθεί γεωστρατηγικά, οικονομικά, επιχειρηματικά, και κομβικό ρόλο θα παίξει το αεροδρόμιο».

Μια χρονοκάψουλα στη σημερινή τελετή θεμελίωσης του “Μακεδονία” με τα σχέδια του νέου τερματικού σταθμού, τις εφημερίδες και τα σχετικά δημοσιεύματα, το κέρμα για τυχή και τις ευχές!

*

– Εκτός από την κατασκευή του νέου Τερματικού Σταθμού, συνολικής έκτασης που θα ξεπερνά τα 34.033 τ.μ., η «νέα εποχή» για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού 24.000 τ.μ. καθώς επίσης την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, αλλά και την αναβάθμιση της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού και τη σύνδεσή της με το δίκτυο της πόλης.

-Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα αναβάθμισης όπως: ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το αύριο ξεκινάει σήμερα από εδώ! Από τη Θεσσαλονίκη

-Μετά από την ολοκλήρωση του μεγάλου κατασκευαστικού έργου,  οι σταθμοί check-in θα αυξηθούν κατά 47%, ενώ τα διπλάσια θα είναι τα σημεία ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών θα είναι κατά 75% περισσότεροι, με τον συνολικό αριθμό των πυλών του αεροδρομίου να αυξάνεται κατά 50%.

-Τη σημερινή εκδήλωση (Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου) τίμησαν με την παρουσία τους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επαγγελματικών φορέων και Ενώσεων από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.

-Εκ μέρους του μετοχικού σχήματος της Fraport Greece, την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Dr. Stefan Schulte, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Fraport AG και ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, Πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου.

-Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πέτρος Σουρέτης, Δ/νων Σύμβουλος της Ιntrakat, εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου, καθώς επίσης και ο οικοδεσπότης ο Δ/νων Σύμβουλος της Fraport Greece Alexander Zinell.

Σε δυο χρόνια από σήμερα (19 Σεπτεμβρίου) θα εγκαινιαστεί ο νέος αεροσταθμός στο “Μακεδονία”. Οι πληροφορίες μας, λένε, ότι τον Αύγουστο του 2020 θα είναι έτοιμος!

Στη σημερινή τελετή θεμελίωσης του νέου αεροδρομίου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», μεταξύ άλλων, το ‘παρών’ έδωσαν ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Gregory W. Pfleger, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, η πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, στελέχη της ΔΕΘ – Helexpo, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής Δημήτρης Χαδαλής, ο πρόεδρος του Ελληνο – Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Σαραντόπουλος, ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος (σ.σ στο σύντομο χαιρετισμό του ζήτησε τη σύνδεση της πόλης με το αεροδρόμιο με σύγχρονο, γρήγορο και άνετο τρόπο), ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος, ο πρόεδρος του TCB Θεσσαλονίκης Γιάννης Ασλάνης, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης, ο πρόεδρος του Mouzenidis Group Μπόρις Μουζενίδης, διευθυντικά στελέχη της Ellinair, στελέχη της Qatar Airways, ο διευθυντής αεροδρομίου «Μακεδονία» Γιάννης Βογιατζής κ.ά.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα