Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΉπειροςΜέτσοβο – Διατηρώντας την παράδοση!

Μέτσοβο – Διατηρώντας την παράδοση!

Κωμόπολη της Ηπείρου, στην Πίνδο, το Μέτσοβο, με τους 6.000 περίπου κατοίκους, συνεχίζει τα διατηρεί τις παραδόσεις του.

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Στο νομό Ιωαννίνων, θα συναντήσουμε το Μέτσοβο, χτισμένο στα 1.156 μ., το οποίο και αποκαλούν «αετοφωλιά της Πίνδου».

Χαρακτηρίζεται για τα λιθόστρωτα καλντερίμια του, τα σπίτια φτιαγμένα με ξύλο και πέτρα πολλά από τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά χαγιάτια, τις λιθόχτιστες βρύσες κ.ά.

Η καρδιά του Μετσόβου χτυπάει στην κεντρική πλατεία, εκεί όπου μεταξύ άλλων, λειτουργούν ταβερνούλες, μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά προϊόντα, ξενώνες κ.ά.

Μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης, ξυλόγλυπτα αλλά και παραδοσιακά προϊόντα στο Μέτσοβο

Στο κέντρο της κωμόπολης και η εκκλησία, της Αγ. Παρασκευής με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο φτιαγμένο από Μετσοβίτες τεχνίτες με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.

Θα δείτε και τον Αβερώφειο Κήπο ο οποίος απλώνεται σε μια έκταση 10 περίπου στρεμμάτων και αποτελεί μικρογραφία της Πίνδου, αφού υπάρχουν όλα τα είδη δέντρων που συναντάει κανείς στην οροσειρά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Μέτσοβο παρουσιάζει μεγάλο αριθμό ευεργετών και δωρητών, σπουδαιότεροι από τους οποίους είναι οι Γεώργιος Αβέρωφ, Στέργιος Στάνος, Κυριάκος Φλόκας, Βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας, Ευάγγελος Αβέρωφ κ.ά.

Σ’ ότι αφορά την προσφορά του Γεωργίου Αβέρωφ υπήρξε πολυδιάστατη διαθέτοντας τεράστια ποσά για το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ωδείο Αθηνών, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Ίδρυσε γυμνάσιο και παρθεναγωγείο για τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας, αγόρασε το ομώνυμο θωρηκτό «Αβέρωφ», ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έδειξε για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο δε Βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας, όταν στο τέλος της ζωής του αποσύρθηκε στη Λοζάννη, συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος υιοθετήθηκε από τον Τοσίτσα και ορίστηκε ισόβιος διαχειριστής της διαθήκης του. Το Ίδρυμα Τοσίτσα ιδρύθηκε το 1948 από τον ίδιο τον ευεργέτη.

Αξιοθέατα

-Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, με έργα Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και 20ου αιώνα. Τα περισσότερα έργα της μόνιμης έκθεσης προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ. Η Πινακοθήκη αποτελείται από πέντε κύριους εκθεσιακούς χώρους, διαθέτει παιδικό εργαστήριο, πωλητήριο με ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία ενώ πραγματοποιούνται και περιοδικές εκθέσεις.

Η Πινακοθήκη λειτουργεί καθημερινά, ώρες 10.00 – 16.00. Με εξαίρεση τις ημέρες των εορτών, η Πινακοθήκη παραμένει κλειστά κάθε Τρίτη (τηλ. 26560 41210).

Αξίζει να επισκεφτείτε την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ

-Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, στεγάζεται στο ανοικοδομημένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα. Εκεί θα δείτε την πλήρη εικόνα του τόπου που διατηρείται ακόμη και στις μέρες μας. Στον πρώτο όροφο απεικονίζεται η καθημερινή ζωή των Μετσοβιτών, στο δεύτερο βρίσκεται το μεγάλο σαλόνι του αρχοντικού με το πορτρέτο του Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα ενώ στον τρίτο όροφο βρίσκεται το διαμέρισμα του Ευάγγελου Αβέρωφ με προσωπικά του αντικείμενα, το γραφείο και το υπνοδωμάτιο.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης λειτουργεί καθημερινά, εκτός Πέμπτης, και ώρες 10.00 – 16.00 (τηλ. 26560 41084).

Τοπικά προϊόντα/ γεύσεις

Το Μέτσοβο βεβαίως φημίζεται για τα τοπικά του προϊόντα, τις χειροποίητες χυλοπίτες, τα τυροκομικά, τα χωριάτικα κρέατα αλλά και τα κρασιά του. Θα γευτείτε σούβλες (κοντοσούβλι, κεμπάπ, κοκορέτσι, κατσικάκι κ.ά.), μαγειρευτά, ψητά, πίτες, σούπες, καπνιστό Μετσοβόνε και άλλα τυροκομικά. Θα συνοδεύσετε με τοπικό κρασί.

Να σημειώσουμε ότι στο Μέτσοβο λειτουργεί το Τυροκομείο Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, ήδη, από το 1959. Ήταν όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ να υπάρχει ένα τυροκομείο που θα είχε τη μορφή μιας πρακτικής τυροκομικής σχολής. Το τυροκομείο παράγει καπνιστό μετσοβόνε, παρμεζάνα, μετσοβέλα, κεφαλοτύρι, φέτα, γραβιέρα και κατσικίσιο τυρί τύπου Σεβρ με πιπέρι.

Νοστιμότατο το καπνιστό τυρί Μετσοβόνε!

Οινοποιείο «Κατώγι Αβέρωφ»

Στη γραφική κωμόπολη λειτουργεί το οινοποιείο «Κατώγι Αβέρωφ» όπου στη διάθεσή τους έχουν περισσότερα από 1.100 στρ. ιδιόκτητων, ενοικιαζόμενων και συνεργαζόμενων αμπελώνων στο Μέτσοβο (Μονή Αγ. Νικολάου, Γινιέτς), στο Ανατολική Ζαγόρι (Μονή Βουτσά), τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο και την Ανάβυσσο Αττικής.

Η ιστορία παραγωγής κρασιού στο Μέτσοβο ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει στις πλαγιές της Πίνδου τους πρώτους στην Ελλάδα κλώνους της ποικιλίας Cabernet Sauvignon, και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του το κρασί που παίρνει το όνομα «Κατώγι Αβέρωφ».

Το οινοποιείο διαθέτει κάβα με 1.200 δρύινα γαλλικά βαρέλια και χώρους παλαίωσης κρασιών ενώ εντυπωσιακός είναι και ο χώρος οινογνωσίας. Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά 10.00 – 16.00 και η διάρκεια είναι μισή ώρα (τηλ. 26560 31490). Πλάι στο επισκέψιμο οινοποιείο λειτουργεί το ομώνυμο ξενοδοχείο, διακοσμημένο με παραδοσιακά αντικείμενα και έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών.

Στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ με τα 1.200 δρύινα βαρέλια

Χιονοδρομικά κέντρα

Όχι ένα, όχι δυο αλλά τρία χιονοδρομικά κέντρα υπάρχουν στην περιοχή του Μετσόβου.

Στις Πολιτσιές, στη θέση Προφήτης Ηλίας (5 χλμ. από Μέτσοβο) λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο που διαθέτει 2 συρόμενα λιφτ, πίστες για tubing, έλκηθρο, χιονοσκούτερ, δρόμου αντοχής 5 χλμ., καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, δυο σαλέ, εστιατόριο. Υπάρχουν δυο κανόνια τεχνητής χιόνωσης και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του debbiestravel.gr αναμένουν την εξέλιξη του καιρού, τις τελευταίες ώρες, έτσι ώστε να είναι το κέντρο κατάλληλο για χιονοδρομία.

Το δεύτερο χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στο Καρακόλι (2 χλμ.) και το διαχειρίζεται το «Ίδρυμα Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας». Διαθέτει έναν μονοθέσιο εναέριο αναβατήρα και δυο πίστες, ενώ στη βάση λειτουργεί σαλέ για καφέ και σνακ. Το κέντρο, μέχρι στιγμής, λειτουργεί μόνο για βόλτα (τηλ. 26560 41206).

Το τρίτο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο διαχειρίζεται ιδιώτης, βρίσκεται στη θέση Ζυγός, στο Ανήλιο (12 χλμ. από Μέτσοβο, 8 χλμ. από Ανήλιο), με την κορυφή του να φτάνει στα 1.850 μ. Διαθέτει μία νέα κόκκινη πίστα 1.100 μ., μια κόκκινη 800 μ., 2 πράσινες – μπλε των 450 μ. και μια μπλε 900 μ. Εξυπηρετούνται από έναν διθέσιο εναέριο αναβατήρα μήκους 800 μ., δύο συρόμενα και ένα baby. Στο χιονοδρομικό υπάρχει πετρόχτιστο σαλέ καθώς και η δυνατότητα για ενοικίαση εξοπλισμού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του debbiestravel.gr, γίνονται εργασίες στο σαλέ και το χιονοδρομικό και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα λειτουργήσει προπαραμονή ή παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Εύκολη και γρήγορη πλέον η πρόσβαση στο Μέτσοβο, μέσω Εγνατίας οδού

Info

-Το Μέτσοβο απέχει από τη Θεσσαλονίκη 210 χλμ. οδηγώντας στην Εγνατία Οδό. Θα χρειαστείτε περί τις 2 ώρες. Η απόσταση από Μέτσοβο για Ιωάννινα είναι 40 χλμ., διαδρομή 20 λεπτών.

-Για τη διαμονή σας στο Μέτσοβο λειτουργούν παραδοσιακοί ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα βαλάντια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα