Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠροτεινόμεναΈρευνα της ΕΞΘ: Στάσιμη παραμένει η εικόνα της Θεσσαλονίκης

Έρευνα της ΕΞΘ: Στάσιμη παραμένει η εικόνα της Θεσσαλονίκης

Προβληματισμό για τη γενική εικόνα της Θεσσαλονίκης και την ικανοποίηση όσων την επισκέπτονται, δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης τουριστών & απόδοσης ξενοδοχείων που παρουσίασε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Ελάχιστη ήταν η πρόοδος που παρουσίασε η Θεσσαλονίκη την περσινή χρονιά ενώ στάσιμη παρέμεινε η εικόνα της συγκρίνοντάς την τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από το 2019.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία “GBR Consulting” για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) για το 2023. Συγκεντρώθηκαν 1.450 ερωτηματολόγια κατά το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στη Θεσσαλονίκη την περσινή χρονιά υπήρξε ελάχιστη πρόοδος αφού το 2023 ήταν η χρονιά που στις ερωτήσεις της έρευνας εάν οι επισκέπτες της θα σύστηναν τη Θεσσαλονίκη σε άλλους και εάν επιθυμούν να την επισκεφθούν ξανά, τα ποσοστά 92% και 91% αντίστοιχα, ήταν τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών. Επίσης, το 2023 ήταν η χρονιά κατά την οποία η Θεσσαλονίκη αξιολογήθηκε συνολικά με το χαμηλότερο βαθμό (7,8) των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, θετικό είναι το γεγονός ότι άνω του 90% των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης θα την σύστηναν και θα την επισκέπτονταν ξανά, αφού επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη χρονιά ότι πρόκειται για έναν αγαπημένο προορισμό στους τομείς της .γαστρονομίας και της διασκέδασης τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους αλλοδαπούς επισκέπτες της.

Συγκεκριμένα, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας που παρουσιάστηκε, τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Electra Palace::

-Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης παρουσίασε ελάχιστη αύξηση, της τάξεως του 0,8%. Υπήρξε μια αύξηση 6% στις εγχώριες αφίξεις, και 2% στο σύνολο των αφίξεων για το 2023. Επισημάνθηκε η διακοπή πτητικής δραστηριότητας της αεροπορικής εταιρίας Ellinair το 2021 η οποία μετέφερε μεγάλο αριθμό επιβατών από Ρωσία, Ουκρανία κλπ., ωστόσο έχουν προστεθεί νέες συνδέσεις όπως από Νορβηγία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Αλβανία.

-Οι οδικές αφίξεις παρουσίασαν μείωση το 2023, και συγκεκριμένα από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα καταγράφηκε μείωση 29% και από των Ευζώνων μείωση 5%. Στο σύνολο υπήρξε μείωση στις οδικές αφίξεις της τάξεως του 15%. Σε αντίθεση, με τη μείωση των οδικών αφίξεων, οι διανυκτερεύσεις από Βουλγαρία και Ρουμανία, δεν επηρεάστηκαν, αντιθέτως αυξήθηκαν.

-Οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης – μελών της ΕΞΘ- παρέμειναν σταθερές. Παρατηρήθηκε μια μείωση 1% από τους αλλοδαπούς και αύξηση 1% από την ελληνική αγορά. Μείωση υπήρξε από τους Ρώσους τουρίστες, ωστόσο αναπληρώθηκε από Αμερικάνους τουρίστες. Το μείγμα των τουριστών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης παραμένει σταθερό σε σχέση με το 2015.

-Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κατέγραψαν μείωση 4,2% συγκρίνοντας το 2019 με το 2023. Όπως επισημάνθηκε, το 2019 ήταν στο 72% ενώ το 2023 έπεσαν στο 69%.

μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε κατά 25%, ωστόσο, συγκρίνοντας τις τιμές με ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές πόλεις, η Θεσσαλονίκη διέθετε τη χαμηλότερη μέση τιμή το 2023.

δυναμική των ξενοδοχείων στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα. Το 2019 υπήρχαν 145 ξενοδοχεία και το 2023 147. Η αύξηση των δωματίων είναι στα 2,5%. Από την έρευνα, παρατηρείται ότι υπάρχει μείωση στα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων, στα δωμάτια στα ξενοδοχεία 3 αστέρων, αύξηση από το 2015 παρατηρείται στα 4άστερα ενώ στα 5άστερα το 2023 ανήλθαν σε 21 από 13 που ήταν.

-Σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, το 2023 καταγράφηκαν 3.600 μονάδες έναντι 4.100 δωματίων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.

Τα ‘μελανά’ σημεία

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος αναφέρθηκε στα «μελανά» σημεία της Θεσσαλονίκης που όχι μόνον παρέμειναν ακριβώς τα ίδια (δρόμοι και πεζοδρόμια, δημόσια καθαριότητα, ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση, μέσα μαζικής μεταφοράς, πράσινο), αλλά και έλαβαν τη χαμηλότερη αξιολόγηση της περιόδου 2015-2023.

Ο κ. Μανδρίνος έκανε έκκληση προς τη νέα δημοτική αρχή να συνεχίσει το μέχρι τώρα πολύ ενθαρρυντικό έργο της για τη βελτίωση της Θεσσαλονίκης σε αυτούς τους τομείς. Τόνισε επίσης ότι πέρυσι στην ίδια εκδήλωση, είχε τεθεί ως επιτακτικό αίτημα η πόλη να προχωρήσει επιτέλους στη δημιουργία στρατηγικού σχεδίου.

«Φέτος δεν έχουμε κανένα λόγο να το επαναλάβουμε, αφού ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού της, κ. Αγγελούδης έχει δρομολογήσει εντός του επόμενου πενταμήνου την μετατροπή του Ο.Τ.Θ. σε DMO» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ.

Αλλαγή καταστατικού για ΟΤΘ, αναπλάσεις, ακτοπλοϊκή σύνδεση

Από πλευράς του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης επιβεβαίωσε άμεσα όσα προανέφερε ο κ. Μανδρίνος αναφορικά με τις δρομολογήσεις στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Επίσης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στα άμεσα σχέδια του Δήμου Θεσσαλονίκης για την το συντομότερο δυνατό ανάπλαση κεντρικών πεζόδρομων και πλατειών της πόλης.

Τέλος, ο κ. Αγγελούδης ζήτησε να δοθεί απάντηση από την Πολιτεία στο μείζον θέμα της θερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες.

*

-Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης www.tha.travel ή πατήστε εδώ, για να συνδεθείτε άμεσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα