Συνδέει καθημερινά τις Μικρές Κυκλάδες με τη Νάξο και την Αμοργό’ επί 62 χρόνια, χειμώνα, καλοκαίρι, με επιβάτες, τους μόνιμους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδων, τους τουρίστες αλλά και τα εμπορεύματα.
Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Δέκα παρά είκοσι το πρωί, ο θρυλικός «Σκοπελίτης» αναχωρεί από το λιμάνι του Κουφονησίου (σ.σ. ξεκίνησε από τα Κατάπολα της Αμοργού στις 08.20 π.μ.), με προορισμό του τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, τη Νάξο. Από εκεί, θα αναχωρήσει στις 2 το μεσημέρι με τελικό του προορισμό τα Κατάπολα.
Σε σαράντα λεπτά ‘πιάνει’ στο λιμάνι της Σχοινούσας, κάποιοι αποβιβάστηκαν, κάποιοι επιβιβάστηκαν. Όπως ο Νίκος Κωβαίος – ο μπρίκαλος όπως τον φωνάζουν στο νησί– ο οποίος, όπως μαθαίνω, έχει μάρκετ, κάνει μεταφορές ενώ ετοιμάζει και κάποια δωμάτια στη Χώρα. «Τον Αύγουστο πήγαμε καλά, πολύ δυνατά, το Σεπτέμβριο δεν τον εβλέπω καλά» μου λέει ο Νίκος Κωβαίος, τον οποίο και συνάντησα στη ‘γέφυρα’ του πλοίου, μαζί με τον καπετάνιο, επί 30 έτη, Γιάννη Φωστιέρη.
Το καράβι ταξιδεύει με 12,5 κόμβους την ώρα, και στο συγκεκριμένο δρομολόγιο ταξίδευαν καμιά 85αριά επιβάτες’ ξεκίνησε από Αμοργό με άφιξη στη Νάξο και ενδιάμεσους σταθμούς σε Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά.
«Τα μικρά νησιά δουλέψανε καλά. Από 4 έως τέλη Αυγούστου δουλέψαμε καλά, εδώ οι Μικρές Κυκλάδες πιάσανε ποσοστά περσινού Αυγούστου» μας λέει ο καπετάνιος Γιάννης Φωστιέρης προσθέτοντας ότι εκτός από τις Μικρές Κυκλάδες και η Αμοργός τα πήγε καλά, «πριν ήταν νέκρα, ο Ιούλιος να ήταν στο 20%, δεν είχαν ανοίξει και τα αεροδρόμια, ο Ιούνιος ήταν νεκρός, ούτως ή άλλως».
Φουρτούνες σε θάλασσα και στεριά
Και ενώ ο «Σκοπελίτης» έχει αφήσει πίσω του τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά, βάζει πλώρη για Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.
Μεταξύ αυτής της θαλάσσιας διαδρομής, ακούμε κουβέντες σοφές, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν την τρέχουσα κατάσταση, που δεν είναι άλλη από την πανδημία του κορονοϊού.
«Τώρα παντού έχει θάλασσα, παντού έχει φουρτούνες, και στη στεριά και στη θάλασσα» λέει ο καπετάνιος Γιάννης Φωστιέρης και συνεχίζει «όλα έχουν ένα σκοπό, η μεγάλη υπεροχή στους ανθρώπους δεν κάνει καλό, δεν μπορεί να καταλάβει ο άνθρωπος ότι ακόμη και στην πανδημία, ένας διάολος που δεν τον εβλέπει, του καταστρέφει τη ζωή. Σε έκανε αδύναμο σ’ ότι και να ‘σαι, οικονομικά να είσαι ζάμπλουτος, σε έβαλε ο κορονοϊός να σου επιβάλουν τρόπο ζωής. Είμαστε τόσο ευάλωτοι, ακόμη και σε ένα ιό».
Ο ίδιος αναφέρεται και σε κάποιες υπερβολές των μέτρων της κυβέρνησης. «Από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, που ήμασταν μονάχοι, ήθελα να πάρω τη βάρκα μου να πάω για ψάρεμα και εσύ μου το απαγορεύεις, στο γενικό πλαίσιο του νόμου. Αφού είμαστε 100 άτομα πάνω σε ένα νησί, που δεν έρχεται άλλος, δεν φεύγει κανείς, άσε με ελεύθερο να κάνω αυτό που έκανα πάντα. Δεν έχω σκοπό να μεταφέρω, δεν έχω να μεταφέρω, δεν κάναμε μετακινήσεις, οι κάτοικοι υπάκουαν και δεν μετακινήθηκαν, ούτε ένας επιβάτης δεν έμπαινε στα καράβια, ούτε στη Νάξο για δουλειά δεν πηγαίνανε, μόνο αν αρρώσταιναν ή για κάτι κακό».
Κουβαλάνε τα προβλήματά τους
Ρωτήσαμε σχετικά με τη συμπεριφορά των επιβατών επάνω στο καράβι, εάν εφαρμόζουν την χρήση μάσκας, που πλέον είναι απαραίτητη και επάνω στο κατάστρωμα.
«Οι επιβάτες είναι συμμορφωμένοι, στην αρχή δυσανασχετούσαν, τώρα το 90% συμμορφώνεται με τα νέα δεδομένα. Και οι Έλληνες αλλά και οι Ιταλοί δυσανασχετούσαν. Αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει πάνω στο βαπόρι μου, εάν αυτό όλο είναι ψέμα, δεν θα κάτσω να το αναλύσω. Υπάρχουν κάποιοι νόμοι, πρέπει να τους εφαρμόσουμε όλοι. Είμαι υποχρεωμένος να συμμορφωθώ, δεν με φοβίζει ο θάνατος, με φοβίζει μην πειράξω κάποιον άλλο συνάνθρωπο, κάποιον δίπλα μου, εφόσον είναι νόμος του κράτους πρέπει να υπακούω, και ας είμαι ενάντια σ’ αυτόν το νόμο. Είναι κάτι που εφαρμόζεται παγκόσμια. 150 ευρώ πρόστιμο για εσένα, και 1.000 ευρώ εγώ, και άντε εσύ, είναι δικαίωμά σου, εγώ γιατί να την πληρώσω;» λέει ο καπετάνιος συμπληρώνοντας «δυστυχώς, ο Έλληνας, τα τελευταία χρόνια, μαζί με την άδειά του, κουβαλάει και τα προβλήματά του. Και θέλει να τα βγάλει σ’ όποιον βρει!».
Ο Σκοπελίτης είναι η καθημερινότητά μας
Η Σχοινούσα, νησί των εφοπλιστών, με 200 περίπου μόνιμους κατοίκους, εκ των οποίων καμιά 25αριά, είναι ένα από τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων που ‘πιάνει’ καθημερινά ο «Σκοπελίτης» χειμώνα, καλοκαίρι.
«Για εμάς ο Σκοπελίτης, είναι ‘πηγή ζωής’, είναι η καθημερινότητα που θέλουμε να κατεβαίνουμε κάτω (στο λιμάνι), να τον εβλέπουμε, είναι τόπος συγκέντρωσης» λέει στο debbiestravel.gr ο Νίκος Κωβαίος, μόνιμος κάτοικος Σχοινούσας.
«Συγκεντρωνόμαστε όλοι στο λιμάνι, να πάρουμε κάτι, να τον εβλέπουμε, να συναντηθούμε όλοι στο λιμάνι για τον Σκοπελίτη. Είναι τρόπος επικοινωνίας, βέβαια είναι και οι άνθρωποι, έχουμε επικοινωνία με τους ανθρώπους, είναι και αυτοί που διαχειρίζονται το πλοίο, δεν είναι μόνο το πλοίο και η γραμμή, είναι οι άνθρωποι, είναι πολύ σημαντικό» μας λέει ο Νίκος Κωβαίος και προσθέτει «τον χειμώνα είναι ακόμη πιο σημαντική η παρουσία του, δεν έχει και πολλά καράβια, για εφοδιασμό μόνο τον Σκοπελίτη περιμένουμε, είναι η καθημερινότητα, η καθημερινή επικοινωνία, να πάρεις κάτι είναι πολύ σημαντικό για εμάς».
Οι φρέσκιες μπαλάδες
Δέκα η ώρα το πρωί και κάποιοι από το προσωπικό του ‘Σκοπελίτη’ είναι στη μικρή κουζινούλα. Τηγανίζουν ολόφρεσκες μπαλάδες και τρώνε, ενώ ο Γιάννης, ένας από τους 11 εργαζόμενους του πλοίου, μου προσφέρει ένα τηγανιτό ψαράκι. «Ανέβα στο κατάστρωμα, πιάσε μια θέση, και απόλαυσέ το, με θέα το Αιγαίο» μου είπε, προσφέροντας μου σε μια χαρτοπετσέτα το ολόφρεσκο ψάρι.
Άδραξα την ευκαιρία, ανέβηκα στο τελευταίο κατάστρωμα, είχε λίγους επιβάτες, ο ήλιος λαμπίριζε πάνω στα γαλανά νερά του Αιγαίου.
Η Χώρα της Νάξου ξεπρόβαλε, στο βάθος και η Πορτάρα’ καταευχαριστήθηκα το ψαράκι μου, λίγο πριν ο ‘Σκοπελίτης’ δέσει στο λιμάνι. Για να ξαναλύσει ύστερα από δυο ώρες, κάνοντας το ίδιο δρομολόγιο αντίστροφα. Χειμώνα, καλοκαίρι, 365 ημέρες τον χρόνο!
*
-Για την ιστορία του «Σκοπελίτη», περιληπτικά, ο αείμνηστος Δημήτρης Σκοπελίτης (σ.σ. το πραγματικό του επίθετο ήταν Τερεζές), πατέρας του σημερινού πλοιοκτήτη, ξεκίνησε με καΐκια.
Ο προπάππους του, Νικόλας Τερεζές γεννήθηκε στη Σκόπελο και όταν κάποια στιγμή πήγε στη Σύμη, όλοι ρωτούσαν «από πού είναι αυτός;». Έλεγαν, «από τη Σκόπελο, ο Σκοπελίτης». Και έτσι έμεινε στην ιστορία το όνομα «Σκοπελίτης». Στις μέρες μας, ο εγγονός Δημήτρης Σκοπελίτης συνεχίζει αδιάκοπα την παράδοση της οικογένειας και τα δρομολόγια μαζί με τον καπετάνιο Γιάννη Φωστιέρη.
-Η εταιρία «Μικρές Κυκλάδες Ν.Ε» έχει το πλοίο Express Scopelitis. Η χωρητικότητα των επιβατών είναι 340 άτομα, ενώ στο γκαράζ του μπορεί να χωρέσει 11-12 αυτοκίνητα.
Διαθέτει καλόγουστο σαλόνι με κυλικείο.
Το πλοίο εξυπηρετεί την άγονη γραμμή των Μικρών Κυκλάδων με 6 δρομολόγια την εβδομάδα (Κατάπολα, Αιγιάλη, Δονούσα, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Νάξο) καθώς και 1 δρομολόγο για Ίο και Σαντορίνη ( έως 20/9). (http://www.smallcycladeslines.gr).