Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΟι πίτες και τα κρασιά της Νάουσας!

Οι πίτες και τα κρασιά της Νάουσας!

Έξι πίτες, έξι κρασιά, έξι Ναουσαίικες πίτες, συνδυάζονται με έξι Ναουσαίικα κρασιά! Στην πόλη του οίνου, τη Νάουσα.

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Σάββατο πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ‘Χρήστος Λαναράς’ στη Νάουσα, εκεί όπου για δυο μέρες, σήμερα και αύριο, χτυπάει η καρδιά του οίνου της Νάουσας.

Εκεί, όπου για άλλη μια χρονιά, ο Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας, με τα 20 μέλη – οινοποιούς της περιοχής, διοργανώνει τις εκδηλώσεις με θέμα το κρασί, τη γαστρονομία, τον οινοτουρισμό κτλ.

Η μέρα σήμερα, ξεκίνησε με την εκδήλωση Νάουσα 6Χ6, όπου 6 παραδοσιακά είδη Ναουσαίικης πίτας συνδυάστηκαν με 6 ετικέτες Ξινόμαυρου Νάουσας.

Ένα γαστρονομικό πρωινό με οικοδεσπότες τον Δημήτρη Μάντσιο – πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας και ξενοδόχο στη Νάουσα- και τον Χριστόφορο Γεωργιάδη, δεύτερη γενιά του οινοποιείου ΑΡΓΑΤΙΑ στη Νάουσα.

Έξι διαφορετικές Ναουσαίικες πίτες

Γκουλόγλαβες πίτες και φυλλωτές

Οι πίτες που παρουσιάστηκαν ήταν χωρισμένες σε γκουλόγλαβες, δηλαδή ξεσκέπαστες πίτες, και σε φυλλωτές.

Οι μεν γκουλόγλαβες ήταν πλατσίντα με κατσικίσια φέτα και λιαστή ντομάτα, πατσαβουρόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο το οποίο είχε και λίγο πράσο μέσα, και τραχανόπιτα από ξινό τραχανά Νάουσας, με καπνιστό Βερμίου.

Οι δε φυλλωτές ήταν μπατσιόπιτα με περεκοτό φύλλο (φύλλο λεπτό που ψήνεται στο σάτσι), μελιτζανόπιτα με λιλιδιαστό Ναούσης και λαχανόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης.

6χ6

Οι Ναουσαίικες πίτες, συνδυάστηκαν αντίστοιχα, από Ναουσαίικα κρασιά. Οι 35 και πλέον συμμετέχοντες ξεκίνησαν το συνδυασμό της λαχανόπιτας με ένα Τρυγίας Φουντή Λευκός 2016.

Ακολούθησε η πλατσίντα με κατσικίσια φέτα και λιαστή ντομάτα που συνδυάστηκε με  Νάουσα Μελιτζανή 2016.

Τρίτη γευστική δοκιμή, η μπατσιόπιτα με περεκοτό φύλλο η οποία συνδυάστηκε με Ράμνιστα Κυρ Γιάννη 2015.

Ακολούθησε η πατσαβουρόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο σε συνδυασμό με Νάουσα Κόκκινος 2014.

Πέμπτη γευστική δοκιμή η μελιτζανόπιτα με λιλιδιαστό Ναούσης σε συνδυασμό με Νάουσα Αργατία 2013.

Τελευταία γευστική δοκιμή η τραχανόπιτα από ξινό τραχανά Νάουσας, με καπνιστό Βερμίου που συνδυάστηκε με Νάουσα Κελεσίδης 2012.

Αυτός ο συνδυασμός, ήταν και εκείνος που δυσκόλεψε περισσότερο απ’ όλους, τον Δημήτρη και τον Χριστόφορο.

Δημήτρης Μάντσιος (αριστερά) – πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας και ξενοδόχος στη Νάουσα-, Χριστόφορος Γεωργιάδης, οινοποιός του Κτήματος ΑΡΓΑΤΙΑ στη Νάουσα

«Ανατρέψαμε δυο φορές το πρόγραμμα, μας ταλαιπώρησε πολύ ο συνδυασμός της τραχανόπιτας να ταιριάξει με το ανάλογο κρασί» ανέφερε κατά τη διάρκεια της γευστικής δοκιμής ο κ. Μάντσιος.

Δημήτρης Μάντσιος με το πιάτο με τις ναουσαίικες πίτες

Το δε κρασί που συνδυάστηκε, το Νάουσα Κελεσίδης, όπως είπε ο Χριστόφορος Γεωργιάδης, «είναι ένα κρασί που έχει καθίσει τρία χρόνια στο βαρέλι, και το κάνει μόνο το συγκεκριμένο οινοποιείο», αναφερόμενος στο συγκεκριμένο κρασί και στο οινοποιείο που βρίσκεται στο Γιαννακοχώρι Νάουσας. Εδώ, να πούμε, ότι το ‘παρών’ στην γευστική δοκιμή έδωσε, και ο δεύτερης γενιάς οινοποιός του Κτήματος, ο 22χρονος Γιάννης Κελεσίδης.

*

-Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ στον 1ο όροφο του κτηρίου «ΕΡΙΑ» γίνεται η κεντρική γευστική δοκιμή με την παρουσία των οινοποιών της Νάουσας. Το ‘παρών’ δίνουν και επιχειρήσεις με τοπικά προϊόντα, όπως τυροκομικά, αλλαντικά κ.ά.

Στην αίθουσα των γευστικών δοκιμών των τοπικών οίνων

-Να υπενθυμίσουμε, ότι στις 17.00, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Η Νάουσα από το 1906 έως σήμερα», με χαιρετισμούς του δημάρχου Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη, του προέδρου του Συνδέσμου Αμπελουργών & Οινοποιών Νάουσας, Γιώργου Φουντούλη.

Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα