Η ρετσίνα είναι τρόπος ζωής, είναι διαχρονική, ταιριάζει με όλους, μιλάει στην καρδιά μας και συνοδεύει τις πιο όμορφες στιγμές μας. Η ιστορική ρετσίνα Μαλαματίνα εξελίσσεται, γίνεται ποιοτικότερη και μας προτείνει νέες, μοντέρνες και κυρίως γευστικές εκδοχές.
Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Η ιστορία της ξεκινάει πριν 127 χρόνια, με τα πρώτα αμπέλια στην Τένεδο μέχρι και το πρώτο οινοποιείο το 1895, όπου για πάνω από τέσσερις γενιές, έχει συνδέσει την ιστορία της με την παράδοση, τη δροσιά από ελληνικό αμπέλι και τη ζεστασιά του μεσογειακού ήλιου.
Η ρετσίνα Μαλαματίνα σήμερα αποκτά νέα ζωή, αναβαθμίζεται, γίνεται ποιοτικότερη, διατηρώντας την ευχάριστη γεύση της και το πιπεράτο άρωμά της.
«Θέλουμε ποιότητα για αυτό που πίνουμε, θέλω το καλύτερο για τους καταναλωτές, για τους εργάτες, για τους εργαζόμενους» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών Mantis Αλέξανδρος Κρομμύδας στο πλαίσιο φιλικής συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης.
Αφορμή για τη συνάντηση υπήρξε η ενσωμάτωση της ιστορικής Οινοποιίας Μαλαματίνα ως μέλος του Ομίλου Εταιρειών Mantis, ενός από τους κορυφαίους διανομείς αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών και καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα.
Ο κ. Κρομμύδας συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών Mantis από το 1997 όπως χαρακτηριστικά μας είπε «γνώρισα τη Μαλαματίνα, όταν ήμουν φοιτητής» προσθέτοντας πως όραμά του είναι, ένα ισχυρό brand όπως η Μαλαματίνα «να το μεγαλώσουμε και να το νοικοκυρέψουμε».
Στάθηκε στην ποιότητα αλλά και στα προσιτά κρασιά, στις δυο νέες σειρές κρασιών που μόλις έχει λανσάρει η εταιρία, τη Ρεζινέ και το Φίλιωμα. Ποιοτικά κρασιά που η τιμή τους στο ράφι δεν θα ξεπερνούν τα 3,5 ευρώ, και όπως επισημάνθηκε αυτό μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που ο Όμιλος είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία διανομής και διατηρεί την επαφή με 14.000 σημεία σε σούπερ μάρκετ και σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ κτλ.
Το Φίλιωμα
Τρεις ετικέτες κρασιών από τους ελληνικούς αμπελώνες είναι το νέο καμάρι του Ομίλου Εταιρειών Mantis, μια σειρά εμπνευσμένων κρασιών, που συνδυάζουν την παράδοση με σύγχρονες πρακτικές.
«Φτιάχνουμε ποιοτικό, προσιτό κρασί» είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Οινοποιίας Μαλαματίνα Νίκος Κεράνης.
Σταφύλια από ελληνικές εκλεκτές ποικιλίες, σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης που βασίζονται στα διεθνή πρότυπα, υψηλή τεχνογνωσία και ομαδική δουλειά.
Αυτά είναι τα συστατικά που συνδυάστηκαν ώστε η Οινοποιία Μαλαματίνα να δημιουργήσει τις νέες, φρέσκιες και προσιτές οινικές της προτάσεις.
«Η δραστηριότητά μας είναι οι άνθρωποί μας» μας είπε ο κ. Κρομμύδας προσθέτοντας «φτιάχνουμε κρασί από σταφύλι, βασιζόμαστε στην ποιότητα».
Η οινική δοκιμασία ξεκίνησε με το λευκό Φίλιωμα, ένα φρέσκο, φρουτώδες, αρωματικό κρασί όπως μας εξήγησε ο οινολόγος της Οινοποιίας Μαλαματίνα Γρηγόρης Βρεττός, ένα κρασί Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από τη Στερεά Ελλάδα το οποίο παράγεται από τις ποικιλίες Σαββατιανό (80%) και Ροδίτη (20%), από επιλεγμένα παλαιά κλήματα στην περιοχή της Εύβοιας και της Βοιωτίας.
Συνεχίσαμε με το ροζέ, οίνος ξηρός από την ποικιλία Merlot (100%) με πλούσιο σώμα και τραγανή οξύτητα που αναδεικνύονται από τη φρεσκάδα κόκκινων φρούτων. Λαμπερό τριανταφυλλί το χρώμα του με ευχάριστη επίγευση.
Η τρίτη ετικέτα, ο ερυθρός ξηρός, παράγεται από την ποικιλία Αγιωργίτικο (100%) που καλλιεργείται σε ποιοτικά αμπέλια στην περιοχή της Νεμέας (Π.Γ.Ε. Πελοποννήσου). Τα αρώματα των κερασιών, πετροκέρασων, κόκκινων και μαύρων μούρων συνδυάζονται με ανθικές νότες ανοιξιάτικης βιολέτας. Έχει ντελικάτο σώμα με ευχάριστη διακριτική επίγευση και λαμπερό πορφυρό χρώμα.
Η Ρεζινέ
«Στην Αθήνα της εποχής του Μεσοπολέμου, η υψηλή κοινωνία άκουγε ρεμπέτικο και έπινε ρετσίνα, την οποία αποκαλούσε γαλλιστί Ρεζινέ. Με ήπιο φινετσάτο χαρακτήρα και απαλό βοτανικό άρωμα, η σειρά ΡΕΖΙΝΕ παντρεύει ιδανικά την παράδοση του χτες με τις γεύσεις του σήμερα» αναγράφει η ετικέτα της νέας σειράς ρετσίνας της Οινοποιίας Μαλαματίνα που ακούει στο όνομα Ρεζινέ.
Η Ρεζινέ, λευκή και ροζέ, προέρχεται από σταφύλια που συλλέχθηκαν από επιλεγμένα αμπελοτόπια παλαιών κλημάτων με χαμηλή στρεμματική απόδοση.
Η Ρεζινέ με μοντέρνα ετικέτα, διατηρώντας πάντοτε το χαρακτηριστικό σήμα κατατεθέν της Μαλαματίνα -το ανθρωπάκι με το κλειδί-, παράγεται από 100% Σαββατιανό ενώ συνδυάζει αρμονικά φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών με βοτανικές νότες μέντας, βασιλικού και φρέσκου μάραθου. Τα διακριτικά βοτανικά αρώματα χαρίζει η ρητίνη από πευκώνες ης Εύβοιας και της Φθιώτιδας. Ωριμάζει στις λεπτές οινολάσπες της για περίπου 50 ημέρες πριν σταθεροποιηθεί και φιλτραριστεί για να φτάσει στο ποτήρι μας.
Όσο για τη Ρεζινέ τη ροζέ, συνδυάζει τις ποικιλίες Σαββατιανό και Merlot, ενώ την παλέτα συμπληρώνουν γκρέιπφρουτ, ροδάκινο και νότες κόκκινου δαμάσκηνου, οι οποίες εναρμονίζονται με πινελιές βοτανικών αρωμάτων και τη διακριτική παρουσία της ρητίνης.
Οι νέες ετικέτες της Οινοποιίας Μαλαματίνα, οι οποίες σύντομα θα βρίσκονται στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ αλλά και στους χώρους εστίασης, συνοδεύτηκαν από εκλεκτά νηστίσιμα πιάτα σε μοντέρνο μεζεδοπωλείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην αγορά της Άθωνος.
Λευκός ταραμάς, καρπάτσιο τόνου, ταρτάρ συναγρίδας, αυγοτάραχο, ψητό χταποδάκι, τηγανιτό καλαμαράκι, γαρίδες και άλλες νοστιμιές συμπλήρωσαν το γευστικό μας ‘ταξίδι’ με τις νέες, φρέσκιες, ποιοτικές και προσιτές προτάσεις της Οινοποιίας Μαλαματίνα.
Στην υγεία σας!!!
*
-Με δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά από το 1974, ο Όμιλος Mantis, με τις εταιρίες του Mantis Trading SA, Fortis Trading SA και Attraction SA, ηγείται του κλάδου των Fast Moving Consumer Goods (FMCGs) στην Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους διανομείς αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών και καταναλωτικών προϊόντων. Το όνομα Mantis αποτελεί συνώνυμο της αξιοπιστίας και της επιχειρηματικής αριστείας, αφού τον εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η Red Bull GmbH, η Energizer Holdings Inc και η Mars, με τους οποίους διατηρεί αποκλειστικές και πολυετείς συνεργασίες.
-Στο πορτφόλιο του Ομίλου, υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένα και ιδιαίτερα αγαπητά brands όπως: Red Bull, Μαλαματίνα, AQUA Carpatica, Energizer, Wilkinson, Hawaiian Tropic, M&Ms, Twix, Snickers, Mars, Bounty, Uncle Ben΄s, Pedigree, Whiskas κ.α. Ο Όμιλος Mantis αντιπροσωπεύει τα συγκεκριμένα brands αποκλειστικά στην Ελλάδα (τα brands της Mars μόνο για το κανάλι του Impulse και της Μικρής Λιανικής), ενώ τα Energizer, Wilkinson & Hawaiian Tropic και στην Κύπρο, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική διανομή τους στο εκτεταμένο δίκτυό του.
-Απασχολεί σήμερα περισσότερους από 250 εργαζόμενους και εξυπηρετεί είτε απευθείας είτε με τη μέθοδο pre-selling περισσότερους από 16.500 πελάτες και 800 χονδρέμπορους.
– Η ρετσίνα Μαλαματίνα παράγεται από τις αποκλειστικά ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών Σαββατιανό και Ροδίτης. Η οινοποίηση γίνεται με τη μέθοδο της λευκής οινοποίησης, με ελεγχόμενη θερμοκρασία, επιλέγοντας αποκλειστικά τον «αφρό» του μούστου (τον πρόρρογο), επιτυγχάνοντας έτσι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε χρώμα, άρωμα, γεύση και ποιότητα. Η προσθήκη μικρής ποσότητας ρητίνης πεύκου, κατά τη ζύμωση, δίνει τη χαρακτηριστική γεύση ρετσίνας, αφήνοντας ταυτόχρονα να αναδειχθούν και τα φρουτώδη αρώματα των ποικιλιών.
– Το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Εκεί, παράγονται 50 εκατομμύρια φιάλες το χρόνο -περισσότερες από 40.000 φιάλες την ώρα- με τεχνολογία που προκαλεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο. Γενικός Διευθυντής της εταιρίας επί 32 έτη είναι ο Αναγνώστης (Νότης) Καλβουρτζής.
-Η Μαλαματίνα εξάγεται σε 18 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά) σε ποσοστό 18% – 20% ενώ στόχος είναι να αυξηθεί στο 25%. Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας είναι να δημιουργηθεί θυγατρική στη Γερμανία ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι επενδύσεις για σύγχρονα μηχανήματα για τον τρύγο (1,5 εκατ. ευρώ) και για εξοπλισμό όπου σε βάθος 10ετίας θα αγγίξουν τα 8-10 εκατ. ευρώ.