Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΈνωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας: Το ετήσιο συμπόσιο, το ‘χάλκινο’ μενού και οι...

Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας: Το ετήσιο συμπόσιο, το ‘χάλκινο’ μενού και οι δράσεις (ΦΩΤΟ)

Τι σχέση έχει ο τανωμένος σορβάς, η χωριάτικη σαλάτα, το λαυράκι και το καζάν ντιπί; Διαγωνίστηκαν στο παγκόσμιο κύπελλο μαγειρικής στο Λουξεμβούργο και απέσπασαν το χάλκινο μετάλλιο.

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Άρωμα και γεύσεις Ελλάδας κατέκλυσαν τον περασμένο Νοέμβριο στο Λουξεμβούργο, με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής Villeroy et Boch στο οποίο συμμετείχε η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece) μεταξύ 100 επιλεγμένων ομάδων σεφ από 55 χώρες απ’ όλο τον κόσμο.

Δεν ήταν μόνο το ότι οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν νοερά μέσα από τις γεύσεις στην Ελλάδα. Ήταν το ότι προβλήθηκαν η Μακεδονική κουζίνα και τα προϊόντα της, οι μακεδονικές γεύσεις και η κουλτούρα της Ελλάδας. Ήταν το ότι η ομάδα της CPG με επικεφαλή της αποστολής τον αναπληρωτή πρόεδρο Χρήστο Γκότση και τους σεφ Δημήτρη Χατζημελετίου, Παύλο Ντάφη, Παναγιώτη Μαρκούτη Δήμητρα Πολατίδου, Βασίλη Μαλτά και Κώστα Γεωργατζά, ετοίμασαν ένα μενού όπου τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του ήταν το βουβαλίσιο γάλα, οι ελιές Χαλκιδικής, το αγουρέλαιο, το λαβράκι, τα χόρτα, το κορκότο, το ρύζι, το γιαούρτι, η φέτα. Βασικά συστατικά ήταν και η αγάπη, το μεράκι και η μεγάλη επιθυμία για την κατάκτηση ενός ακόμη μεταλλίου.

Και τα κατάφεραν’ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής Villeroy et Boch, που διεξήχθη 26-30 Νοεμβρίου 2022 στο Λουξεμβούργο, η Ελλάδα και η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο και βρέθηκαν ανάμεσα στις 15 καλύτερες ομάδες μαγειρικής στον κόσμο.

Το Ετήσιο Συμπόσιο της CPG

Η επίσημη πρόσκληση που μας εστάλει από την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας για το καθιερωμένο Ετήσιο Συμπόσιό της, μας ενημέρωνε ότι το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, δείπνο και παρουσίαση των δράσεων της Ένωσης.

Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, εκτός από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής Villeroy et Boch, το Νοέμβριο 2022 στο Λουξεμβούργο, συμμετείχε σε έργα με στόχο την διάδοση της υγιεινής διατροφής.

Συγκεκριμένα για το έργο «Πιλοτικό σχολείο του Κιλκίς» μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Θόδωρος Κουρατζόγλου σχετικά με τη δράση για την προώθηση της υγιεινής διατροφής που πραγματοποιήθηκε στις 19/10/2022 στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς.

Αναφερόμενος στη δράση ο κ. Κουρατζόγλου επισήμανε πως πραγματοποιείται κάθε χρόνο (σ.σ. πέρυσι έγινε στο Κιλκίς, το 2021 στην περιοχή της Αριδαίας και πρόπερσι στην Έδεσσα) και στη δράση του Κιλκίς όπως είπε «είχαμε ως θέμα την παραγωγή φυτών, όπου τα παιδιά μαθαίνουν πώς να τα φυτεύουνε, πώς να τα χρησιμοποιούν στο γεύμα τους, πώς να κάνουν ωμοφαγία, τη θρεπτική τους αξία κτλ.» προσθέτοντας «στόχος μας είναι να μάθει η νέα γενιά και να αφήσουμε μια παρακαταθήκη, γιατί η μαγειρική δεν είναι γεύση και όψη, είναι και θρεπτική αξία είναι και αξία».

Στις δράσεις της Ένωσης όπου διδάσκεται η αξία των προϊόντων, της μαγειρικής, οι αξίες της κτλ. αναφέρθηκε εν συντομία και ο σεφ Μαρίνος Χονδρολίδης.

Το μενού

Το μενού που σερβιρίστηκε στους παρευρισκόμενους στο Ετήσιο Συμπόσιο της CPG, το βράδυ της Τρίτης 24 Ιανουαρίου, σε αίθουσα του The Met Hotel, επιμελήθηκε ο executive chef του ξενοδοχείου Δημήτρης Τσανανάς μαζί με την Culinary Professionals Greece.

Πρώτο πιάτιο, ο τανωμένος σορβάς με γιαούρτι, κορκότο, πίκλα αγγουριού, ψωμί αμυγδάλου και λάδι δυόσμου που δρόσιζε και τον πλέον απαιτητικό ουρανίσκο.

Ακολούθησε το vegetarian starter, χωριάτικη σαλάτα με τα τοματίνια, καπνιστή μελιτζάνα, αγγουράκι, φέτα, πιπεριές, ελιές, τηγανιτό κρεμμύδι και dressing ρίγανης.

Για κυρίως πιάτο, σερβιρίστηκε λαβράκι με καλέντουλα, χταπόδι, κροκέτα θαλασσινών, χόρτα με μάραθο, ντολμαδάκι με ρύζι και σάλτσα ούζου. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα λαβράκια αποτελούν προϊόντα και χορηγία από τη νέα συνεργασία της CPG με τον Ελληνικό Οργανισμό Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).

Για επιδόρπιο οι σεφ ετοίμασαν καζάν ντιπί σε διεθνή εκδοχή αλλά πάντα με βάση τα Μακεδονικά προϊόντα. Βουβαλίσια κρέμα, κέικ φιστικιού, σάλτσα καραμέλας – κανέλλας και από μία φέτα καρπούζι και πεπόνι για να ταξιδεύει το νου στο… ελληνικό καλοκαίρι! Και η αλήθεια είναι ότι το κατάφεραν!

12ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης

Μια σπουδαία γιορτή για τον κλάδο των μαγείρων αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς εκθέσεως Detrop & Oenos, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο ΔΕΘ – Helexpo, μεταξύ 18-20 Φεβρουαρίου 2023.

Εκείνες τις ημέρες θα διεξαχθεί ο 12ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που διοργανώνει κάθε δυο χρόνια η CPG και όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συμποσίου, οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500, με επαγγελματίες του χώρου να δίνουν το ‘παρών’ στη Θεσσαλονίκη από κάθε γωνιά της γης.

Σημειώνεται ότι Χορηγός Επικοινωνίας των Δράσεων της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας είναι και το Debbiestravel.gr

*

– Την ικανοποίησή του για την επιτυχία της ομάδας που συμμετείχε στο παγκόσμιο κύπελλο μαγειρικής στο Λουξεμβούργο εξέφρασε ο πρόεδρος της CPG Δημήτρης Κυριακόπουλος επισημαίνοντας πως η ομάδα με την επιμονή και το μεράκι της κατάφερε να φέρει ακόμη μια διάκριση για την χώρα μας.

-Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας Χρήστος Γκότσης επισήμανε την περηφάνια της Ένωσης, η οποία φιγουράρει ανάμεσα στις 15 καλύτερες ομάδες μαγειρικής του κόσμου.

-«Τολμήσατε και ταξιδέψατε σ’ όλον τον κόσμο παρουσιάζοντας τα μακεδονικά προϊόντα, τις συνταγές αλλά και τον τόπο μας, τη Μακεδονία» ανέφερε,  μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώνοντας ιδιαίτερα συγκινημένος για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων συνεργασίας μεταξύ ΠΚΜ και της τότε Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, νυν Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας. «Τουρισμός και αγροδιατροφή είναι δυο βασικοί πυλώνες της οικονομίας» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

-Στο Ετήσιο Συμπόσιο της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, Τρίτη 24 Ιανουαρίου, εκτός από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, το ‘παρών’ έδωσαν ο Σωτήρης Μπάτος Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της ΠΚΜ, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας Νίκος Λυμπέρης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ Helexpo Αλέξης Τσαξιρλής, ο π. πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ και υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ. Β’ Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς, η πρόεδρος Μητροπολιτικής Επιτροπής, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Λαϊκών Αγορών Γερακίνα Μπισμπινά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης (ΣΕΒΙΠΕΘ) Τάσος Πολυζωΐδης και λοιποί. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα