Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη θα πραγματοποιηθούν απόψε τα εγκαίνια του Κάστρου της Σκιάθου.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Ανοίγει και πάλι τις πύλες της για το κοινό η μεσαιωνική πόλη του Κάστρου στη Σκιάθο, η οποία λόγω έργων αποκατάστασης, παρέμενε κλειστή επί μια σχεδόν τετραετία.
Το έργο για την «Αποκατάσταση και στερέωση βάθρων γέφυρας, κατασκευή νέας γέφυρας, αποκατάσταση πύλης και ανάπλαση του μονοπατιού πρόσβασης στο Κάστρο Σκιάθου», ήταν ύψους 2 εκατ. ευρώ και ενταγμένο σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
«Πρόκειται για το πιο εμβληματικό έργο στο νησί, το οποίο αποτελεί μια συνολική προσπάθεια από την τοπική κοινωνία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Σκιάθου» δήλωσε στο Debbiestravel.gr ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.
Το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώθηκε κατόπιν μελετών που πραγματοποίησε ο Δήμος Σκιάθου, και αφορά την πρόσβαση, δηλαδή τη διαμόρφωση του μονοπατιού από το τέλος του δρόμου μέχρι την πύλη, τη στήριξη της πύλης, το χτίσιμο του βάθρου, την τοποθέτηση της γέφυρας και τη στερέωση των τοίχων.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν, απόψε, Σάββατο 3 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Θα συμμετέχει το μουσικό σχήμα ‘Oros Ensemble’ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Δεύτερο έργο για τη συντήρηση των ναών
Ένα δεύτερο έργο, ύψους 1 εκατ. ευρώ, αφορά αναστηλωτικές εργασίες από την πύλη και εντός του οικισμού του Κάστρου.
Το συγκεκριμένο έργο, όπως ενημερώνεται το Debbiestravel.gr αφορά την αποκάλυψη του αυθεντικού λιθόστρωτου, τη συντήρηση του ναού Αγίου Νικολάου, τη συντήρηση του τζαμιού και τη στερέωση και συντήρηση των εκκλησιών που βρίσκονται σε ερειπιώδη κατάσταση – της Μεγαλομάτας και της Πρέκλας.
«Το Κάστρο έχει ταυτιστεί με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» σχολιάζει ο κ. Τζούμας λέγοντας πως στα σχέδια του Δήμου είναι να ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με σημείο αναφοράς το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη λογοτέχνη.
Η μεσαιωνική πόλη του 14ου αιώνα
Το Κάστρο, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα. Το φρούριο ήταν απροσπέλαστο από τη θάλασσα και η είσοδος σ’ αυτό γινόταν μόνο με την κινητή ξύλινη γέφυρα.
Λέγεται ότι στο Κάστρο, το οποίο καταλάμβανε μια έκταση 25 στρεμμάτων, υπήρχαν 400 κατοικίες, ζούσαν από 500 έως 1.500 άτομα τα οποία το εγκατέλειψαν το 1829 και κατέβηκαν στο λιμάνι.
Υπήρχαν και 20 εκκλησίες, στέρνες, λουτρά και η Καγκελαρία – η έδρα του Ενετού διοικητή. Επί Τουρκοκρατίας, φτιάχτηκε το τουρκικό διοικητήριο και το τζαμί για τις ανάγκες του Αγά και των λιγοστών Τούρκων που ζούσαν στο νησί.
Η μεταβυζαντινή μητρόπολη του Κάστρου, η εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού του 17ου (σ.σ. ο αρχικός ναός χτίστηκε τον 14ο αιώνα) σώζεται και πολλές από τις αξιόλογες αγιογραφίες του στο εσωτερικό της διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
Να σημειωθεί ότι στο ναό τελείται αγρυπνία δυο φορές τον χρόνο, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (5-6 Αυγούστου) και την τρίτη μέρα των Χριστουγέννων (26 προς 27 Δεκεμβρίου) εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Ο σπουδαίος Σκιαθίτης λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στο Κάστρο, όπου ο ναός αναφέρεται στο ομώνυμο διήγημά του «Χριστός στο Κάστρο». Στο δε εσωτερικό του ναού υπάρχουν στίχοι από διάφορα διηγήματά του.
Η πρόσβαση γίνεται είτε από το δρόμο, είτε από την παραλία όπου φτάνει κανείς με καραβάκι (στην παραλία λειτουργεί και καφέ ταβερνάκι) και στη συνέχεια ανηφορίζει το μονοπάτι. Απέχει 8 χλμ. από την Χώρα και 3 ώρες με τα πόδια.
Το θρυλικό υποβρύχιο ‘Κατσώνης’
Ανοιχτά του Κάστρου, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943, βυθίστηκε το θρυλικό υποβρύχιο «Κατσώνης» – ένα από τα 6 υποβρύχια του Ελληνικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού- το οποίο εμβολίστηκε από τους Γερμανούς.
Έχασαν τη ζωή τους ο πλοίαρχος Βασίλης Λάσκος, και 31 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Σώθηκαν τρία άτομα, ο ύπαρχος του «Κατσώνη» υποπλοίαρχος Ηλίας Τσουκαλάς, ο υπαξιωματικός Α. Τσίγκρος οι οποίοι έπειτα από εννιά ώρες κολύμπι έφτασαν στη Σκιάθο και ο υπαξιωματικός Α. Αντωνίου ο οποίος κολύμπησε προς το Πήλιο.