Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠροτεινόμεναΣίφνος: Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Γαστρονομίας γεμάτο μουσικές και παραδόσεις

Σίφνος: Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Γαστρονομίας γεμάτο μουσικές και παραδόσεις

Νησιώτικα και θρακιώτικα, βιολιά, λαούτα, γκάιντες και ζουρνάδες, φουστανέλες, τσαρούχια, φλουριά και κοσμήματα στις παραδοσιακές στολές συλλόγων από όλη την Ελλάδα, που έδωσαν το ‘παρών’ στο 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές, στη Σίφνο.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμη Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές, το 16ο, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, το τριήμερο 19 – 21 Σεπτεμβρίου.

Το 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές προσέλκυσε τη συμμετοχή από 23 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, από νησιά των Κυκλάδων, αλλά και την Κρήτη, και την ηπειρωτική Ελλάδα όπως την Ημαθία στη Μακεδονία, τη Σπάρτη και την Κυπαρισσία της Πελοποννήσου, το Γομοστό Αχαΐας (30 χλμ. δυτικά από Πάτρα), τη Λαμία, τον Ωρωπό. Μάλιστα, υπήρξαν και δυο συμμετοχές από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Γαλλία και το μεσαιωνικό χωριό Monflanquin, περιοχή η οποία έχει αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Σίφνου, καθώς και από την Αίγυπτο με σύλλογο Αιγυπτιωτών στην Ελλάδα.

Καθημερινά, επί τρεις μέρες, οι κατσαρόλες ‘έπαιρναν’ φωτιά, με τους εκπροσώπους από κάθε τόπο να μαγειρεύουν κάποιο παραδοσιακό τους πιάτο. Παραδοσιακές μουσικές, δράσεις για μικρούς και μεγάλους, προσέλκυσαν εκατοντάδες επισκέπτες, και μάλιστα οι ξένοι που απολάμβαναν τις διακοπές τους αυτήν την περίοδο στη Σίφνο, διασκέδασαν και γεύτηκαν μοναδικά εδέσματα, που θα θυμούνται αυτό το φεστιβάλ για πολύ καιρό. Και σίγουρα, μέσα στις αποσκευές τους θα κουβαλήσουν πίσω στην πατρίδα τους, την εμπειρία, τις γεύσεις, τη ζεστή φιλοξενία!

Η αναβίωση του γάμου

Η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, η οποία ‘παντρεύει’ τις παραδόσεις και τα έθιμα από διαφορετικούς τόπους, έγινε τη δεύτερη μέρα, και μάλιστα φέτος, τα Ρουγκάτσια από την Ημαθία, από όπου ήταν ο ‘γαμπρός’, ξεσήκωσαν τους πάντες. Με την αναβίωση του εθίμου τους, τους ζουρνάδες, τα νταούλια, τις γκάιντες.

Φέτος, «παντρεύτηκαν» έθιμα και παραδόσεις από την Ημαθία, την Αχαΐα, τον Ωρωπό και τη Σίφνο. Όπου η νύφη ήταν η Σιφνιά Κατερίνα Μπεκέ, ο γαμπρός από το Μακροχώρι Ημαθίας Στάθης Ιωαννίδης, κουμπάρος ο Νίκος Πετρόπουλος από το Γομοστό Αχαΐας και κουμπάρα η Μαρία Δαυίδ από τον Ωρωπό.

Ξεκίνησαν από τα Εξάμπελα – το χωριό του Τσελεμεντέ-, όπου τα νταούλια και οι ζουρνάδες και τα Ρουγκάτσια ξεσήκωσαν τον τόπο, ο κουμπάρος με τα στέφανα βγήκε από το σπίτι του Τσελεμεντέ, στη συνέχεια διασχίζοντας τα στενά έφτασαν στην Απολλωνία όπου πήραν την κουμπάρα, ανηφόρισαν στο Πάνω Πετάλι για να πάρουν τον γαμπρό και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον Αρτεμώνα στο λαογραφικό μουσείο «Εμείς παλιά στα σπίτια μας» όπου εκεί βρισκόταν η νύφη και ο «μπαμπάς» Γιάννης Αντάρτης αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου παρέδωσε τη νύφη στον γαμπρό!

Δυναμικό παρών έδωσε η Ημαθία από τη Μακεδονία με τρεις πολιτιστικούς συλλόγους – τον Λαογραφικό Σύλλογο Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων, τον Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης και Περιχώρων και το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Χοροδράσης από την Αλεξάνδρεια.

Θαλασσομαγειρέματα, παιδομαγειρέματα, παραμυθομαγειρέματα

Τις δυο μέρες, το πρωί, στις παραλίες του Φάρου και στο Βαθύ πραγματοποιήθηκαν τα θαλασσομαγειρέματα όπου οι Εξωραϊστικοί τους Σύλλογοι πρόσφεραν στον κόσμο σιφνέικη ρεβυθάδα μαγειρεμένη επί ώρες στα τσικάλια, ρεβυθοκεφτέδες και άλλα εδέσματα. Μια δράση που συνοδεύτηκε από παραδοσιακή μουσική με λαούτο και βιολί.

Κάθε απόγευμα στον χώρο του φεστιβάλ, στον Αρτεμώνα διοργανώνονταν και τα παιδομαγειρέματα, δημιουργική απασχόληση για παιδιά, καθώς επίσης και τα παραμυθομαγειρέματα α λά γαλλικά, δράση που στόχο είχε την ανάδειξη της Γαλλίας ως τιμώμενης χώρας δεδομένου ότι ο Τσελεμεντές ταξίδεψε στη χώρα, εμπνεύστηκε και επηρεάστηκε στις συνταγές του από τη γαλλική κουζίνα.

Οι παραδοσιακοί χοροί της Νότιας Γαλλίας από τη χορευτική ομάδα Hastapen του Monfalquin που συνοδεύονταν από γκάιντες, ακορντεόν, φλάουτα, πίφες και ρόδα άρπας, η αναπαράσταση του τρύγου από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας

και οι καθημερινές μαγειρικές από τους συμμετέχοντες συγκέντρωσαν επισκέπτες από κάθε γωνιά της. Τουρίστες που βρίσκονται αυτήν την εποχή στη Σίφνο (Γάλλους, Αμερικάνους, Ελβετούς, Γερμανούς, Βρετανούς κλπ.) αλλά και πολλούς Έλληνες που επιδιώκουν να επισκέπτονται το νησί με αφορμή το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα