Τη λήξη της εκπαιδευτικής χρονιάς 2021 – 2022 γιόρτασαν στελέχη και σπουδαστές του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο «Ξενία Ήλιος» στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού.
Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Έσφυζε από νιάτα, από σπουδαστές με προσανατολισμό τα τουριστικά επαγγέλματα, η αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» στο ξενοδοχείο «Ξενία Ήλιος» στην Περαία, εκεί όπου λειτουργεί το ΙΕΚ Τουρισμού Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Τουρισμού.
Η αιτία ήταν η γιορτή λήξης της εκπαιδευτικής χρονιάς 2021-2022 των 250 περίπου σπουδαστών του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Θεσσαλονίκης Υπουργείου Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 24 Μαΐου, παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι συνεργασίες που πραγματοποίησε το ΙΕΚ Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια αυτής της εκπαιδευτικής χρονιάς ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε η νέα επικοινωνιακή καμπάνια με τίτλο «Χρονολόγιο Αποφοίτων».
«Οι δράσεις μας κάθε χρόνο είναι πλούσιες με ποιοτικά χαρακτηριστικά, και η τουριστική αγορά μας αγαπάει, μας αξιολογεί θετικά, και αυτό για εμάς είναι ουσιαστική βοήθεια για να συνεχίσουμε περαιτέρω» δήλωσε στο Debbiestravel.gr η αναπληρώτρια διευθύντρια ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υπουργείου Τουρισμού Ξένη Γερνά.
Επιπρόσθετα η νέα επικοινωνιακή καμπάνια στοχεύει με συνέπεια στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, επενδύοντας στη δημιουργικότητα και στην ενίσχυση των συνεργιών της τουριστικής κοινότητας».
Οι δράσεις 2021 – 2022
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη γεμάτη, από σπουδαστές και καλεσμένους – φίλους του τουρισμού, αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» η κα. Γερνά έκανε μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων που πραγματοποίησε το ΙΕΚ κατά την εκπαιδευτική χρονιά 2021 – 2022.
Από τα κινηματογραφικά γυρίσματα της χολιγουντιανής ταινίας «The Enforcer» με τον Αντόνιο Μπαντέρας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Αύγουστο, μέχρι τη συνεργασία με την Chef Stories τον Σεπτέμβριο του 2021 για την παραγωγή ρυζιού στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, την έναρξη των δια ζώσης μαθημάτων, το Νοέμβριο και την πρώτη αιμοδοσία κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα (σ.σ. τρεις συνολικά αιμοδοσίες πραγματοποιήθηκαν όπου εντάχθηκαν στη σχολή 200 επιπλέον φιάλες αίματος).
Η συμμετοχή στο χριστουγεννιάτικο παζάρι σε συνεργασία με το Thessaloniki Food Festival του δήμου Θεσσαλονίκης, η Ημέρα Καριέρας επί 36 μέρες με τη συμμετοχή 270 επιχειρήσεων, 700 εκπροσώπων όπου πραγματοποιήθηκαν 2.500 συνεντεύξεις και συζητήθηκαν 1.500 θέσεις εργασίας, η συμμετοχή στην έκθεση Detrop Boutique στη ΔΕΘ, η τιμητική πλακέτα που τους απονεμήθηκε από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Culinary Professionals Greece στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου της Λέσχης, οι διακρίσεις που απέσπασαν κατακτώντας τη δεύτερη και τρίτη θέση σε διαγωνισμό στο 11ο πανελλήνιο συνέδριο του HAPCO με θέμα «Το μέλλον και η μορφή των συνεδρίων στην μετά covid εποχή», η on line γαστρονομική εκδήλωση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, τα σεμινάρια κτλ. γέμισαν την ατζέντα των δράσεων του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης την εκπαιδευτική χρονιά 2021 – 2022.
Το μήνυμα της υφυπουργού Τουρισμού
Για τις πλούσιες δράσεις ενημέρωσης και εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκαν συνεχάρη τη διοίκηση και τους σπουδαστές του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη η οποία όπως επισήμανε πρόκειται για «αποτέλεσμα πολλών μηνών, από όλους εσάς, για τη βελτίωση της τουριστικής εκπαίδευσης, ένα εγχείρημα που προσπαθούμε να συνδράμουμε το υπουργείο Τουρισμού με πολλούς τρόπους».
Όπως επισήμανε η κα. Ζαχαράκη, το υπουργείο Τουρισμού στα θέματα τουριστικής εκπαίδευσης ήδη οργανώνεται για την αρχή της επόμενης χρονιάς, «για το επόμενο έτος κατάρτισης, με σταθερές ημερομηνίες, από τα μέσα Οκτωβρίου, έτσι ώστε να δίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Παράλληλα, αναφέρθηκε πως βρίσκονται στην τελική φάση με το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα στέγασης για σπουδαστές των σχολών ενώ είναι και στο τελικό στάδιο έγκρισης από το υπουργείο Παιδείας για πειραματικές ειδικότητες.
Οι ειδικότητες και οι πειραματικές ειδικότητες
Σχετικά με τις ειδικότητες, είναι η ξενοδοχειακή ειδικότητα «όπου βγαίνουν άριστα καταρτισμένοι απόφοιτοι για όλες τις θέσεις ενός ξενοδοχείου (διοικητικές, f&b, house keeping), είναι η ειδικότητα μαγειρικής τέχνης, ζαχαροπλαστικής τέχνης, πάντοτε με προσανατολισμό στην τουριστική βιομηχανία και η σχετικά καινούργια μας ειδικότητα, η οποία ουσιαστικά επαναλειτούργησε, και έχει σχέση με την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία όπου βγαίνουν στελέχη που μπορούν να επανδρώσουν τουριστικά γραφεία, tour operators, αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρίες και όλο το τουριστικό γίγνεσθαι» μας πληροφόρησε η αναπληρώτρια διευθύντρια ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υπουργείου Τουρισμού Ξένη Γερνά.
Σχετικά με τις πειραματικές ειδικότητες για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, οι οποίες, θα συζητηθούν σήμερα, Τετάρτη 25 Μαΐου, ώστε να πάρουν την σχετική έγκριση από το υπουργείο Παιδείας, αφορά δυο ειδικότητες: «Πρόκειται για μια μετάλλαξη της ξενοδοχειακής ειδικότητας με μεγάλη στόχευση στο room division – τομέας δωματίων (υποδοχή, κρατήσεις, πωλήσεις και house keeping) και ειδικά στο house keeping όπου υπάρχει τεράστια έλλειψη και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης.
Ενώ, η δεύτερη πειραματική ειδικότητα έρχεται ουσιαστικά να αντικαταστήσει την υφιστάμενη που ονομάζεται ‘Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού’, η οποία θα ονομαστεί ‘Στέλεχος ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων’ με πολύ επαυξημένα προγράμματα σπουδών.
Διετής η φοίτηση
Σχετικά με τη φοίτηση στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υπουργείο Τουρισμού είναι διετής, με υποχρεωτική πρακτική άσκηση, όπου στο 100% υπάρχει απορρόφηση. «Αυτοί οι οποίοι δεν απασχολούνται είναι εκείνοι που αποφασίζουν να μην απασχοληθούν» διευκρινίζει η κα. Γερνά.
Συνομιλώντας με έναν από τους τέσσερις καθηγητές μαγειρικής, τον executive chef Βασίλη Μουρτιάδη μας ενημέρωσε ότι εκτός από τους 4 καθηγητές μαγειρικής είναι και τρεις καθηγητές ζαχαροπλαστικής. Οι μαθητές είναι ανά τμήμα από 15-21 άτομα ενώ τα τμήματα μαγειρικής είναι τέσσερα και της ζαχαροπλαστικής δυο.
Κατά μέσο όρο, οι σπουδαστές τα τελευταία χρόνια στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υπουργείο Τουρισμού είναι 250.
Για την ιστορία, η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων (Σ.Τ.Ε.) Θεσσαλονίκης, το σημερινό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου του 1956. Διαβάστε το ιστορικό της σχολής εδώ
*
-Συγκινητικά ήταν τα βίντεο που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης στο πλαίσιο της νέας επικοινωνιακής καμπάνιας του ΙΕΚ Τουρισμού Θεσσαλονίκης με τίτλο «Χρονολόγιο Αποφοίτων».
-Απόφοιτοι της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, σημερινό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υπουργείο Τουρισμού ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) Γρηγόρης Τάσιος (1992 – 1994), ο αντιπρόεδρος της Culinary Professionals Greece Χρήστος Γκότσης όπου φοίτησε μεταξύ 1996 – 1998, το στέλεχος ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων και νυν μέτοχος ξενοδοχείου στην Καβάλα Χρήστος Ζαγογιάννης (1995-1997), η διευθύντρια ξενοδοχειακών μονάδων επί 30 και πλέον έτη Λαμπρινή Κελεσίδου η οποία φοίτησε τη διετία 1987-1989, ο πρόεδρος του TCB Γιάννης Ασλάνης όπου φοίτησε για ένα τρίμηνο στην ειδικότητα «Ξενοδοχειακή τεχνική», ο ιδρυτής και πρόεδρος της Tourism Plus εταιρίας προώθησης και εξωστρέφειας προορισμών κτλ. και πρώην ξενοδόχος Νίκος Σαπουντζής με τρίμηνη μετεκπαίδευση κτλ.
– Άκρως συγκινητικό και παράλληλα διδακτικό ήταν το βίντεο του σπουδαστή στην ειδικότητα «Τεχνικός μαγειρικής τέχνης» Γιάννη Γρηγορίου. Με τη βοήθεια μεταγλώτισσης μας διηγήθηκε εν συντομία την εμπειρία του στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης. «Το όνειρο μου είναι να γίνω μάγειρας και οι καθηγητές μου λένε ότι θα μπορούσα να γίνω και σεφ. Αν έχεις θάρρος και παίρνεις πρωτοβουλίες, μπορείς να τα καταφέρεις. Το πιο σημαντικό είναι η προσπάθεια» είπε με ισχυρή δόση πίστης και αγάπης για αυτό που σπουδάζει ο Γιάννης Γρηγορίου ο οποίος καταχειροκροτήθηκε στη γεμάτη αίθουσα του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υπουργείου Τουρισμού.
–Με το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε πλούσιο μπουφέ με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι σπουδαστές του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υπουργείο Τουρισμού.
-Τέλος, να σημειώσουμε πως η λέξη φιλοξενία προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις “φιλώ” και “ξένος” που σημαίνει να αγαπάς και να γίνεσαι φίλος με τον ξένο. Η φιλοξενία γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και εθεωρείτο πράξη αρετής. Στη χώρα που γεννήθηκε αυτός ο θεσμός θα πρέπει να παραμείνει, να αναβιώνει και να διδάσκεται αποτελώντας πεδίο γνώσης για όλο τον υπόλοιπο κόσμο.