Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠροτεινόμεναΦιλιππούπολη – Ρωμαϊκά μνημεία και ελληνικά στοιχεία

Φιλιππούπολη – Ρωμαϊκά μνημεία και ελληνικά στοιχεία

Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Σόφιας, στις δύο όχθες του ποταμού Έβρου, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, και ξεχωρίζει με την Παλιά της Πόλη, τα επιβλητικά αρχοντικά της που ανήκαν σε Έλληνες εμπόρους και τα μνημεία από τη ρωμαϊκή εποχή.

Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Μια από τις 28 επαρχίες της Βουλγαρίας, η Επαρχία της Φιλιππούπολης – σημερινό Plovdid- είναι η τέταρτη σε έκταση επαρχία, ενώ η πρωτεύουσα Φιλιππούπολη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με 380.000 κατοίκους.

Η Φιλιππούπολη βρίσκεται νοτιοανατολικά της Σόφιας, στις δύο όχθες του ποταμού Έβρου (Μαρίτσα στα Βουλγάρικα) ο οποίος πηγάζει από τα όρη της Ρίλα και εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος (σ.σ. ο Έβρος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της ΝΑ Ευρώπης – μετά τον Δούναβη- έχει μήκος 530 χλμ., όπου τα 206 χλμ. βρίσκονται σε ελληνικό  έδαφος. Σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν γιος του Αίμου και της Ροδόπης).

Η Φιλιππούπολη πήρε το όνομά της πιθανότητα προς τιμήν του Φιλίππου Β’ βασιλιά της Μακεδονίας. Έχει αναπτυχθεί ιστορικά σε επτά λόφους και λόγω αυτών των λόφων συχνά αναφέρεται στη Βουλγαρία ως «Επτάλοφος». Όταν οι Ρωμαίοι απέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής η πόλη ονομάστηκε στα λατινικά Τριμόντιουμ, που σημαίνει ‘Τρεις Λόφοι’. Τον 9ο αιώνα το Βουλγαρικό όνομα άρχισε να εμφανίζεται ως Παπάλντιβιν και άλλες ονομασίες το οποίο εξελίχθηκαν από το Θρακικό Πουλπουδέβα, ενώ η σύγχρονη παραλλαγή Πλόβντιβ τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά σε Βουλγαρικό απόκρυφο χρονικό του 11ου αιώνα.

Η Ρωμαϊκή εποχή ήταν περίοδος ανάπτυξης και πολιτιστικής υπεροχής στην πόλη και αυτό αποτυπώνεται από τα μνημεία τους που διατηρούνται όπως το αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο, το Ρωμαϊκό ωδείο, το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, το Ρωμαϊκό Στάδιο, το αρχαιολογικό σύνολο «Ειρήνη» κ.ά.

Το 1892 η πόλη φιλοξένησε την Πρώτη Βουλγαρική Έκθεση με διεθνή συμμετοχή, που τη διαδέχθηκε η Διεθνής Έκθεση Φιλιππούπολης από το 1933 και η οποία, κάθε χρόνο, διεξάγεται το Σεπτέμβριο, μια εβδομάδα μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η πόλη διαθέτει ιατρικό πανεπιστήμιο με τμήμα της οδοντιατρικής ενώ οι δημόσιες σχολές εκτός από τα τμήματα που διδάσκονται στα βουλγάρικα, υποστηρίζουν και αγγλόφωνα.

Η Φιλιππούπολη έχει αδελφοποιηθεί με τη Θεσσαλονίκη καθώς και με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019.

Από τη Σόφια απέχει 150 χλμ. οδηγώντας στον αυτοκινητόδρομο Θράκη, συνολικού μήκους 384 χλμ. μεταξύ Σόφιας – Μπουργκάς.

Tips της Φιλιππούπολης

Φοράμε άνετα και ίσια, βεβαίως, παπούτσια, και ξεκινάμε να περιηγηθούμε στην Παλιά Πόλη της Φιλιππούπολης, ακολουθώντας την «Οδό των Επαγγελμάτων», εκεί όπου μπορούμε να δούμε παραδοσιακά εργαστήρια από την εποχή της Αναγέννησης (κεραμικά, ζωγραφική, φούρνο κλπ.).

-Παλιά Πόλη: Η Παλιά Πόλη προκαλεί το ενδιαφέρον με τα εντυπωσιακά αρχοντικά, κάποια από τα οποία έχουν αναπαλαιωθεί και λειτουργούν ως μουσεία.

Αρχοντικό Γεωργιάδη –  Χτίστηκε το 1848 από τον αρχιμάστορα Χατζηγιώργη (Hadzhi Georgi), που ήρθε στη Φιλιππούπολη από την Κωνσταντινούπολη, μετά από εντολή του Βούλγαρου εμπόρου Georgi Kendindenoglou και ο οποίος στη συνέχεια το έδωσε προίκα στην κόρη του που παντρεύτηκε τον Έλληνα έμπορο από Θεσσαλονίκη Δημήτρη Γεωργιάδη.

Το εντυπωσιακό αρχοντικό ανακαινίστηκε πλήρως το 1960 και στις μέρες μας λειτουργεί ως Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο από την περίοδο της Βουλγαρικής Αναγέννησης. 

Αρχοντικό Αργύρη Κουγιουμτζόγλου – Δίπλα στο αρχοντικό Γεωργιάδη, τα βλέμματα τραβάει ένα ακόμη, του Αργύρη Κουγιουμτζόγλου πλούσιου μεγαλέμπορου με δραστηριότητα στη Βιέννη, ελληνικής καταγωγής κατοίκου της Φιλιππούπολης.

Η οικία οικοδομήθηκε το 1847, επίσης από τον αρχιμάστορα Χατζηγιώργη, χαρακτηρίζεται δε ως ένα από τα εξοχότερα δείγματα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής σ’ όλη τη Βουλγαρία.

Μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό το 1878, ο Αργύρης Κουγιουμτζόγλου εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας διώξεων που υπέστη το ελληνικό στοιχείο από Βούλγαρους εθνικιστές. Έκτοτε, η κατοικία λειτούργησε αρχικά ως παρθεναγωγείο και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αποθήκευσης καπνών. Εγκαινιάστηκε ως το Εθνογραφικό Μουσείο του Πλόβντιβ το 1917, το οποίο εξακολουθεί να έχει αυτήν την χρήση έως σήμερα με περισσότερα από 40.000 εκθέματα.

Αρχοντικό Λαμαρτίν – Το αρχοντικό ανήκε στον έμπορα Γιώργο Μαυρίδη και χτίστηκε το 1829. Η πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία του αρχοντικό τον 19ο αιώνα ήταν η επίσκεψη του Γάλλου διπλωμάτη και μελλοντικού πολιτικού Αλφόνς ντε Λαμαρτίν. Έκτοτε, κάθε χρόνο, ο μεγαλέμπορας Μαυρίδης φιλοξενούσε τον διπλωμάτη, ποιητή, ιστοριογράφο και πολιτικό Λαμαρτίν στην οικία του, και προς τιμήν του το αρχοντικό έμεινε στην ιστορία ως το «Σπίτι Λαμαρτίν».

Αξιοσημείωτη είναι η επίσκεψη του τότε πρόεδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, το 1989, ο οποίος και είχε ενθουσιαστεί με την τοποθεσία του σπιτιού, κάνοντας μια μεγάλη δωρεά για την ανακαίνισή του. Πέρασαν πολλά χρόνια και το σπίτι και πάλι… ερήμωσε. 

‘Ιπποκράτης’, Το πρώτο φαρμακείο – Στεγάζεται στο αρχοντικό Σωτήρα Αντωνιάδη του 1872, είναι το πρώτο φαρμακείο της Φιλιππούπολης, το οποίο στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσείο. Ο ‘Ιπποκράτης’, η ‘Υγεία’ και ο ‘Ασκληπιός’ φιγουράρουν στους εξωτερικούς τοίχους του πρώτου φαρμακείου της Φιλιππούπολης.

-Ρωμαϊκό θέατρο: Κατασκευάσθηκε στις αρχές του 2ου αιώνα επί της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραϊανού και βρίσκεται στα άκρα της Παλιάς Πόλης, μεταξύ των λόφων Τζαμπάζ Τεπέ και Ταξίμ Τεπέ. Χωρίζεται σε δύο διαζώματα με 14 σειρές το καθένα. Το θέατρο μπορούσε να χωρέσει 7.000 άτομα. Μελετήθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε μεταξύ 1968 και 1984. Ανακαλύφθηκε δε πριν καμιά 40αριά χρόνια, όταν γκρεμίζανε το λόφο για να φτιαχτεί τούνελ για τη διάσχιση των οχημάτων. Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται συναυλίες, όπερες ενώ το Σεπτέμβριο του 2023 έδωσε μουσική παράσταση ο Γιώργος Νταλάρας.  

Απέναντι από το ρωμαϊκό θέατρο βρίσκεται το Μουσικό γυμνάσιο και χορού της Φιλιππούπολης.

-Αρχαίο Στάδιο: Χτίστηκε τον 2ο αιώνα επί της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού και βρίσκεται μεταξύ των λόφων Σαχάτ Τεπέ και Ταξίμ Τεπέ, σήμερα κάτω από τον κεντρικό πεζόδρομο της Φιλιππούπολης, από την Πλατεία Τζουμαγιά στην Πλατεία Καμένιτσα. Έγινε με πρότυπο το στάδιο των Δελφών. Είχε περίπου μήκος 240 μέτρων και πλάτος 50 μ. και μπορούσε να χωρέσει 30.000 θεατές. Στις μέρες μας μόνο ένα μικρό μέρος του βόρειου τμήματος με 14 σειρές καθισμάτων μπορούμε να δούμε, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται κάτω από τον κεντρικό πεζόδρομο.

-Ρωμαϊκή αγορά: Χρονολογείται από τη βασιλεία του Βεσπασιανού τον 1ο αιώνα και ολοκληρώθηκε τον 2ο αιώνα. Βρίσκεται κοντά στο σημερινό ταχυδρομείο, έχει έκταση 110 στρεμμάτων και πλαισιωνόταν από καταστήματα και δημόσια κτίρια. Η αγορά ήταν κομβικό σημείο των δρόμων της αρχαίας πόλης.

-Εκκλησίες/Τζαμί: Αρκετές είναι και οι εκκλησίες που συναντάμε στην περιήγησή μας στην Παλιά Πόλη.

Η ορθόδοξη εκκλησία της Αγία Νεντέλια, πιο πάνω των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Πέτκας εκτός Παλιάς Πόλης, της Αγίας Θεομήτορος κλπ. ακολουθούν τον χαρακτηριστικό Ανατολικό Ορθόδοξο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Υπάρχει και ένα τζαμί, το μοναδικό που λειτουργεί στην πόλη.

-Στενήμαχος: Βρίσκεται σε απόσταση 19 χλμ. από τη Φιλιππούπολη και μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη κατοικείτο κυρίως από Έλληνες. Βούλγαροι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας εγκαταστάθηκαν στο Ασένοβγκραντ –τη Στενήμαχο-, ενώ οι Έλληνες κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς, τη Δράμα, τη Θέρμη Θεσσαλονίκης και τη Νάουσα, όπου λίγο έξω από την πόλη υπάρχει χωριό με το όνομα Στενήμαχος.

Η αποστολή μας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο famtrip που διοργάνωσε το ταξιδιωτικό γραφείο Mentor Travel Specialists, όπου και το ευχαριστούμε για την άψογη διοργάνωση.

*

-Διαμονή: Double Tree by Hilton 4άστερο ξενοδοχείο υπό τη ομπρέλα της Hilton, απέχει 300 μ. από την Παλιά Πόλη της Φιλιππούπολης, 600 μ. από το κέντρο της πόλης, 450 μ. από το αρχαίο θέατρο.

Το Double Tree by Hilton διαθέτει δωμάτια όλων των τύπων, άνετα, με όλες τις παροχές, ‘ζεστούς’ χρωματισμούς και τοίχους χειροποίητους ζωγραφισμένους.

Υπάρχει χώρος γυμναστηρίου, σάουνας και χαμάμ, ιταλικό μπαρ και εστιατόριο, το κεντρικό εστιατόριο όπου σερβίρεται και το πρωινό, αίθουσα συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων.

-Ο κεντρικός πεζόδρομος της Φιλιππούπολης είναι γεμάτος, δεξιά και αριστερά, με εμπορικά καταστήματα, καφέ, ταχυφαγεία, ζαχαροπλαστεία, είδη με σουβενίρ κλπ.

-Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1 Ιανουαρίου του 2007 αλλά είναι εκτός Ευρωζώνης. Βρίσκεται στη διαδικασία προσχώρησης στη ζώνη Σένγκεν. Στο ΝΑΤΟ εντάχθηκε στις 29 Μαρτίου 2004.

-Το νόμισμά της είναι το Βουλγαρικό λέβα (BGN) και η ισοτιμία είναι 1 ευρώ προς 1,96 λέβα.

-Το ταξιδιωτικό γραφείο Mentor Travel Specialists με έδρα το κέντρο της Θεσσαλονίκης (Μητροπόλεως 72, τηλ. 2311 821181) έχει ετοιμάσει πακέτα με διαμονή στη Φιλιππούπολη και αυθημερόν εκδρομή στη Σόφια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα