Επί δυο ημέρες, η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ευρωπαϊκό κόμβο διαλόγου για τον στρατηγικό ρόλο των λιμένων. Ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα, καινοτομία, ‘πράσινη’ και ψηφιακή μετάβαση βρίσκονται στο επίκεντρο του ESPO Conference 2025, 8 και 9 Μαΐου.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Στη Θεσσαλονίκη ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, το 21ο συνέδριο Ευρωπαϊκών Λιμένων (ESPO Conference), το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στην πόλη.
Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (European Sea Ports Organisation-ESPO), εστιάζει φέτος στη νέα στρατηγική της Ε.Ε. για τη λιμενική πολιτική, υπό το φως των γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων, τη βιωσιμότητα, την ψηφιακή μετάβαση και τη γεωοικονομική ενίσχυση της Ευρώπης, με τους λιμένες ως μοχλούς προσαρμογής και ανάπτυξης.
Το φετινό συνέδριο ESPO διερευνά την πορεία των ευρωπαϊκών λιμένων εν μέσω αλλαγών στο γεωπολιτικό σκηνικό (Ευρώπη – ΗΠΑ – Κίνα), προσαρμογής στην πράσινη συμφωνία (Green Deal), ανάγκης αναβάθμισης υποδομών και υιοθέτησης τεχνολογιών, και των απαιτήσεων κοινωνικής ενσωμάτωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Στα πάνελ της διήμερης διοργάνωσης συμμετέχουν περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι λιμένων, φορέων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, με θεματολογία που καλύπτει τις μακροοικονομικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών λιμένων, τις επενδύσεις στην πράσινη καινοτομία, τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ανθεκτικότητας, τη διασύνδεση λιμένα-πόλης ως κρίσιμου πεδίου κοινωνικής αποδοχής.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων
Το ESPO 2025 θα αποτελέσει μία σημαντική πλατφόρμα διαλόγου για το μέλλον των ευρωπαϊκών λιμένων, εστιάζοντας στις επιπτώσεις των πρόσφατων πολιτικών ανακατατάξεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και στην ανάγκη προσαρμογής των λιμενικών υποδομών στις νέες συνθήκες.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν:
- οι πρόσφατες μακροοικονομικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών λιμένων,
- οι βασικές προτεραιότητες για έναν ανταγωνιστικό και βιώσιμο λιμενικό τομέα,
- οι επενδύσεις σε πρακτικές βιωσιμότητας και ενεργειακής μετάβασης,
- ο ρόλος των λιμανιών στο διαμορφούμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Ο στρατηγικός ρόλος της Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της αποτελούν στρατηγικό ρόλο τόσο για την περιοχή των Βαλκανίων όσο και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών. Τα λιμάνια μας δεν είναι μόνο πύλες εμπορίου – είναι κόμβοι συνδεσιμότητας, καινοτομίας και ανάπτυξης. Για να διατηρήσουν αυτόν τον ρόλο, οφείλουμε να σταθούμε με ρεαλισμό και θάρρος απέναντι στα επερχόμενα κύματα αλλαγής» δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. και πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ Αθανάσιος Λιάγκος στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για το ESPO 2025.
Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη βελτίωση των επιδόσεων του λιμένα Θεσσαλονίκης, ο οποίος το 2024 πέτυχε ρεκόρ διακίνησης με 566.000 TEU (+9%) στα εμπορευματοκιβώτια, 3,2 εκατ. τόνους συμβατικού φορτίου (+9%) και 81 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έναντι 68 πλοίων το προηγούμενο έτος (+19%), έχοντας υποδεχτεί συνολικά 125.000 επιβάτες.
Επιπλέον, η έγκριση του Master Plan και το επενδυτικό πλάνο των 180 εκατ. ευρώ, με αιχμή του δόρατος την επέκταση του 6ου προβλήτα η οποία μπαίνει σε φάση υλοποίησης, εντάσσονται στη στρατηγική ενίσχυσης του λιμένα ως διαμετακομιστικού κόμβου για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε. Ιωάννης Τσάρας ανέδειξε τη σημασία της επιλογής της Θεσσαλονίκης ως τόπου διεξαγωγής του συνεδρίου, χαρακτηρίζοντάς την «ισχυρή αναγνώριση» της πορείας και των επιδόσεων του λιμένα.
Ο κ. Τσάρας παρουσίασε επίσης τη στρατηγική του ΟΛΘ, η οποία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: συνεχής αναβάθμιση υποδομών, βιωσιμότητα, καινοτομία και ποιότητα υπηρεσιών.
Η σημασία και ο ρόλος των ελληνικών λιμένων
Ο Πρόεδρος του ESPO Ansis Zeltiņš εξήρε τη σημασία και τον ρόλο των ελληνικών λιμένων στην ευρύτερη περιοχή.
«Το φετινό συνέδριο επικεντρώνεται σε διαφορετικά στοιχεία της στρατηγικής για τα Λιμάνια της ΕΕ που καταρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς στην ESPO φέραμε κοντά την πιο έμπειρη γνώση λιμενικής εξειδίκευσης από όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια, και στη Θεσσαλονίκη θα συζητήσουμε πώς μπορούμε, μαζί, να συμβάλλουμε ώστε ο ευρωπαϊκός λιμενικός τομέας να γίνει πιο βιώσιμος, ανταγωνιστικός και ασφαλής για τις επόμενες γενιές. Τα ευρωπαϊκά λιμάνια χρειάζονται ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας τους και ταχεία προσαρμογή για να είναι πιο ανταγωνιστικά και ανθεκτικά σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο κ. Zeltiņš.
Τέλος, από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας της ESPO Isabelle Ryckbost, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία, τόνισε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της διεθνούς ναυτιλίας.
*
-Η 21η διοργάνωση του θεσμού, που φιλοξενείται από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.), διεξάγεται σήμερα 8 και αύριο 9 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, συγκεντρώνοντας ηγετικά στελέχη του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος, εκπροσώπους θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και επιχειρηματικούς παράγοντες.
-Σημαντικά στελέχη από λιμάνια όπως της Αμβέρσας-Μπριζ, της Γκντίνια, του Ρότερνταμ, του Γκέτεμποργκ και της Βαλένθια, καθώς και εκπρόσωποι ναυτιλιακών οργανισμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ, δίνουν το «παρών». Ανάμεσά τους, θα συμμετάσχει και ο νέος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της Ε.Ε., Απόστολος Τζιτζικώστας. Η κεντρική ομιλία του κ. Τζιτζικώστα είναι σήμερα στις 10.10 π.μ.
Το ESPO Conference τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
-Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τους ομιλητές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον επίσημο ιστότοπο του ESPOConference.