Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠροτεινόμεναΑμοργός: Πολιτισμός, τέχνες, γαστρονομία στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και 20ο ΥΠΕΡΙΑ...

Αμοργός: Πολιτισμός, τέχνες, γαστρονομία στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και 20ο ΥΠΕΡΙΑ (ΦΩΤΟ)

Κάτι καλό συμβαίνει κάθε χρόνο, το Νοέμβριο μήνα, στην Αμοργό! Πρόκειται για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το συνέδριο για τον πολιτισμό και τουρισμό ΥΠΕΡΙΑ. Το Debbiestravel.gr βρέθηκε στο νησί και καταγράφει τις εμπειρίες του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Από τις 12 έως τις 17 Νοεμβρίου 2023, στο νησί του Απέραντου Γαλάζιου, την Αμοργό, κινηματογραφιστές, παραγωγοί, φορείς του τουρισμού και του πολιτισμού, και εκπρόσωποι ΜΜΕ έδωσαν το ‘παρών’ με αφορμή το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού και το 20Ο συνέδριο για τον πολιτισμό και τουρισμό ΥΠΕΡΙΑ.

Πενήντα (50) προσκεκλημένοι από 20 διαφορετικές χώρες του κόσμου βρέθηκαν επί πέντε μέρες στην Αμοργό, συμμετέχοντας στις ποικίλες δράσεις του Φεστιβάλ και Συνεδρίου, που διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις του Aegialis Hotel & Spa, στην Αιγιάλη.

Εκατόν σαράντα οκτώ (148) ταινίες μικρού μήκους από 50 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού ενώ αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι και η προβολή της Ελλάδας, καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ και του Συνεδρίου, με τα διαφημιστικά σποτ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) που προβάλλονταν, ανάμεσα στις ταινίες και τις ομιλίες. Του ΕΟΤ, ο οποίος ήταν και Χορηγός του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού και του 20ου ΥΠΕΡΙΑ.

Πολιτισμός, γαστρονομία, πεζοπορίες, θρησκευτικός τουρισμός

Κατά τη διάρκεια του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού και του 20ου Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ αναπτύχθηκαν βασικές ενότητες που αφορούν τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Αμοργού, τη βιωσιμότητά της και το περιβάλλον της, τη γαστρονομία της και τα τοπικά της προϊόντα, τα θρησκευτικά της μνημεία όπως η Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, το εκκλησιαστικό της μουσείο στην Χώρα, η Μητρόπολη κλπ.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Χώρα, την Μητρόπολη και το εκκλησιαστικό της μουσείο,

περπάτησαν στα έρημα – τέτοια εποχή- μα, πανέμορφα σοκάκια της.

Είχε και λίγα μαγαζάκια ανοιχτά!

Κατέβηκαν στα Κατάπολα, το δεύτερο λιμάνι του νησιού, γευμάτισαν ενώ προηγήθηκε επίσκεψη στο ελαιοτριβείο της περιοχής και παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου.

Επισκέφτηκαν τον Ελληνιστικό Πύργο στην Αρκεσίνη,

πήγαν στα Θολάρια, και στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, και σε παλιό παραδοσιακό Αμοργιανό σπίτι ηλικίας 300 ετών. Ανέβηκαν τα 300 σκαλοπάτια και επισκέφτηκαν την εντυπωσιακή Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, η οποία προετοιμάζεται για να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Περπάτησαν στα μονοπάτια του νησιού, απόλαυσαν τη φύση και τα τοπία του Νοεμβρίου, μια φύση μαγευτική, όλες τις ώρες της ημέρας, κάθε ημέρα, πρωί, σούρουπο και βράδυ.

Συμμετείχαν σε μάθημα μαγειρικής, γεύτηκαν τα τοπικά προϊόντα και αμοργιανές γεύσεις που ακόμη ‘ταξιδεύουν’ τους γευστικούς μας κάλυκες!

Workshops, masterclasses και ομιλίες

Η κάθε ομιλία που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του 20ου ΥΠΕΡΙΑ είχε το ενδιαφέρον της! Η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Λίνα Μανωλοπούλου αναφέρθηκε στα κίνητρα που προσφέρει το Κέντρο για την προσέλκυση νέων παραγωγών στην Ελλάδα.

Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Κούτουλας μίλησε για την Κρήτη και την ανάπτυξη του κρητικού τουρισμού μετά την εμβληματική ταινία «Zorba, The Greek».

Η Παρασκευή Σαλαβγιά, σύμβουλος για άτομα με αναπηρία, παρουσίασε την ταινία «Δυο όψεις, ένας κόσμος».

Ο Πρέσβης Ανδρέας Παπασταύρου αναφέρθηκε στην επίδραση της Πολιτιστικής Διπλωματίας, στη διασύνδεση των λαών.

Ο επί 25 ετών πολεμικός κινηματογραφιστής και ανταποκριτής του Αμερικανικού CBS Πωλ Βιττορούλης αναφέρθηκε στο συσχετισμό του πολέμου με τον κινηματογράφο, προβάλλοντας παράλληλα εικόνες από προσωπικές του εμπειρίες.

Ο πολεμικός ανταποκριτής και συγγραφέας Πολ Βιττορούλης με την υπογράφουσα

Ο παραγωγός ταινιών και δημοσιογράφος Γιάννης Κουτσομίτης  παρουσίασε το θέμα «Ψηφιακή διαμονή των διεθνών ταινιών» ενώ ο πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς & Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης ανέπτυξε την πρόταση για την ένταξη της Μονής Παναγίας Χοζοβιώτισσας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η πρόεδρος του Φεστιβάλ και Συνεδρίου Αμοργού Ειρήνη Γιαννακοπούλου και συγγραφέας του βιβλίου Γαστρονομίας «My Amorgos» μέσα από την ομιλία της με τίτλο «Γαστρονομικός Τουρισμός: Μαγειρικοί θησαυροί της Αμοργού» επισήμανε πως ο κόσμος πλέον ταξιδεύει μακριά για να δοκιμάσει τοπικές γεύσεις και να τις απολαύσει με τις πέντε αισθήσεις του.

Η ίδια αναφέρθηκε στα τοπικά προϊόντα που παράγει το νησί καθώς και στα πανηγύρια και τα εδέσματα που προσφέρονται όπως το πατατάτο στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, ο τηγανιτός μπακαλιάρος και το φάβα στα Εισόδια της Θεοτόκου, που εορτάζει η Πολιούχος του νησιού, Παναγία Χοζοβιώτισσα, η γιορτή παστελιού, τα ξεροτήγανα, η αμοργιανή ‘ψημένη’ ρακή κλπ.

Η δε ομιλία του δημάρχου Αμοργού Λευτέρη Καραΐσκου με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τα κρυμμένα “πετράδια” του Αιγαίου: Αειφόρος τουρισμός στην Αμοργό» εστίασε στη βιωσιμότητα. Ο δήμαρχος Αμοργού, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις διαφορετικές μορφές τουρισμού που υποστηρίζει το νησί όπως το hiking, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο γαστρονομικός, ο θαλάσσιος κλπ.

Εκτός από τις καθημερινές ομιλίες, πραγματοποιήθηκαν workshops και masterclasses που εστίασαν στη φωτογραφία και το βίντεο. Παράλληλα, η 6η Ακαδημία Κινηματογράφου Αμοργού, πραγματοποιήθηκε σε όλα τα σχολεία της Αμοργού (Δημοτικά, Γυμνάσιο, Λύκειο) για όλους τους μαθητές αλλά και τους δασκάλους και τους καθηγητές που ενδιαφέρονται για την Τέχνη του Σινεμά.

Η δική μας εμπειρία

Για άλλη μια χρονιά, είχαμε την τιμή και χαρά να συμμετέχουμε σ’ αυτό το σημαντικό γεγονός που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, ο Δήμος Αμοργού, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Με Χορηγούς τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, το Greek Film Center, το 5άστερο Aigialis Hotel & Spa και την Blue Star Ferries.

Η δική μας άφιξη στο νησί, δεν πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου 2023, ούτε κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας διεξαγωγής του 14ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού και του 20ου συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απουσιάσουμε από την έναρξη των εκδηλώσεων και τις ομιλίες της πρώτης ημέρας καθώς και από τις πρωινές δραστηριότητες της δεύτερης μέρας (14/11/2023).

Η παρουσία μας στο 14ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού και στο 20ο συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ, ξεκίνησε δυναμικά από τις παρουσιάσεις των ομιλητών της δεύτερης μέρας, Τρίτης 14 Νοεμβρίου 2023.

Η πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού και ΥΠΕΡΙΑ Ειρήνη Γιαννακοπούλου με την υπογράφουσα

Εκεί όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους συμμετέχοντες, αρκετοί από τους οποίους – πέντε (5) στο σύνολο παραγωγοί- προέρχονταν από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, των ΗΠΑ. Και όπως αποτυπώσαμε κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να γυρίσουν στο μέλλον κάποια ταινία στην Αμοργό!

Η Ελληνοαμερικανίδα παραγωγός Maria Komnenos με την υπογράφουσα
Ο Ελληνοαμερικάνος παραγωγός και σκηνοθέτης Στέφανος Καφάτος επί τω έργω, στη Χώρα της Αμοργού

Συνομιλήσαμε για άλλη μια φορά με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ Ταινιών Τουρισμού (CIFFT) Alexander V. Kammel, στην οποία το Διεθνές Φεστιβάλ Αμοργού αποτελεί επίσημο μέλος της, από το 2017.

Συμμετείχαμε στις δραστηριότητες που διοργανώνονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας με στόχο την προβολή και προώθηση του τόπου. Περιηγηθήκαμε στην Χώρα, πήγαμε στην Μητρόπολη της Χώρας, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο όπου μας ξενάγησε ο πατήρ Γεώργιος, επισκεφτήκαμε ελαιοτριβείο στην περιοχή στα Κατάπολα, είδαμε την εκκλησία της Παναγίας της Καταπολιανής, φωτογραφίσαμε κατσικούλες με τα μωρά τους!

Ανεβήκαμε στην Παναγία Χοζοβιώτισσα, λίγες μέρες πριν την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου η μονή – και πολιούχος του νησιού– εορτάζει. Άσπριζαν, έκαναν ετοιμασίες, ωστόσο ο πατήρ Σπυρίδωνας, ‘κρυμμένος’ στο κουζινάκι, μας τράταρε φρεσκότατο καλαμάρι ψαρεμένο στη γειτονική Ηρακλειά, και ένα ποτηράκι κρασί δικής του παραγωγής.

Κατεβήκαμε στον Όρμο Αιγιάλης, κολυμπήσαμε, γευτήκαμε και τυριά της Κύθνου, κάναμε οινογνωσία,

ακούσαμε νησιώτικη μουσική, συμμετείχαμε σε μαθήματα γιόγκα και σε χορό ελευθερίας (Dance of Liberation Workshop).

Παρακολουθήσαμε τις παρουσιάσεις των ομιλητών, την τελετή λήξης και τις βραβεύσεις των ταινιών, σταθήκαμε μπροστά στα έργα της ζωγράφου Judy Atwood, εμπνευσμένα από ελληνικά τοπία. Μια έκθεση η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και Συνεδρίου, στους χώρους του Aigialis Hotel & Spa, στο Ambrosia Gallery Restaurant.

Το ταξίδι μας

Ταξιδέψαμε με τα φτερά της AEGEAN και της Olympic Air, από Θεσσαλονίκη για Αθήνα και από Αθήνα για Νάξο.

Στη συνέχεια, με το ιστορικό πλοίο Express Skopelitis,

φτάσαμε στα Κατάπολα, ύστερα από ένα μαγικό ταξίδι 4 ωρών στο ήρεμο Αιγαίο Πέλαγος, και προσεγγίσεις στην Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, τα Κουφονήσια.

Επιστρέψαμε από την Αιγιάλη με την Blue Star Ferries, κατεβήκαμε στην Πάρο, και από εκεί πάλι με την Olympic Air πετάξαμε για Αθήνα και στη συνέχεια με Airbus της AEGEAN, στη βάση μας, τη Θεσσαλονίκη.

Η Χαλκιδική από ψηλά

Η διαμονή μας πραγματοποιήθηκε στο 5άστερο Aegialis Hotel & Spa, το δωμάτιο μας με τη μαγευτική θέα στον κόλπο της Αιγιάλης μας παρείχε όλες τις ανέσεις,

το πρωινό και το βραδινό το σερβίριζαν στο εστιατόριο Ambrosia Gallery Restaurant, τα οποία παίρνουν και τα εύσημα στην ποικιλία και τη νοστιμιά τους!

Το Debbiestravel.gr ήταν Χορηγός Επικοινωνίας του 14ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού και του 20ου συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ.

*

-Κατά τη διάρκεια του 14ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού και του 20ου συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ που πραγματοποιήθηκαν 12 – 17 Νοεμβρίου, βραβεύτηκαν 22 προωθητικά βίντεο και ντοκιμαντέρ σε επτά θεματικές κατηγορίες που σχετίζονται με την τουριστική προβολή. Το Grand Prix του 14ουΔιεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού απονεμήθηκε στην προωθητική ταινία «No one upstage the Grand Tour of Switzerland», παραγωγής Stories AG και Wirz for Switzerland Tourism.

-Στόχος του Φεστιβάλ Αμοργού και ΥΠΕΡΙΑ είναι να γίνει πλατφόρμα δικτύωσης για την τουριστική κινηματογραφική βιομηχανία και να προωθεί τον πολιτισμό της περιοχής και τον αειφόρο τουρισμό. Την παρουσίαση του Φεστιβάλ και ΥΠΕΡΙΑ επιμελήθηκε και έκανε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού Ελένη Κουντουρούπη.

-Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού και το ΥΠΕΡΙΑ, για άλλη μια χρονιά, έδωσαν έμπνευση και αγάπη για τον κινηματογράφο, τις ελληνικές και τις διεθνείς ταινίες και τα ντοκιμαντέρ, για τον πολιτισμό και τον τουρισμό και έφεραν κοντά ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ανοίγοντας δρόμους για συνεργασίες και για κοινά projects, διαφημίζοντας το υψηλό επίπεδο των ελληνικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, αλλά και τον τόπο γενικότερα.

Από αριστερά: Λευτέρης Καραΐσκος (Δήμαρχος Αμοργού), Ντέπυ Χιωτοπούλου (υπογράφουσα), Ελένη Κουντουρούπη (Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού), Σταμάτης Γιαννακόπουλος (Γενικός Διευθυντής Aegialis Hotel & Spa)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα