Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΜαρία Νέτσικα: «Ο 'Χάρτης των Γεύσεων' αναδείχθηκε σε οινικό θεσμό για όλη...

Μαρία Νέτσικα: «Ο ‘Χάρτης των Γεύσεων’ αναδείχθηκε σε οινικό θεσμό για όλη την Ελλάδα!»

Το κρασί μας βοηθά να χτίσουμε τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας, λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Νέτσικα, δημιουργός του ‘Χάρτη των Γεύσεων’, που επί 15 ολόκληρα χρόνια  ταξιδεύει το οινόφιλο κοινό, βοηθώντας το παράλληλα να διευρύνει τις οινικές του γνώσεις.

Η Μαρία Νέτσικα, καταξιωμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας οίνου, μας μιλάει γι’ αυτήν την 15χρονη πορεία του ‘Χάρτη των Γεύσεων’, αλλά και για τον φετινό τρύγο, τη θέση του ελληνικού κρασιού στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, και για το εάν τελικά ο οίνος ευφραίνει την καρδιά μας!

Συνέντευξη στην Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)   

-15 χρόνια ‘Χάρτης των Γεύσεων’, 15 χρόνια οινικά ταξίδια. Μιλήστε μας κυρία Νέτσικα, για αυτήν την οινική εκδήλωση.

15 χρόνια Χάρτης των Γεύσεων! Είμαι τόσο χαρούμενη και φυσικά υπερήφανη! Από την πρώτη χρονιά, όταν σχεδιάζαμε αυτό τη μεγάλη οινική εκδήλωση, ο στόχος μας ήταν να συγκεντρώσουμε τους φίλους του κρασιού της πόλης, αλλά και κατ’ επέκταση της Βόρειας Ελλάδας και να τους φέρουμε σε επαφή με τους ανθρώπους που παράγουν τα κρασιά που γνωρίζουν και αγαπούν. Συγχρόνως να τους βοηθήσουμε να διευρύνουν τις οινικές τους γνώσεις και να ικανοποιούμε τις αναζητήσεις τους.

Στόχοι διαχρονικοί, τους οποίους συνεχίζουμε να υπηρετούμε με συνέπεια και -πιστεύουμε- με επιτυχία. Γιατί, σε αυτά τα 15 χρόνια ο Χάρτης μεγάλωσε και αναδείχθηκε σε έναν οινικό θεσμό όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα! Έχει πλέον εξελιχθεί σε μια πραγματική πλατφόρμα συνάντησης της οινικής «προσφοράς & ζήτησης».

«Είμαι τόσο χαρούμενη και φυσικά υπερήφανη!» δηλώνει η Μαρία Νέτσικα για την 15χρονη πορεία του ‘Χάρτη των Γεύσεων’

-Φέτος ο ‘Χάρτης των Γεύσεων’ μετακομίζει σε νέο χώρο, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Το θεωρείται ρίσκο, πρόκληση, δοκιμή;

Καθώς ο Χάρτης των Γεύσεων μεγάλωσε όχι μόνο σε ηλικία αλλά και σε μέγεθος, η μετακόμισή μας σε μεγαλύτερο χώρο ήταν απαραίτητη για να διασφαλίσουμε καταρχάς την όμορφη, πολιτισμένη ατμόσφαιρα που τον χαρακτηρίζει. Επίσης για να τον «φρεσκάρουμε» αλλά και για να του δώσουμε τη δυνατότητα εξέλιξης και ανάπτυξης.

Το Συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης μας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες και έτσι φέτος μπορούμε να φιλοξενήσουμε περισσότερους οινοποιούς, φτάνοντας πλέον στους 140 συμμετέχοντες. Επιπλέον μπορούμε να διοργανώσουμε περισσότερες και πιο απαιτητικές παράλληλες εκδηλώσεις, που είναι πάντα ιδιαίτερα αγαπητές στους επισκέπτες μας.

Επιπρόσθετα, ο χώρος προσφέρει και πολλές διευκολύνσεις στους επισκέπτες, όπως εύκολη πρόσβαση με τα μέσα μεταφοράς καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, δωρεάν στάθμευση εντός της Helexpo και wifi.

Συνεπώς, ναι, η μετακόμιση του Χάρτη των Γεύσεων είναι μια πρόκληση για τη μελλοντική του πορεία.

Ο ‘Χάρτης των Γεύσεων’ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο συνεδρικό χώρο ‘Ι.Βελλίδης’ στη Θεσσαλονίκη

 -Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί στον παγκόσμιο οινικό χάρτη;

Όπως πιθανώς γνωρίζετε το μερίδιο του Ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια οινική αγορά είναι πολύ μικρό.

Ωστόσο, η σημαντική και διεθνώς αναγνωρισμένη ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών κρασιών και η έντονη εξωστρέφεια των Ελλήνων οινοποιών, η οποία εμφανίστηκε ως αντίδραση στην οικονομική κρίση, βοήθησε στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας διεθνώς του προϊόντος «Ελληνικό κρασί».

Αυτή είναι σαφώς μόνο η αρχή και όλοι ελπίζουμε και προσπαθούμε για μια σημαντική συνέχεια. Ο τουρισμός είναι ένας τομέας, ο οποίος, όταν χρησιμοποιηθεί σωστά και έξυπνα, όπως δηλαδή σε όλες τις κλασικές οινοπαραγωγικές χώρες, θα προσφέρει σημαντικά σε αυτόν το στόχο.

-Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν το ελληνικό κρασί να ξεχωρίζει;

Οι αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες, τόσο οι γνωστές όσο και οι σπάνιες, είναι ένα πραγματικός θησαυρός για το Ελληνικό κρασί. Αποτελούν μια άλλη πρόταση, διαφορετική ίσως και κάπως «εξωτική», σίγουρα ιδιαίτερα θελκτική για τους οινόφιλους που θέλουν να ανακαλύπτουν νέους γευστικούς ορίζοντες.

-Ποια η πορεία του φετινού τρύγου; Τόσο για τις λευκές όσο και για τις ερυθρές ποικιλίες.

Οι κλιματολογικές συνθήκες της εσοδείας 2017 χαρακτηρίστηκαν  περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τις αλλαγές που φέρνει η νέα κλιματική πραγματικότητα: πιο ακραίες θερμοκρασίες, λιγότερες βροχοπτώσεις, ειδικά το καλοκαίρι. Το αμπέλι απάντησε στα νέα δεδομένα με μικρότερη παραγωγή, υγιή σταφύλια, σπουδαία ωριμότητα. Έτσι, η εσοδεία 2017 θα είναι μία από τις καλύτερες χρονιές για τις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας, ιδίως για τις μεγάλες όπως η Νάουσα, η Νεμέα, η Μαντίνεια. Σε ορισμένες, ωστόσο, περιοχές όπως η Σαντορίνη, η μείωση της παραγωγής ήταν πολύ μεγάλη.

-Τελικά, «οίνος ευφραίνει καρδίαν»;

Σαφώς! Το κρασί με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνει να είναι συγχρόνως ένα ποτό σύντροφος του φαγητού μας, από το καθημερινό έως το γιορτινό, αλλά και πολιτισμός. Μας βοηθά να χτίσουμε τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας!

*

Να σημειώσουμε ότι ο ‘Χάρτης των Γεύσεων‘ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” (Λεωφόρος Στρατού 3) στη Θεσσαλονίκη, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ. Η είσοδος κοστίζει 7 ευρώ ενώ για τις δυο ημέρες 12 ευρώ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα