Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΑνατολική ΜακεδονίαΔράμα – γεύσεις και πολιτισμός!

Δράμα – γεύσεις και πολιτισμός!

Απόλαυση η βόλτα στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, στην καρδιά μιας πολύβουης πόλης – της Δράμας! Πράσινο, λίμνες και τρεχούμενα νερά’ μια όαση! Στενά δρομάκια και εμπορικοί δρόμοι, επιβλητικά κτίρια και παραδοσιακά σπίτια. Ένα ποτήρι δραμινό κρασί και ταξιδεύουμε στα δρώμενα της πόλης!

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Το πάρκο Αγίας Βαρβάρας με τη λίμνη, όαση στο κέντρο της Δράμας!

Ο νομός Δράμας βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας μας, και περικλείεται από τα όρη της Ροδόπης στα βόρεια, του Παγγαίου στα νότια, του Όρβηλου και του Μενοικίου στα δυτικά και της Λεκάνης στα ανατολικά.

Στο κέντρο της Δράμας όαση αποτελεί το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο απλώνεται σε 60 περίπου στρέμματα και σχηματίζει λίμνες, τρεχούμενα νερά ενώ προσφέρει ειδυλλιακές βόλτες στα μονοπάτια του.

Στο δημοτικό κήπο της Δράμας, στο κέντρο της πόλης

Εκεί, παραμονή της πολιούχου της Δράμας, της Αγίας Βαρβάρας, στις 3 Δεκεμβρίου, τα παιδιά αφήνουν φωταγωγημένα καραβάκια στα νερά της λίμνης, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Ωστόσο, η καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης χτυπάει στην κεντρική της πλατεία, την πλατεία Ελευθερίας.

Όαση στο κέντρο της Δράμας είναι και ο δημοτικός κήπος, με γεφυράκια, τρεχούμενα νερά και φυσικά άφθονο πράσινο. Εκεί τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, πραγματοποιείται η «Ονειρούπολη» με ξύλινα σπιτάκια, μαγαζάκια με χριστουγεννιάτικα είδη, γλυκά κ.ά., με το σπίτι του Άγιου Βασίλη, και γενικότερα επικρατεί γιορτινό κλίμα!

Καρουζέλ, ξύλινα σπιτάκια και γιορτινό κλίμα στην ‘Ονειρούπολη’ της Δράμας

Η πόλη της Δράμας, μεταξύ άλλων, φημίζεται για την έντονη νυχτερινή της ζωή, έχει πληθώρα μοντέρνων καφέ μπαρ, μουσικές σκηνές, νυχτερινά κέντρα κ.ά.

Καλόγουστα καφέ στο κέντρο της Δράμας σου ‘κλείνουν’ το μάτι για μια στάση!

Πάρκο Αγίας Βαρβάρας

Είναι μια ειδυλλιακή τοποθεσία, με εξαιρετικά χρώματα σε όλες τις εποχές του χρόνου. Εκεί είναι οι παραδοσιακοί νερόμυλοι και οι πολυώροφες καπναποθήκες του μεσοπολέμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώην καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Έρμαν Σπήρερ έχει μετατραπεί σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο προσφέροντας πολυτελή διαμονή. Στο ξενοδοχείο λειτουργεί εστιατόριο με γκουρμέ κουζίνα, υπάρχουν συνεδριακοί χώροι, spa, χώρος οινογνωσίας τοπικών οίνων και όχι μόνο κ.ά.

Γκουρμέ γεύσεις με βάση τα τοπικά προϊόντα

Ανάμεσα στους νερόμυλους, που βρίσκονται όλοι στη νότια πλευρά, ξεχωρίζει «ο μύλος των Ζώνκε», παλιός μουσουλμανικός μύλος, με διατηρημένους το χώρο άλεσης πάνω από τον υπόγειο μηχανισμό κίνησης, το χώρο αποθήκευσης στο ισόγειο και δίπλα τη διώροφη κατοικία του μυλωνά.

Εκεί και τα ερείπια της καπναποθήκης του Γιοσέφ Φαρατζή, όπου κλείστηκαν οι Δραμινοί Εβραίοι το 1943, και το μνημείο τους στο κέντρο του πάρκου. Και γύρω από τα μνημεία, σώζονται κατοικίες προηγούμενων εποχών, που έχουν ανακηρυχτεί διατηρητέα κτίρια, με σημαντικότερο το μέγαρο του καπνέμπορου Αναστασιάδη, από το 1876, επενδυμένο εξωτερικά με ντόπιο μάρμαρο.

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και η καπναποθήκη που μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο

Περιήγηση στην πόλη

Από το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και πίσω από την εκκλησία ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια ανάμεσα σε παλιές διώροφες κατοικίες και ερειπωμένες σήμερα καπναποθήκες θα βρεθείτε στην οδό Περδίκα.

Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στην ομώνυμη περιοχή

Από εκεί προχωράτε με κατεύθυνση την οδό Βενιζέλου, που αποτελούσε μέχρι πρόσφατα τη σημαντικότερη οδική αρτηρία της πόλης. Στη συμβολή των δρόμων Περδίκα και Βενιζέλου, προβάλλουν τα Εκπαιδευτήρια Δράμας που χτίστηκαν το 1907-1908 με δωρεά της οικογένειας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και την υποστήριξη του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης Χρυσοστόμου.

Η επόμενη στάση στη μικρή πλατεία κοντά στη Μητρόπολη Δράμας (σ.σ. στη Μητρόπολη Δράμας υπάρχει εκκλησιαστικό μουσείο το οποίο λόγω εργασιών, δεν λειτουργεί).

Δίπλα στο μεταγενέστερο ναό διατηρείται τμήμα της παλαιάς Μητρόπολης των Εισοδίων της Θεοτόκου, που χτίστηκε το 1834. Ακριβώς απέναντι σώζονται το ανακαινισμένο κτίριο του παλαιότερου κινηματογράφου της πόλης, του άλλοτε «Μέγα» από το 1913, και αστικές κατοικίες από τις αρχές του 20ού αι.

Σε μικρή απόσταση από τον κινηματογράφο είναι η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας του 10ου αι. Η εκκλησία γνώρισε επεμβάσεις τόσο στα βυζαντινά χρόνια, όσο και στην περίοδο της τουρκοκρατίας, όταν μετατράπηκε σε τζαμί («Μπέη Τζαμί») και το σημερινό καμπαναριό ήταν βάση «μιναρέ».

Στην ίδια περιοχή, που αποτελεί το ιστορικό κέντρο της Δράμας και την παλιά χριστιανική συνοικία, υπάρχουν υπολείμματα των βυζαντινών τειχών. Ανάμεσα σε σύγχρονες και αστικές κατοικίες του μεσοπολέμου σώζονται τμήματα έξι πύργων από τα τείχη που είχαν μήκος γύρω στα 850 μ. και κάλυπταν έκταση 40 στρεμμάτων. Χτίστηκαν για πρώτη φορά γύρω στο 10ο αι. και ενισχύθηκαν σε δύο επόμενες φάσεις, με τελευταία εκείνη του 1206.

Επιστρέφοντας στην οδό Βενιζέλου, περνάτε μπροστά από το ανακαινισμένο σήμερα παραδοσιακό καφενείο της πόλης, που στεγάζει στον όροφο τη δημοτική αίθουσα τέχνης «Ελευθερία». Απέναντι, ανάμεσα σε κατοικίες, σώζεται το βυζαντινό εκκλησάκι των Ταξιαρχών από την εποχή των Παλαιολόγων.

Συνεχίζοντας προς την Πλατεία Ελευθερίας, προσεγγίζετε το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Αφήνοντας δεξιά σας το ναό του Αγίου Νικολάου -το «Εσκί Τζαμί» στην περίοδο της τουρκοκρατίας- κατευθυνόσαστε βορειότερα από την πλατεία, που κοσμείται με το μνημείο του νεομάρτυρα του ελληνισμού και Μακεδονομάχου Άρμεν Κούπτσιου στο σημείο απαγχονισμού του.

Περιήγηση στην πόλη της Δράμας με τις ήσυχες γειτονιές αλλά και το πολύβουο κέντρο

Αρχαιολογικό μουσείο

Το Αρχαιολογικό μουσείο της Δράμας καλύπτει την ανθρώπινη παρουσία στο νομό από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή μέχρι τους νεότερους χρόνους (1913). Τρεις είναι οι κύριες αίθουσες του μουσείου: στην πρώτη εκτίθενται ευρήματα από νομάδες κυνηγούς, υπάρχει αναπαράσταση μιας νεολιθικής κατοικίας με ευρήματα που παρουσιάζουν τις δραστηριότητες του ανθρώπου στην καθημερινή του ζωή, ενώ γίνεται και ένα ταξίδι στην εποχή του σιδήρου.

Στη δεύτερη αίθουσα θα δείτε αρχιτεκτονικά γλυπτά, νομίσματα, αγγεία ενώ στην τρίτη αίθουσα υπάρχουν γλυπτά από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τη τουρκοκρατία και επιτύμβια μνημεία από τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

Το αρχαιολογικό μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 8.30-15.00 (τηλ.: 25210 – 31365).

Εκδηλώσεις

Στην πόλη της Δράμας κάθε χρόνο οργανώνονται πολλές εκθέσεις καλλιτεχνών καθώς και το φημισμένο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους το Σεπτέμβριο. Στα τέλη Ιουνίου διοργανώνονται τα «Ελευθέρια» με χορωδιακές συναντήσεις, τα τελευταία χρόνια το Μάιο (σ.σ. αρχικά είχε γίνει Οκτώβριο) διοργανώνεται η ΔραμΟινογνωσία με επίκεντρο τον οίνο της Δράμας με ποικίλες δράσεις.

Tα Χριστούγεννα την παράσταση ‘κλέβει’ η «Ονειρούπολη» και το Χωριό του Άη Βασίλη, στο κέντρο της Δράμας, στον Δημοτικό Κήπο και την πλατεία Ελευθερίας. Η «Ονειρούπολη» ξεκινάει στις 4 Δεκεμβρίου 2017 και ολοκληρώνεται στις 7 Ιανουαρίου 2018.

Στις 4 Δεκεμβρίου ξεκινάει η Ονειρούπολη

Τοπικά προϊόντα/γεύσεις

Πολλά τα τοπικά προϊόντα της Δράμας, κάποια εκ των οποίων αποτελούν προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π).

Φημίζεται ο δραμινός αμπελώνας όπου σε 5.500 στρέμματα καλλιεργούνται ελληνικές και ξένες ποικιλίες με το Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Ασύρτικο, Λημνιό κ.ά. να είναι οι βασικές ποικιλίες. Στη Δράμα δραστηριοποιούνται επτά οινοποιεία εκ των οποίων τα περισσότερα είναι επισκέψιμα. Τσίπουρο και αποστάγματα συμπεριλαμβάνονται με τα τοπικά και ποιοτικά προϊόντα της Δράμας.

Στους δραμινούς αμπελώνες

Οι πατάτες Νευροκοπίου θεωρούνται άριστης ποιότητας σε όλη την Ελληνική επικράτεια και αποτελούν προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π). Επίσης ξεχωριστή θέση κατέχουν και τα φασόλια Νευροκοπίου. Ονομαστά και  λουκάνικα Βώλακα, (σ.σ. στο Βώλακα γίνονται και εξορύξεις μαρμάρων), άριστης ποιότητας είναι και τα κρεατικά, τα αλλαντικά (με έμφαση στον καβουρμά) και τα τυροκομικά της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής.

Στο κέντρο της Δράμας θα βρείτε μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα

Επίσης, χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά από το συνεταιρισμό γυναικών στα Κοκκινόγεια Δράμας.

Γεύσεις με κρέας άγριου κυνηγιού, χαλβάς Κυρίων, πέστροφα (στα ορεινά της Δράμας) κ.ά. είναι μερικά από τα εδέσματα που θα δοκιμάσετε.

Tips

-Η Δράμα απέχει περίπου 150 χλμ. από Θεσσαλονίκη ακολουθώντας την Εγνατία Οδό για Καβάλα, και στο ύψος του Στρυμόνα (99 χλμ.) τις πινακίδες για Δράμα. Από την Αθήνα τα χιλιόμετρα πλησιάζουν περίπου τα 700, από την Ξάνθη 87 χλμ. ενώ από την Καβάλα 36 χλμ.

-Σε απόσταση 6 χλμ. βόρεια της πόλης είναι ο λόφος του Κορύλοβου με πανοραμική θέα. Μέσα στο πευκοδάσος, στις υπώρειες του λόφου, οι φυσιολάτρες απολαμβάνουν περίπατο και άθληση σε όλες τις εποχές.

-Κατά την επίσκεψή σας στη Δράμα αξίζει να πάτε και στο σπήλαιο των πηγών Αγγίτη (Μααρά). Το σπήλαιο Αγγίτη έχει τη μορφή ενός σωληνοειδούς αγωγού όπου στα πρώτα 500 μ. ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την ήρεμη κίνηση του νερού. Στη διαδρομή υπάρχουν ενδιαφέροντες σταλακτίτες, ενώ οι σταλαγμίτες είναι ελάχιστοι λόγω της ροής του νερού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο υδροτροχός που κάποτε ήταν ξύλινος, ενώ τώρα σιδερένιος. Το σπήλαιο λειτουργεί καθημερινά από τις 10.30 – 17.00 (τηλ. 25220 60460).

Στο σπήλαιο Αγγίτη (ή Μααρά)

Από την πόλη της Δράμας ακολουθείτε τη διαδρομή προς το χιονοδρομικό κέντρο και το Νευροκόπι. Έπειτα από 17 χλμ. φτάνετε στη διασταύρωση, που ευθεία συνεχίζει για Νευροκόπι(25 χλμ.) και αριστερά για το σπήλαιο (7,5 χλμ.). Συνολικά από την πόλη της Δράμας θα διανύσετε 24,5 χλμ.

-Το Φαλακρό όρος, με ψηλότερη κορυφή το Άγιο Πνεύμα (1.629 μ.) αποτελεί άλλα μια ατραξιόν για τη Δράμα. Στο Φαλακρό υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο, καταστήματα με ενοικιάσεις εξοπλισμού σκι, σαλέ κ.ά.

-Στα 7 χλμ. από Δράμα, στο χωριό Μυλοπόταμος (ο δρόμος για Βιομηχανική Περιοχή, Νευροκόπι, Φαλακρό), λειτουργεί το Ενυδρείο Δράμας. Φιλοξενεί είδη από τα συμπλέγματα των ποταμών Νέστου και Στρυμόνα και σκοπός του είναι να ενημερώσει, να επιμορφώσει και να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς επίσης και να αναδείξει τον φυσικό πλούτο των Ελληνικών λιμνών και ποταμών. Ώρες και μέρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 08.30 – 13.30, Σάββατο – Κυριακή 09.30 – 12.00, Τρίτη κλειστά (τηλ. 25210 81579).

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα