Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 1980, όταν ο διάσημος μουσικός Τζον Λένον και μέλος του ιστορικού συγκροτήματος Beatles, πυροβολήθηκε θανάσιμα στην κατοικία του, στη Νέα Υόρκη.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 8 Δεκεμβρίου 2024, από τη δολοφονία του διάσημου μουσικού Τζον Λένον (John Lenon). Ήταν βράδυ, 8 Δεκεμβρίου του 1980, όταν ο Τζον Λένον πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα στην αψίδα του ιστορικού κτιρίου Ντακότα, την κατοικία του στη Νέα Υόρκη, επί της 72ης Οδού, η οποία βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Central Park.
Δολοφόνος του Τζον Λένον ήταν ο Μαρκ Τσάπμαν, ένας 25χρονος πρώην φύλακας από τη Χονολουλού της Χαβάη. Ήταν θαυμαστής των Beatles που ζήλευε και εξαγριώθηκε από τον πλούσιο τρόπο ζωής του Λένον.
Ο Τσάπμαν φέρεται να άρχισε να σχεδιάζει να σκοτώσει τον Τζον Λένον τρεις μήνες πριν από τη δολοφονία. Στράφηκε εναντίον του Λένον λόγω της θρησκευτικής μεταστροφής και της πολύ δημοσιοποιημένης δήλωσης του Λένον το 1966 σχετικά με το ότι οι Beatles είναι «πιο δημοφιλείς από τον Ιησού».
Από το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου του 1980 περίμενε τον Λένον στη Ντακότα. Νωρίς το βράδυ, ο Τσάπμαν συνάντησε τον Λένον, ο οποίος υπέγραψε το αυτόγραφό του στο άλμπουμ Double Fantasy και στη συνέχεια έφυγε για μια ηχογράφηση στο Record Plant.
Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο Λένον και η σύζυγός του, Γιόκο Όνο, επέστρεψαν στη Ντακότα. Καθώς ο Λένον και η Όνο πλησίασαν την είσοδο του κτιρίου, ο Τσάπμαν έριξε πέντε σφαίρες από ένα ειδικό περίστροφο, τέσσερις από τις οποίες χτύπησαν τον Λένον στην πλάτη. Ο Λένον μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ρούσβελτ με αστυνομικό αυτοκίνητο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του κατά την άφιξη στις 23:15 σε ηλικία 40 ετών. Ο Τσάπμαν παρέμεινε στον τόπο του συμβάντος διαβάζοντας το μυθιστόρημα «Ο φύλακας στη σίκαλη» μέχρι που συνελήφθη από την αστυνομία.
Ο δολοφόνος είπε ότι εμπνεύστηκε την πράξη του από τον φανταστικό χαρακτήρα Χόλντεν Κόλφιλντ από το μυθιστόρημα «Ο φύλακας στη σίκαλη» του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ και ήθελε να τον μιμηθεί.
Διαβάστε επίσης
Αστόρια – Νέα Υόρκη: Τρεις Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες μιλούν στο debbiestravel (ΦΩΤΟ)
*
– Σύμφωνα με την επιθυμία της Γιόκο Όνο, στις 14 Δεκεμβρίου 1980, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν για δέκα λεπτά σιωπής για να θυμηθούν τον Λένον, συμπεριλαμβανομένων 30.000 ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρα του, το Λίβερπουλ και πάνω από 225.000 άτομα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, κοντά στη σκηνή όπου πυροβολήθηκε. Για αυτά τα δέκα λεπτά, κάθε ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης έσβησε.
-Ο Τσάπμαν, σύμφωνα με τους όρους της ενοχής του, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια ισόβια κάθειρξη, με δικαίωμα αποφυλάκισης το 2000. Πριν από την καταδίκη του, του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει στο δικαστήριο, οπότε διάβασε ένα απόσπασμα από το «Φύλακα στη σίκαλη». Από τον Σεπτέμβριο του 2022, του αρνήθηκαν την αποφυλάκιση υπό όρους 12 φορές και παραμένει έγκλειστος στο σωφρονιστικό κέντρο Γκριν Χέβεν.
– Κάθε χρόνο, στις 8 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται μια τελετή μνήμης μπροστά από το κτίριο της Capitol Records στη Vine Street στο Hollywood στην Καλιφόρνια. Ο κόσμος ανάβει επίσης κεριά μπροστά από το αστέρι του Λένον στη Λεωφόρο της Δόξας, έξω από το Καπιτώλιο.
-Το 1985, σε ένα σημείο του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης τοποθετήθηκε, στη μνήμη του Λένον, ένα μωσαϊκό με την επιγραφή Imagine.
-Το single Imagine αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του καλλιτέχνη στη διάρκεια της σόλο καριέρας του. Οι στίχοι του τραγουδιού ενθαρρύνουν τον ακροατή να φανταστεί πώς θα ήταν ένας κόσμος όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά, χωρίς σύνορα, χωρίς θρησκεία και χωρίς ιδιοκτησία. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν στο ιδιωτικό στούντιο στο σπίτι του Λένον, στο Λονδίνο, τον Μάιο του 1971. Η τελική παραγωγή έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.