Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάH πρώτη δοκιμαστική πτήση της Emirates παγκοσμίως με 100% Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο...

H πρώτη δοκιμαστική πτήση της Emirates παγκοσμίως με 100% Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο (SAF)

Δοκιμαστική πτήση με αεροσκάφος τύπου Α380, πραγματοποίησε η  Emirates, χρησιμοποιώντας 100% Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο (SAF).

Ουσιαστικά, η Emirates αποτελεί την πρώτη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο που πραγματοποίησε τη δοκιμαστική πτήση στις 22 Νοεμβρίου, με επικεφαλής τους Captain Khalid Binsultan and Captain Philippe Lombet.

Η δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος τύπου Α380 και  απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB), με τον έναν από τους τέσσερις κινητήρες να τροφοδοτείται με 100% Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο, συμβάλλοντας στην ανάδειξή του ως εναλλακτική και πιο βιώσιμη λύση καυσίμου που πληροί τις τεχνικές και χημικές προδιάγραφες των αεροσκαφών.

Οι δοκιμαστικές πτήσεις, όπως η συγκεκριμένη πτήση που διεξήχθη στις 22 Νοεμβρίου, ανοίγουν το δρόμο για τον μελλοντικό καθορισμό, την πιστοποίηση και την υιοθέτηση 100% SAF για πτήσεις, καθώς οι κυβερνήσεις υιοθετούν στρατηγικές για την ευρύτερη υποστήριξη της παραγωγής και χρήσης SAF (σ.σ. Η χρήση του SAF επί του παρόντος έχει όριο ανάμειξης 50% στους κινητήρες για εμπορικές πτήσεις).

Η δοκιμαστική πτήση

Η δοκιμαστική πτήση με αεροσκάφος τύπου Α380 της Emirates πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σύγκλισης εκπροσώπων του κλάδου της αεροπορίας, διεθνών οργανισμών, ρυθμιστικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών που σχετίζονται με τις πολιτικές στο Ντουμπάι, για την Τρίτη Διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για τις αερομεταφορές και τα εναλλακτικά καύσιμα (CAAF/3).

Εξειδικευμένοι συνεργάτες από την Airbus, την Engine Alliance, την Pratt & Whitney, τη Neste, τη Virent και την ENOC έχουν εργαστεί για τις δοκιμές, τις τεχνικές αξιολογήσεις και την ανάλυση δεδομένων για την εν λόγω πτήση.

Το 100% drop-in SAF που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη πτήση περιλαμβάνει ανανεώσιμες αρωματικές ενώσεις και μιμείται σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά των συμβατικών καυσίμων jet.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το drop-in SAF χρησιμοποιείται σε αεροσκάφος τύπου A380, επιδιώκοντας την πλήρη συμβατότητα σε όλα τα υπάρχοντα συστήματα του αεροσκάφους. 

Στην πτήση αξιοποιήθηκαν τέσσερις τόνοι SAF, αποτελούμενοι από HEFA-SPK (υδρο-επεξεργασμένοι εστέρες και λιπαρά οξέα συνθετική παραφινική κηροζίνη) που παρείχε η Neste και HDO-SAK (υδροαποξυγονωμένη συνθετική αρωματική κηροζίνη) από τη Virent. Η ENOC βοήθησε στην εξασφάλιση του καθαρού SAF που αποτελείται από HEFA-SPK και το συνδύασε με Βιώσιμη Αεροπορική Κηροζίνη (SAK) στις εγκαταστάσεις της στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι πριν από τη δοκιμαστική πτήση, ενώ χρησιμοποιήθηκε επίσης σε υπηρεσίες εντός του αεροσκάφους.

Και με αεροσκάφος τύπου Boeing 777-300ER

Στις αρχές της χρονιάς, η Emirates πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική πτήση με 100% SAF με αεροσκάφος τύπου Boeing 777-300ER, με κινητήρα GE90.

Επίσης, τον προηγούμενο μήνα, οι πρώτες πτήσεις της Emirates που εκτελούνται με Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο (SAF) που παρέχονται από τη Shell Aviation απογειώθηκαν από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB).

Η Shell προμήθευσε 315.000 γαλόνια μικτού SAF για χρήση στον κόμβο της αεροπορικής εταιρείας στο Ντουμπάι, η οποία πρόσφατα επέκτεινε τη συνεργασία της με την Neste για την προμήθεια άνω των 3 εκατομμυρίων γαλονιών μικτού SAF το 2024 και το 2025, για πτήσεις που θα αναχωρήσουν από τα αεροδρόμια του Άμστερνταμ Schiphol και της Σιγκαπούρης Changi.

Επί του παρόντος, η Emirates αυξάνει την παροχή SAF στη Νορβηγία και τη Γαλλία, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αναζητάει ευκαιρίες για χρήση Βιώσιμου Αεροπορικού Καυσίμου σε διάφορα αεροδρόμια, όταν ο εφοδιασμός καταστεί εφικτός.

*

-Η δοκιμαστική πτήση με A380 εστιάζει στην απόδοση και τη συμβατότητα του SAF, καθιστώντας το μια ασφαλή και αξιόπιστη πηγή καυσίμου, συμβάλλοντας στην έρευνα που διεξάγεται από τον κλάδο για την αξιολόγηση των επιπτώσεων του 100% SAF στην απόδοση των αεροσκαφών.

– Το Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έως και 85% κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του καυσίμου σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα αεροσκαφών.

-Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε κινητήρα A380 Engine Alliance GP7200 χρησιμοποιώντας 100% SAF, ώστε να εξεταστεί ο κινητήρας ότι μπορεί να λειτουργεί με το ειδικά αναμεμειγμένο 100% drop-in SAF χωρίς να επηρεάζεται η απόδοσή του ή να απαιτούνται τυχόν τροποποιήσεις. Οι συγκεκριμένες δοκιμές κινητήρων πραγματοποιήθηκαν στο υπερσύγχρονο Κέντρο Μηχανικής της Emirates στο Ντουμπάι.

-Η παρουσία της Emirates στην ελληνική αγορά ξεκίνησε το 1996. Τα τελευταία 27 χρόνια, η αεροπορική εταιρία έχει προσφέρει τις μοναδικές της υπηρεσίες σε περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια επιβάτες στην ελληνική αγορά. Είναι η πρώτη εταιρία που συνέδεσε απευθείας την Αθήνα με το Ντουμπάι, από το Μάρτιο του 2017, και ακόμη προσφέρει απευθείας, καθημερινή πτήση που συνδέει την Ελλάδα με τις ΗΠΑ 365 μέρες τον χρόνο.

-Οι επιβάτες που πετούν με την Emirates μπορούν να διασκεδάσουν με ταινίες και προγράμματα στα περισσότερα από 5.000 κανάλια του ice, του βραβευμένου συστήματος ψυχαγωγίας της εταιρίας. Θα μπορούν ακόμη να απολαύσουν την άριστη φιλοξενία και την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση που προσφέρει το διεθνές, πολυπολιτισμικό πλήρωμα της αεροπορικής εταιρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα