Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΗ Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του «Δρόμου του Μεταξιού»

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του «Δρόμου του Μεταξιού»

Διακόσιοι σύνεδροι, από 19 χώρες, από τη Μογγολία μέχρι το Τατζεκιστάν και το Κιργιστάν, και από την Ουκρανία μέχρι την Ισπανία, «ταξιδεύουν» πάνω στα βήματα του «Δρόμου του Μεταξιού!

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Η 8η Διεθνής Συνάντηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) για τον «Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού» διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, 10 – 12 Οκτωβρίου, και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται σε Ευρωπαϊκό κράτος – μέλος του ΠΟΤ.

Οι εργασίες της σημερινής, πρώτης ημέρας, του 8ου διεθνούς συνεδρίου για τον τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού, πραγματοποιήθηκαν παρουσία  της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, του γενικού γραμματέα του ΠΟΤ  Ζουράμπ Πολολικασβίλι καθώς και εθνικών αντιπροσωπειών 19 κρατών-μελών του ΠΟΤ (σ.σ. στο Δρόμο του Μεταξιού βρίσκονται συνολικά 34 χώρες).

Στον χαιρετισμό της η κα. Κουντουρά αναφέρθηκε στην χρονιά ρεκόρ που διανύει η Ελλάδα, λέγοντας ότι  το 2018 αναμένεται να ‘κλείσει’ με 32 εκατ. διεθνείς αφίξεις, και αύξηση 17% στα έσοδα σε σχέση με το 2017 και 15% αντίστοιχα στις αφίξεις.

Σ΄ ότι αφορά το Δρόμο του Μεταξιού, η  κα. Κουντουρά επισήμανε, ότι η κληρονομιά του Δρόμου του Μεταξιού είναι κομμάτι του παρελθόντος και ταυτόχρονα πύλη για το μέλλον.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ Ζουράμπ Πολολικασβίλι, επισήμανε ότι ο «Δρόμος του Μεταξιού» είναι το νέο brand στον χώρο του τουρισμού, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο συνέδριο που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, θα βοηθήσει την πόλη, ακόμη περισσότερο, σ’ ότι αφορά τον τουρισμό της.

O γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ζουράμπ Πολολικασβίλι (φωτ. Ντ.Χ.)

Πολλές ιστορίες, μια καρδιά, σε μια ζώνη, σ’ έναν δρόμο

Στο brand της Θεσσαλονίκης, Many stories, one heart, Πολλές ιστορίες, μια καρδιά, δένοντας το, σε μια ζώνη, σ’ έναν δρόμο, One belt, one road, αναφέρθηκε η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι στόχος της πόλης είναι η πολιτιστική της και οικονομική της ανάπτυξη μέσω του τουρισμού.

«Το μεταξένιο κουκούλι έχει ανοίξει για να τυλίξει μέσα του τον τουρισμό» είπε χαρακτηριστικά η κα. Πατουλίδου, στο πλαίσιο της σημερινής πρώτης ημέρας της 8ης Διεθνούς Συνάντησης του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού για τον «Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού».

3 εκατ. διανυχτερεύσεις

Πολιτισμός και παιδεία, δυο βασικές έννοιες, δυο πολύ σημαντικά περιουσιακά στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη. Τάδε έφη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αναφέροντας ότι το 2010 οι διανυχτερεύσεις στην πόλη ήταν στο 1 εκατ. , ενώ το 2017 έφτασαν τα 3 εκατ., συν 1 περίπου εκατ. μη καταγεγραμμένων λόγω πλατφόρμων βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb).

«Η Θεσσαλονίκη δεν δέχεται τουρίστες’ δέχεται επισκέπτες, περιηγητές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι η πόλη διεκδικεί τον τίτλο της γαστρονομικής πρωτεύουσας της Ελλάδας.

*

-Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Ο Δρόμος του Μεταξιού σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο, με τουριστικές προτεραιότητες, σχέδια ανάπτυξης και ο ρόλος των ιστορικών διαδρομών» και τη συμμετοχή της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, του γενικού γραμματέα του ΠΟΤ Zurab Pololikashvili και των 19 εθνικών αντιπροσωπειών κρατών-μελών του ΠΟΤ. Ακούστηκαν απόψεις, τοποθετήσεις, σχέδια, προσπάθειες, εγχειρήματα αλλά και όνειρα από τους συμμετέχοντες (από Ουζμπεκιστάν, Τατζεκιστάν, Ουκρανία, Ρουμανία, Κροατία, Βουλγαρία, Καζακστάν, Μογγολία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Ισπανία), από εκπροσώπους της UNESCO, της Pacific Asia Travel Association (PATA), της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.ά.

-Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ Zurab Pololikashvili και ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας.

-«Η Ελλάδα και ο Δρόμος του Μεταξιού» ήταν η επόμενη ενότητα της 8ης Διεθνούς Συνάντησης του ΠΟΤ για τον «Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού». Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η καθηγήτρια και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού Στέλλα Κωστοπούλου, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κέντρου και τους σκοπούς του, ενώ η Θέμης Παναγιωτοπούλου, εκπρόσωπος του ΕΟΤ, παρουσίασε το έργο του ΕΟΤ και το πώς ο Οργανισμός τείνει να δέσει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας με το Δρόμο του Μεταξιού.

-«Τουριστική ανάπτυξη μέσω διακρατικής συνεργασίας» ήταν η θεματολογία της επόμενης ενότητας, όπου εκπρόσωπος της UNESCO αναφέρθηκε στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τέσσερις ενότητες (Ρομαντική Ευρώπη, Αρχαία Ευρώπη, Υπόγεια Ευρώπη, Βασιλική Ευρώπη), από την Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρθηκαν παραδείγματα της συμβολής της σε χώρες του Δρόμου του Μεταξιού που αναπτύσσονται (Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν κτλ.), παρουσιάστηκε μελέτη για τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού (αξιοποίηση λιμανιών, κρουαζιέρας, νέες επενδύσεις, ναυτικά μουσεία κτλ.), για τη συμβολή του Trans Adriatic Pipeline – του Ενεργειακού Αγωγού της Αδριατικής – που διασχίζει 6 χώρες (Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Αλβανία) και 878 χλμ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κοινό απέσπασε ο Γερμανός αθλητής Kai Markus Xiong με την παρουσίασή του να έχει τίτλο «Τρέξε τον δικό μου Δρόμο του Μεταξιού». Ο 45ος χρόνος Γερμανός από το Αμβούργο, έφτασε στη Θεσσαλονίκη με ποδήλατο, διασχίζοντας 6.300 χλμ., ξεκινώντας από τη Νορβηγία και διασχίζοντας 12 χώρες. Ο ίδιος, έχει τρέξει 12.000 χλμ. στο Δρόμο του Μεταξιού, διασχίζοντας 8 χώρες, σε 9 μήνες.

Τέλος, μια γενική παρουσίαση με παγκόσμια παρουσία σε ιδιωτικά και κρατικά κανάλια της τηλεόρασης, έκανε ο CEO του γερμανικού Earth TV, αναφερόμενος στα σχέδια του καναλιού για τη δημιουργία πλατφόρμας ειδικά για το Δρόμο του Μεταξιού.

Ο Γερμανός αθλητής Kai Markus Xiong (πρώτος από αριστερά) με την υπόλοιπη ομάδα του πάνελ (φωτ. Ντ.Χ.)

-Ανθεκτικότητα και ο Δρόμος του Μεταξιού: Ταξιδιωτικές πληροφορίες, ταξιδιωτικοί προορισμοί και το μέλλον του τουρισμού» ήταν η τελευταία ενότητα που έκλεισε την αποψινή 1η μέρα του διεθνούς συνεδρίου. Καθηγητής από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας μίλησε για την ανθεκτικότητα ενός προορισμού και για το πώς οι κοινωνίες θα πρέπει να είναι ικανές να προσαρμοστούν σε απρόβλεπτες συνθήκες. Η Ειρήνη Σιδηροπούλου υπεύθυνη πωλήσεων της Aegean για τη Βόρεια Ελλάδα, έκανε μια σύντομη παρουσίαση της αεροπορικής εταιρίας (σ.σ για το 2018 πετάει σε 153 προορισμούς σε 44 χώρες).

Παρουσίαση της Aegean από την Ειρήνη Σιδηροπούλου, sales manager Aegean North Greece (φωτ. Ντ.Χ.)

Εκπρόσωπος της Tripadvisor έκανε επίσης μια παρουσίαση της  παγκόσμιας ταξιδιωτικής πλατφόρμας. Η Βούλα Πατουλίδου πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Οργανισμού. Εκπρόσωπος συμβουλευτικής εταιρίας αναφέρθηκε στο τουριστικό μάρκετινγκ και στα σωστά εργαλεία που χρειάζεται να έχει ένας προορισμός. Υπεύθυνη μάρκετινγκ της Google αναφέρθηκε στο Grow Greek Tourism της Google, πρόγραμμα που έχουν παρακολουθήσει 100.000 Έλληνες σε μια 3ετία και τέλος ο καθηγητής του Bournemouth πανεπιστημίου Δημήτρης Μπούχαλης αναφέρθηκε στον έξυπνο τουρισμό, στον τουρισμό του μέλλοντος, «ο καταναλωτής αλλάζει, η τεχνολογία μας φέρνει πληροφορίες και μας τις δίνει σ’ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο» είπε ο κ. Μπούχαλης, κλείνοντας τη σημερινή πρώτη ημέρα της 8ης Διεθνούς Συνάντησης του ΠΟΤ για τον τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα