Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάAEGEAN: Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων & Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ)

AEGEAN: Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων & Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ)

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN, χωρητικότητας έως και 7 προσομοιωτών, επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Μόλις λίγους μήνες μακριά απέχουμε από τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar της Ευρώπης.

Πίσω από αυτήν την μεγάλη επένδυση, ύψους 140 εκατ. ευρώ, είναι η AEGEAN, όπου το εκπαιδευτικό κέντρο 2.800 τ.μ., θα είναι ο πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένος και σύγχρονος κόμβος αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 τ.μ. που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και θα καλύψει ένα σημαντικό κενό σε υποδομές σε τοπικό επίπεδο για υπηρεσίες υποστήριξης τρίτων μέσω δύο κύριων παράλληλων δραστηριοτήτων:

  • τη λειτουργία συντήρησης πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως και 10 θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων
  • την ανάπτυξη του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων με επένδυση σε συνολικά 7 προσομοιωτές πτήσης τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης για αεροσκάφη τύπου Airbus, ATR και Boeing, καθώς και τη δημιουργία εγκαταστάσεων, για τη διενέργεια ειδικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας.

Αρχικά 4 προσομοιωτές πτήσης, σε πλήρη ανάπτυξη 7

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το εκπαιδευτικό Κέντρο AEGEAN – CAE θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και 10.500 και πλέον πλήρωμα καμπίνας ετησίως.

Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που ήδη λειτουργεί.

Ταυτόχρονα, η επένδυση προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, μέσω της τοποθέτησης στο κέλυφος των κτηρίων 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ, 3 MW ισχύος, με σκοπό να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες τους και να δημιουργηθεί ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar στην Ευρώπη, μέσα σε ένα από τα πλέον «πράσινα» αεροδρόμια της Ευρώπης. 

CAE και AEGEAN

Τον Δεκέμβριο του 2022, η AEGEAN ανακοίνωσε επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. Μία επένδυση που στην ωρίμανσή της, αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Τον Μάρτιο του 2023, τρεις μόλις μήνες μετά την ανακοίνωση της επένδυσης ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου Σύγχρονου Οικοσυστήματος Υπηρεσιών Υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, η AEGEAN προχώρησε στο επόμενο στάδιο ανακοινώνοντας τη συνεργασία υπό τη μορφή κοινοπραξίας (Joint Venture) με την CAE, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.

Σήμερα, οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης, έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό (προσομοιωτές) και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται για τη δημιουργία του Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η σταδιακή παράδοση των έργων θα ξεκινήσει στα μέσα του Σεπτεμβρίου ώστε έως το τέλος του χρόνου το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του, ενώ σταδιακά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει καθώς θα προστίθενται και άλλοι προσομοιωτές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN Δημήτρης Γερογιάννης

Η σημασία της επένδυσης

Μέσα από αυτή την επένδυση, η AEGEAN ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της, διευρύνοντας τις αναπτυξιακές της επιλογές και το γνωσιακό επίπεδο των ανθρώπων της.

Η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα, εκπαιδεύοντας τους πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος, προσφέροντας  απεριόριστες δυνατότητες και δημιουργεί μία νέα δυναμική προστιθεμένης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην AEGEAN, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο.

Παράλληλα, αξιοποιεί και εξελίσσει το δυναμικό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της καθώς έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα εκπαίδευσης των ανθρώπων της, εντάσσοντας πολύ νωρίς στην εκπαίδευση των πιλότων τη χρήση προσομοιωτών και βελτιστοποιεί την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της.

Captain Παναγιώτης Σίσκος (Flight Training Manager, AEGEAN)

Επίσης, η εκπαιδευτική δυναμικότητα του Κέντρου, επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που η AEGEAN θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN.

Με τη συμφωνία αυτή η AEGEAN και η CAE ένωσαν τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία, αλλά και τις κοινές τους αξίες, για να δημιουργηθεί το πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο κέντρο στην εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μία επένδυση που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στους ανθρώπους της AEGEAN διευρύνοντας παράλληλα τις προοπτικές ανάπτυξης για τον αεροπορικό κλάδο, αλλά και τη χώρα συνολικά.

Βασικά στοιχεία για το Κέντρο εκπαίδευσης πτήσεων της CAE στη Μαδρίτη

Το Κέντρο Εκπαίδευσης της CAE στη Μαδρίτη, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του είδους των εγκαταστάσεων και της εμπειρίας που μπορούν να αναμένουν οι πιλότοι που εκπαιδεύονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης AEGEAN – CAE στην Αθήνα, μόλις τεθεί σε λειτουργία.

Σε ιδανική τοποθεσία, 10 λεπτά από το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης, το CAE Madrid εκπαιδεύει περισσότερους από 5.000 πιλότους και περισσότερα από 15.000 άτομα πληρώματος καμπίνας ετησίως.

Συνολικά, το CAE Madrid παρέχει περισσότερες από 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως.

Το κέντρο φιλοξενεί 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης για τους ακόλουθους τύπους αεροσκαφών: A320, A330, A340, A350, DASH8 Q-300, CRJ200/900/1000, ATR72-600 και B787.

Υπάρχουν 3 συσκευές APT για τα A320, A330 και A340, καθώς και μία IPT για τα αεροσκάφη CRJ200 και CRJ900, μία για DASH8 και μία για B787.

Όσον αφορά την εκπαίδευση του πληρώματος καμπίνας, υπάρχουν υποδομές τόσο για τον τύπο αεροσκάφους Α340 όσο και για το Α320, καθώς και δύο χώροι κατάσβεσης φωτιάς και ένας καπνού.

Διατίθενται είκοσι (20) αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένες με ψηφιακούς πίνακες και προβολείς, καθώς και 22 αίθουσες ενημέρωσης για τους προσομοιωτές.

Tο κέντρο της CAE στη Μαδρίτη στεγάζει επίσης ένα εστιατόριο, ερμάρια και χώρους αποσκευών, δωρεάν χώρο στάθμευσης και αίθουσα προσευχής πολλαπλών θρησκειών που διατίθεται κατόπιν αιτήματος του πελάτη.

Η CAE

Η CAE είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, στην αιχμή της ψηφιακής εποχής, παρέχοντας λύσεις για ένα κόσμο πιο ασφαλή. Βασιζόμενοι σε 75 έτη πρωτιά στον κλάδο, η CAE συνεχίζει να εστιάζει στην εμπειρία των πελατών και να φέρνει επανάσταση στην εκπαίδευση και επιχειρησιακή υποστήριξη στην πολιτική αεροπορία, την άμυνα, την ασφάλεια και την υγειονομική περίθαλψη.

Είναι ο συνεργάτης για πελάτες σε όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται σε σύνθετα, υψηλού κινδύνου και σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενα περιβάλλοντα, όπου τα επιτυχημένα αποτελέσματα είναι ζωτικής σημασίας. Σ’ όλον τον κόσμο, η CAE διαθέτει περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες και τοποθεσίες εκπαίδευσης σε περισσότερες από 40 χώρες.

Samantha Golinski (Αντιπρόεδρος, Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία της CAE)

Σημειώνεται ότι η επιχειρηματική μονάδα Άμυνας και Ασφάλειας της CAE έχει μια σειρά από συμβάσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, το AEGEAN CAE Flight Training Center θα είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο πολιτικής αεροπορίας της CAE στη χώρα.

Ευχαριστώ θερμά την AEGEAN για την πρόσκληση στο #presstrip στη Μαδρίτη και στις εγκαταστάσεις της CAE, ωστόσο λόγω λοιπών υποχρεώσεων, δεν κατάφερα να συμμετέχω.

*

-Πρόσφατα, η AEGEAN, οργάνωσε δημοσιογραφική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της CAE στη Μαδρίτη (Δευτέρα 8/5 -Τετάρτη 10/5), προκειμένου να αποκτήσουν όλοι μια καλύτερη εικόνα για τις εγκαταστάσεις, την τεχνολογία αλλά και την εκπαιδευτική εμπειρία που θα παρέχεται στο νέο της κέντρο της – στη νέα τεχνική της βάση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών- σε λίγους μήνες.

Τα μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής ξεναγήθηκαν στους χώρους και απέκτησαν μια πραγματική εμπειρία προσομοίωσης πτήσης ‘πιλοτάρωντας’ έναν από τους προσομοιωτές του κέντρου ενώ συμμετείχαν ενεργά και σε ασκήσεις εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας.

-Την αποστολή συνόδευσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN Δημήτρης Γερογιάννης, η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων Μαρίνα Σπυριδάκη καθώς και τα στελέχη της AEGEAN Μαρίνα Βάλβη, Έλωνα Πουκαμισά, Ελίνα Παρδάλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα