Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗπειρωτική ΕλλάδαΣΕΤΕ – Νέο Διοικητικό Συμβούλιο: Στο ‘τιμόνι’ ο Γιάννης Παράσχης

ΣΕΤΕ – Νέο Διοικητικό Συμβούλιο: Στο ‘τιμόνι’ ο Γιάννης Παράσχης

Έπειτα από έξι χρονιά επιτυχημένης θητείας ο Γιάννης Ρέτσος παρέδωσε πρόσφατα το τιμόνι του ΣΕΤΕ στον νέο πρόεδρο, τον Γιάννη Παράσχη, έναν τεχνοκράτη από τον χώρο των αερομεταφορών.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη31 Μαΐου 2023 η 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κατά τη διάρκεια της οποίας ολοκληρώθηκαν και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

«Η περίοδος που διανύουμε είναι και για μένα προσωπικά πολύ ξεχωριστή. Μετά από 2 θητείες, κλείνει ο κύκλος μου στο τιμόνι του ΣΕΤΕ και παράλληλα κλείνουν 24 χρόνια στα κοινά του τουρισμού» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της 31ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε οι συνθήκες που βίωσε ως Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες. «Τα χρόνια που υπηρετώ σε αυτή τη θέση ήταν ορατά τα σημάδια και οι πληγές της οικονομικής κρίσης. Υπήρξε εναλλαγή δυο κυβερνήσεων με τις οποίες και συνεργαστήκαμε όπως οφείλαμε να κάνουμε και στη δεύτερη θητεία ξέσπασε η απόλυτη καταιγίδα της πανδημίας, την οποία οφείλαμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Καταφέραμε πολλά» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο κ. Ρέτσος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συνεισφορά τους στην κοινή διαδρομή. «Ήταν τιμή μου να σας εκπροσωπώ. Είναι τιμή μου να είμαι ένας από εσάς. Απλός ναύτης πλέον, στο μεγάλο καράβι του ελληνικού τουρισμού. Θα είναι πάντοτε τιμή και χαρά μου να βάζω το δικό μου λιθαράκι στον ελληνικό τουρισμό όπως τον έχουμε οραματιστεί. Ισχυρό, Βιώσιμο, Ανταγωνιστικό, Κοινωνικό, Ανθρώπινο, όπως ακριβώς ταιριάζει στην πατρίδα μας» πρόσθεσε με συναισθηματική φόρτιση ο κ. Ρέτσος.

Η σκυτάλη στον Γιάννη Παράσχη

Νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο Γιάννης Παράσχης, CEO του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ένας τεχνοκράτης που όπως επισημάνθηκε από τον κ. Ρέτσο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να τον υπηρετήσει».

Ο κ. Παράσχης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ανοιχτή Συνεδρίαση της 31ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕκ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους πέντε (5) βασικούς πυλώνες στους οποίους, θα   επικεντρωθεί το έργο του Συνδέσμου, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με το «Στρατηγικό Σχέδιο Ελληνικός Τουρισμός 2030» που έχει εκπονήσει ο ΣΕΤΕ.

Οι πέντε βασικοί πυλώνες είναι:

1.Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα – Το 2002 οι επενδύσεις αποτελούσαν περίπου το 14% του ΑΕΠ έναντι σχεδόν 23% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη, ενώ σε απόλυτα μεγέθη υπολείπονται σημαντικά από τα επίπεδα των 50 και πλέον δισ. ευρώ της δεκαετίας του 2000-2010. ​Η ανάγκη ενιαίου ΦΠΑ σε τουρισμό-μεταφορές στο 11%, κοντά στα επίπεδα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών, η επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με «ασφάλεια δικαίου», η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, διαχωρίζοντας την επαγγελματική δραστηριότητα από τη περιστασιακή ιδιωτική εκμετάλλευση και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν.

2.Υποδομές – Το 2019 καταγράφηκαν 31 εκατομμύρια αφίξεις, εκ των οποίων περίπου το 90% κατανεμήθηκε σε 5 περιφέρειες της χώρας (Αττική – Κρήτη – Ν. Αιγαίο – Κεντρική Μακεδονία και Ιονίους Νήσους). Ο στόχος για το 2030 με βάση το στρατηγικό σχέδιο του ΣΕΤΕ είναι η Ελλάδα να φτάσει τις 40 εκατομμύρια αφίξεις και 50 εκατομμύρια επισκέψεις σε περιφέρειες όλης της χώρας. «Οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της αύξησης των ροών προς το 2030, ειδικότερα δε εάν προσδοκούμε σε ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος με όρους βιώσιμης ανάπτυξης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Το στρατηγικό σχέδιο του ΣΕΤΕ περιλαμβάνει περίπου 2000 προτάσεις, εκ των οποίων το 50% αφορά σε δημόσιες υποδομές που αφορούν άμεσα τον τουρισμό, ενώ άλλο ένα 20% αναφέρεται σε υποδομές ευρύτερης ωφέλειας (όπως τα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια, υποδομές υγείας, διαχείρισης νερού, λυμάτων, απορριμμάτων, κλπ.)» δήλωσε ο κ. Παράσχης.

3.Διαχείριση και Προώθηση Προορισμών – Το πρόσφατο νομικό πλαίσιο του Υπουργείου Τουρισμού για τους Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών, το οποίο όμως χρήζει ουσιώδους ενίσχυσης και βελτίωσης, σε συνδυασμό με το νομικό πλαίσιο για τη συνδιαφήμιση των περιφερειών, αποτελούν καινούργια εργαλεία για τη συνεργασία μεταξύ Δημόσιου, Ιδιωτικού Τομέα και Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μένει να αξιοποιηθούν αλλά και να διευρυνθούν.

4.Αγορά Εργασίας – Το 2019 ο Τουρισμός συνέβαλε άμεσα και έμμεσα στο 25% του ΑΕΠ με συνολικά 850.000 θέσεις εργασίας στο 3ο τρίμηνο. ‘Η εικόνα αυτή άλλαξε δραματικά στα χρόνια της πανδημίας οδηγώντας πολλούς εργαζόμενους μεσοπρόθεσμα αλλά και σε πολλές περιπτώσεις μακροπρόθεσμα εκτός Τουρισμού και Μεταφορών, με τις αντίστοιχες συνέπειες να φαίνονται ξεκάθαρα την περυσινή χρονιά της ανάκαμψης» επισήμανε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ προσθέτοντας «είναι σαφές, ικανοποιημένοι επισκέπτες δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού. Το ανθρώπινο κεφάλαιο παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας που διαμορφώνει το προϊόν μας».

5.Βιωσιμότητα – Βιώσιμη Ανάπτυξη και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα αποτελούν πλέον διεθνώς τις κεντρικές κατευθύνσεις για τη διαμόρφωση της στρατηγικής για το μέλλον του Τουρισμού. «Η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουριστικού προϊόντος αποτελεί μονόδρομο εάν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει την θετική του πορεία και το BRAND  Ελλάδα να διατηρηθεί στην κορυφή» τόνισε ο κ. Παράσχης  προαναγγέλοντας την πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ για τη Δημιουργία ενός Προγράμματος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, και την καθιέρωση αντίστοιχης εισηγητικής επιτροπής προς το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΕ έχει ως εξής:

Πρόεδρος Παράσχης Ιωάννης, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Α’ Αντιπρόεδρος Τάσιος Γρηγόρης, Πρόεδρος ΠΟΞ

Αντιπρόεδροι Τοκούζης Παναγιώτης, Πρόεδρος ΣΕΤΚΕ Τσιλίδης Λύσανδρος, Μέλος ΔΣ ΗΑΤΤΑ Βασιλάκης Ευτύχιος, AEGEAN – OLYMPIC AIR Καλλίνικος Καλλίνικος, GOLDAIR HANDLING ΑΕ Σμπώκου Αγάπη, ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ ΑΕ

Αντιπρόεδρος Οικονομικών Γιαννούλης Εμμανουήλ, ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΕ

Γενικός Γραμματέας Βερνίκος Γιώργος, VERNICOS YACHTS

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Κοκοτός Φώτιος – Ιωσήφ, ΕΛΟΥΝΤΑ ΑΕ

Μέλη Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος, DTL KASTRI IKE Βενετόπουλος Φίλιππος, VARIETY CRUISES Βούλγαρης Χαράλαμπος, KONTOKALI BAY RESORT & SPA Ζήκος Κωνσταντίνος, HOTEL BRAIN AE Θεοφανοπούλου Μαρία, GREEK TRAVEL PAGES Κωνσταντακόπουλος Αχιλλέας, TEMEΣ AE Κωνσταντινίδης Αθηναγόρας, ΑΙΘΡΙΟΝ ΠΑΛΑΣ ΑΕ Κυβερνήτης Γιώργος, Κ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΑΕ Λασκαρίδη Χλόη, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΛΑΜΨΑ AE Μαρούλης Άρης, ΑΦΟΙ ΜΑΡΟΥΛΗ ΑΕ Μήτσης Σταύρος, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ MITSIS COMPANY AE Σακέλλης Μιχάλης, Μέλος ΔΣ ΣΕΕΝ Στυλιανόπουλος Ανδρέας, NAVIGATOR TRAVEL

Αριστίνδην Μέλη Καραβίας Φωκίων, Διευθύνων Σύμβουλος EUROBANK Μαρίνης Άρης, Πρόεδρος ΓΕΠΟΕΤ. Το Debbiestravel.gr εύχεται στο νέο διοικητικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα