Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΠοδηλατικός Τουρισμός - Ρέθυμνο: Τα οφέλη και το κοινωνικό μήνυμα (ΦΩΤΟ)

Ποδηλατικός Τουρισμός – Ρέθυμνο: Τα οφέλη και το κοινωνικό μήνυμα (ΦΩΤΟ)

Οι «Ημέρες Ποδηλάτου» διεξήχθησαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Ρέθυμνο, μια πόλη φιλική προς το ποδήλατο αλλά και πιστοποιημένη ως bike friendly. Το Debbiestravel.gr καταγράφει το κλίμα και τις δράσεις.

Αποστολή στο Ρέθυμνο: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Βιώσιμη ανάπτυξη, ποδηλατικός τουρισμός, πόλη, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις φιλικές προς το ποδήλατο, οφέλη, επιμήκυνση σεζόν, άθληση, λιγότερα αυτοκίνητα, πρόληψη μέσω της άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας.

Οι «Ημέρες Ποδηλάτου» στο Ρέθυμνο που διεξήχθησαν 1-3 Ιουνίου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (3 Ιουνίου) τα είχαν όλα: συντήρηση σημάτων ποδηλάτου στους ποδηλατόδρομους από εθελοντές, κινηματογραφική ταινία με θέμα το ποδήλατο, φόρουμ με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων του Ρεθύμνου και της Κρήτης και στελεχών επιχειρήσεων, ξενοδοχείων κτλ., αλλά και ποδηλατοβόλτα με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ΕΛΛ.Ο.Κ. μεταδίδοντας το μήνυμα της σωματικής άσκησης και της ψυχικής ανάτασης.

Η ποδηλατοβόλτα και το μήνυμα προς τους ασθενείς με καρκίνο

Το ραντεβού των φίλων του ποδηλάτου για την ποδηλατοβόλτα στο Ρέθυμνο είχε οριστεί για το Σάββατο 3 Ιουνίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου, στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη. Εμείς ως εκπρόσωποι των ασθενών με καρκίνο, κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου που είναι ημέρα επιβίωσης από τον καρκίνο, γιορτάζουμε την επιβίωση, είναι μέρα χαράς, θέλουμε να εμπνεύσουμε αυτούς που αγωνίζονται και φυσικά να υποστηρίξουμε τους συγγενείς εκείνων που έχασαν τη μάχη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ΕΛΛ.Ο.Κ. Γιώργος Καπετανάκης.

Γιατί όμως ποδήλατο; Όπως ο ίδιος επισήμανε υπάρχουν δυο τομείς που είναι πολύ σημαντικοί:

α. ο ένας είναι η πρόληψη μέσω της άσκησης, μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Όπως ανέφερε ο κ. Καπετανάκης σύμφωνα με μελέτη που αφορούσε αποκλειστικά το ποδήλατο, το 2010 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συμμετείχαν 1,2 εκατ. πολίτες, έδειξε ότι είχαν 45% μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο.

β. το δεύτερο θέμα είναι η υποστήριξη εκείνων που είναι ασθενείς. «Η θεραπευτική επίδραση, η άσκηση με το ποδήλατο είναι ήπια, ο καθένας μπορεί να την προσαρμόσει στις δυνατότητες του, ενδυναμώνει αυτούς που είναι ασθενείς και αγωνίζονται» δήλωσε ο κ. Καπετανάκης προσθέτοντας ότι αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, σε 1.000 γυναίκες που ασχολούνταν με το ποδήλατο, έδειξε ότι η πιθανότητα να υποτροπιάσουν ήταν 42% και να πεθάνουν από τη νόσο 34%. «Άρα, έχει έντονη επίδραση και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ίδιων των ασθενών» υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε αυτοί οι άνθρωποι επειδή έχουν βιώσει δύσκολη κατάσταση, έχουν διάφορες σωματικές, ψυχικές και κοινωνικές ανάγκες. «Το ποδήλατο ενισχύει τη συμμετοχικότητα, ενισχύει το να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο κοινωνικά, διώχνει τα στίγματα, διώχνει την απομόνωση και ευνοεί την ευφορία. Άρα, αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα στη διαδικασία επανένταξης και αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το αναδείξουμε όσο μπορούμε περισσότερο» πρόσθεσε στον χαιρετισμό του πριν την ποδηλατοβόλτα στο Ρέθυμνο ο Γιώργος Καπετανάκης.

Πέπη Μπιρλιράκη (Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης) – Γιώργος Καπετανάκης (Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ΕΛΛ.Ο.Κ.)

Να ‘πλημμυρίσει’ το Ρέθυμνο από ποδήλατα

Με σύμμαχο τον καιρό, με μια ηλιόλουστη μέρα, οι φίλοι του ποδηλάτου απόλαυσαν τη βόλτα τους στην πόλη του Ρεθύμνου. «Εύχομαι να ‘πλημμυρίσει’ το Ρέθυμνο από ποδήλατα ώστε να μην χωρούν αυτοκίνητα. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε» είπε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης προσθέτοντας πως η άθληση είναι μια διαδικασία που δεν είναι μόνο αθλητική αλλά κυρίως πνευματική, «και όλα αυτά μαζί κάνουν τον τέλειο άνθρωπο, που είναι και ψυχικά και σωματικά υγιής» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Εθελοντισμού Δήμου Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη όπως επισήμανε με την ποδηλατοβόλτα υγείας «μεταφέρουμε και ένα κοινωνικό μήνυμα. Και αφορά τη σχέση του ποδηλάτου με την υγεία μας’ η υγεία μας έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τρόπο που κινούμαστε, και το ποδήλατο είναι το καλύτερο μέσο για να της δώσουμε και ένα bonus μέσα σ’ αυτό το στρες και το άγχος» επισήμανε η κα. Μπιρλιράκη προσθέτοντας «το ποδήλατο αφαιρεί το στρες και το άγχος, μας πηγαίνει και πιο γρήγορα και με ασφάλεια εκεί που θέλουμε».

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Εθελοντισμού Δήμου Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη

Φόρουμ για τον ποδηλατικό τουρισμό

Στο πλαίσιο των δράσεων για τις «Ημέρες Ποδηλάτου» στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε φόρουμ το βράδυ της Παρασκευής 2 Ιουνίου, στο Σπίτι Πολιτισμού στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, για τον ποδηλατικό τουρισμό παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρχών της πόλης, ακαδημαϊκών, φορέων του νησιού, επιχειρηματιών, φοιτητών κτλ.

Η εσπερίδα άνοιξε με το καλωσόρισμα του δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη λέγοντας χαρακτηριστικά «το παρόν είναι οι πράξεις μας, και το μέλλον οι επιλογές μας». Ο Δήμος Ρεθύμνης στηρίζει τη βιώσιμη κινητικότητα μέσα από πολλαπλές δράσεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2007, και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαρινάκης «θυμάμαι πόσο γραφικούς μας θεωρούσαν το 2007 όταν ξεκινήσαμε τη βιώσιμη κινητικότητα» προσθέτοντας ότι τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο αρκεί να υπάρχει όραμα και οι κατάλληλοι άνθρωποι.

Πόλεις φιλικές και πιστοποιημένες ως bike friendly

Το ‘παρών’ στις «Ημέρες Ποδηλάτου» που πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο έδωσαν δυο ακόμη δήμοι της χώρας μας οι οποίοι είναι φιλικοί προς το ποδήλατο και παράλληλα είναι πιστοποιημένοι με το σήμα του δικτύου Bike Friendly. Πρόκειται για το Δήμο Αλεξανδρούπολης και το Δήμο Κω.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης διαθέτει ένα ποδηλατικό δίκτυο 12,5 χλμ. μέσα στην πόλη αλλά και πάνω από 300 ποδηλατικές διαδρομές σ’ όλο το Δήμο.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Δόμησης Χωροταξικού Σχεδιασμού & Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Δέλκος «Ο ποδηλατικός τουρισμός είναι μια σημαντική μορφή τουρισμού με μεγάλη απήχηση, είμαστε πόλη που ευνοεί τον ποδηλατικό τουρισμό, οι βάσεις έχουν τεθεί, πρέπει όμως να συμμετέχουν και οι τοπικές επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να προσελκύσουν τον ποδηλάτη τουρίστα». Στο ήδη υπάρχον ποδηλατικό δίκτυο των 12,5 χλμ., ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στοχεύει σε μια έκταση περισσότερο από 6 χλμ., «στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 17 χλμ. και να συνδέσουμε το νότιο παραλιακό τμήμα της Αλεξανδρούπολης με το βόρειο τμήμα» ανέφερε στην παρουσίασή του ο κ. Δέλκος.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης διαθέτει ποδήλατα προς ενοικίαση (μέσω εφαρμογής με 0,25 λεπτά/ώρα), έχει 7 σταθμούς επιδιόρθωσης ποδηλάτων, η δε δημοτική αστυνομία μετακινείται με ηλεκτρικά ποδήλατα. 

Άλλος ένας πιστοποιημένος Δήμος ως Bike Friendly, και μάλιστα ο πρώτος νησιωτικός, είναι ο Δήμος Κω. «Η Κως, το νησί του Ιπποκράτη, είναι και νησί του ποδηλάτου, ένα επίπεδο νησί με ήπιο μεσογειακό κλίμα, όπου έχουμε φτιάξει ποδηλατόδρομους στον αστικό ιστό 15 χλμ., αλλά και 11 ορεινές διαδρομές αξιοποιώντας τη φυσική ομορφιά του νησιού καθώς και το πρώτο φυσικό πάρκο μέσα σε δάσος, την Παναγία Τσουκαλαριά» ανέφερε κατά τη διάρκεια του φόρουμ η αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού Δήμου Κω Σέβη Βλάχου.

Η ίδια εξήγησε ότι το ποδήλατο έφτασε στην Κω πριν από περίπου 110 χρόνια, με τον ιταλικό στρατό όπου το έφεραν για τις ανάγκες μετακίνησης τους. «Τελικά, έγινε κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Οι Κώοι το αγάπησαν, το έβαλαν στην καθημερινότητά τους, και για τις μετακινήσεις τους αλλά και για άθληση» δήλωσε η κα. Βλάχου επισημαίνοντας ότι μέσα από τις πολλαπλές δράσεις που κάνει ο Δήμος Κω για τον ποδηλατικό τουρισμό βοηθάνε αφενός στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφετέρου έρχονται τα παιδιά κοντά στον αθλητικό τουρισμό.

Η Κως έχει 7 Ποδηλατικούς Συλλόγους, εκτός από το Δήμο Κω που είναι πιστοποιημένος ως Bike Friendly, συμπεριλαμβάνει και 8 ξενοδοχεία με την ίδια πιστοποίηση ενώ διατίθενται και  6.500 ποδήλατα προς ενοικίαση.

Ο Δήμος Ρεθύμνης επικεντρώνεται στη βιώσιμη κινητικότητα και στρατηγική, ήδη από το 2007. Διαθέτει ένα ποδηλατικό δίκτυο 12 χλμ. και 120 χλμ. εκτός πόλεως με 22 ποδηλατικές διαδρομές.

«Το Ρέθυμνο έχει αποκτήσει ‘ταυτότητα’ ως φιλικός προορισμός για ποδηλατικό τουρισμό. Έχουμε τον καλό καιρό, τις ξενοδοχειακές υποδομές, ανοιχτές πόλεις ‘ζωντανές’, για να υποδεχθούμε όλο το χρόνο αυτού του είδους τους τουρίστες» δήλωσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού & Εθελοντισμού Δήμου Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη  επισημαίνοντας πως αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τον ποδηλατικό τουρισμό ώστε να υπάρχει μια συνεχή ροή.

Το προφίλ του ποδηλάτη τουρίστα

Ποιο είναι όμως το προφίλ του ποδηλάτη τουρίστα και ποια τα οικονομικά μεγέθη που αποφέρει ο ποδηλατικός τουρισμός;

«Το ποδήλατο είναι μια ‘ομπρέλα’ που ενώνει όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού» δήλωσε η γενική διευθύντρια της Nattour Βίκυ Καραντζαβέλου επισημαίνοντας ότι υπό την ομπρέλα του ποδηλατικού τουρισμού συμπεριλαμβάνονται όλοι, από τον αθλητή μέχρι την οικογένεια που θέλει να εξερευνήσει τον περιβάλλοντα χώρο ενός τόπου και τα αξιοθέατά του. Σημειώνεται ότι στο δίκτυο Bike Friendly εντάσσονται 130 ξενοδοχεία σ’ όλη την χώρα, ενώ από πλευράς Δήμων προς ένταξη είναι ο Δήμος Βόλου, Σάμου και Αλμωπίας.

Η μεγαλύτερη αγορά για ποδηλατικό τουρισμό είναι η Ευρώπη με το 49% των Ευρωπαίων να χρησιμοποιούν το ποδήλατο ενώ σύμφωνα με μελέτες του 2016 το οικονομικό μέγεθος ανερχόταν σε 63 δις ευρώ εκ των οποίων τα 44 δις ευρώ αφορούσαν δράσεις για τον ποδηλατικό τουρισμό.

Όπως επισήμανε ο Χρήστος Πετρέας επιστημονικός σύμβουλος του δικτύου Bike Friendly το 2022 η ποδηλατική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με το 2019. «Ο ποδηλάτης τουρίστας θέλει ποικιλία στις διαδρομές του, φιλικά προς το ποδήλατο καταλύματα, επάρκεια πληροφόρησης» ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Πετρέας.

Χρήστος Πετρέας (συντονιστής φόρουμ, Επιστημονικός σύμβουλος δικτύου Bike Friendly), Πέπη Μπιρλιράκη (αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης), Βίκυ Καραντζαβέλου (γενική διευθύντρια NATTOUR)

Ο ποδηλάτης τουρίστας ταξιδεύει στα άκρα της σεζόν (Απρίλιο, Οκτώβριο), είναι ηλικίας κατά μέσο όρο 45 -55 ετών, 60% άντρες, 40% γυναίκες, η ημερήσια δαπάνη του ανέρχεται μεταξύ 40 – 70 ευρώ, ενώ η κατανομή της ημερήσιας δαπάνης είναι 40% στο κατάλυμα, 30% σε φαγητό/ποτό και 30% σε αγορές. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ποδηλάτη:

1.Ο περιστασιακός ποδηλάτης αναψυχής

2.Ο συχνός ποδηλάτης αναψυχής και

3.Οι λάτρεις της ποδηλασίας.

Σύμφωνα δε με μελέτη του 2012, καταγράφηκαν 20,4 εκατ. ποδηλατικοί τουρίστες δαπανώντας 9 δις ευρώ ετησίως.

Οι ανταγωνίστριες περιοχές και η δυναμική της Γερμανικής αγοράς

Η Μαγιόρκα, η Τζιρόνα της Ισπανίας και τα Κανάρια νησιά είναι οι τρεις ανταγωνίστριες περιοχές της Ευρώπης για την Ελλάδα και κυρίως για την Κρήτη σ’ ότι αφορά τον ποδηλατικό τουρισμό. Συγκεκριμένα, η Μαγιόρκα, όπως επισήμανε ο Βαγγέλης Πετρουλάκης πρώην αθλητής της ορεινής ποδηλασίας και υπεύθυνος στα ποδήλατα σε ξενοδοχείο του Ρεθύμνου bike friendly, ως ο μεγαλύτερος ΄παίχτης’ στον ποδηλατικό τουρισμό, το 2023 θα υποδεχθεί 200.000 ποδηλάτες, όπου εκτιμάται ότι θα αφήσουν 300 εκατ. ευρώ ενώ 150 ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά εκτός τουριστικής σεζόν.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία και γενικότερα οι γερμανόφωνες χώρες κατέχουν σημαντική δυναμική σ’ ότι αφορά την προτίμησή τους στον ποδηλατικό τουρισμό. Τουλάχιστον 5 εκατ. Γερμανοί καταγράφονται ως ποδηλατικοί τουρίστες.

Το οικονομικό αποτύπωμα στη διεθνή αγορά για τον ποδηλατικό τουρισμό το 2020 ανέρχονταν στα 345 εκατ. δολάρια ενώ έως το 2030 σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να φτάσει το 1 δις 300 εκατ. δολάρια και το 2023 στα 505,8 εκατ.

«Πουλάμε μόνο Ελλάδα και η Κρήτη είναι η νούμερο ένα επιλογή μέσα από 47 θεματικά πακέτα» ανέφερε η Κατερίνα Καπέλλα εκπρόσωπος του γερμανικού τουριστικού οργανισμού Attica Reisen ο οποίος ιδρύθηκε στο Μόναχο το 1976, συνεργάζεται με 4.000 τουριστικούς πράκτορες σ’ όλες τις γερμανόφωνες χώρες και έχει στην ατζέντα του πάνω από 1.200 ξενοδοχεία.

Η ίδια επισήμανε ότι ο τουριστικός οργανισμός αναζητάει ξενοδοχεία και προμηθευτές ώστε να δημιουργηθούν θεματικά πακέτα, και να προωθηθούν μέσα από τα δικά τους εργαλεία».

Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση και την εξαιρετική φιλοξενία που βιώσαμε στο Ρέθυμνο 1-3 Ιουνίου 2023 και ιδιαίτερα την Αντιδήμαρχο Τουρισμού & Εθελοντισμού Δήμου Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη, την ‘ψυχή’ του τουρισμού και της φιλοξενίας στο Ρέθυμνο!

*

-Κατά τη διάρκεια του φόρουμ για τον ποδηλατικό τουρισμό, σύντομους χαιρετισμούς έκαναν και οι, Μαίρη Λιονή αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, Κυριάκος Κώτσογλου αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μανώλης Τσακαλάκης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνης και πρόεδρος της νεοσύστατης Ένωσης Ξενοδοχείων Κρήτης, Μιχάλης Ταταράκης πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Ρεθύμνης «Άτλας» και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Γιάννης Γαλανάκης αντιπρόεδρος της Ένωσης πρακτόρων Ρεθύμνου, Γιώργος Σφακιανάκης πρόεδρος Συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Κρήτης.

-Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης «Ημέρες Ποδηλάτου Ρεθύμνου» προβλήθηκε η κινηματογραφική ταινία στο Σπίτι του Πολιτισμού «Το απαγορευμένο ποδήλατο – Wadjda» Σαουδαραβική παραγωγή (2012), σε σκηνοθεσία Χάιφα Αλ Μανσούρ.

-Η διαμονή μας πραγματοποιήθηκε στο 4άστερο + ξενοδοχείο Theartemis Palace, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του.

Η υπογράφουσα με ποδήλατο και φόντο το σήμα κατατεθέν του Ρεθύμνου, τον Φάρο του στο Παλιό Λιμάνι!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα