Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗπειρωτική ΕλλάδαΓιάννης Ρέτσος – ΣΕΤΕ: «Πλέον θα είμαι απλός ναύτης στο μεγάλο καράβι...

Γιάννης Ρέτσος – ΣΕΤΕ: «Πλέον θα είμαι απλός ναύτης στο μεγάλο καράβι του ελληνικού τουρισμού»

Με έντονη συναισθηματική φόρτιση πραγματοποίησε πριν λίγο την ομιλία του ο Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα την 6ετή θητεία του ως πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ενώ παράλληλα κλείνει έναν κύκλο 24 ετών στα κοινά του τουρισμού.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η 31η τακτική γενική συνέλευση που πραγματοποιεί σε κλειστή συνεδρίαση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ιδιαίτερα συγκινημένος στην ομιλία του ο Γιάννης Ρέτσος ο οποίος σήμερα ολοκληρώνει την εξαετή θητεία του στο τιμόνι του ΣΕΤΕ ενώ παράλληλα όπως δήλωσε «κλείνουν 24 χρόνια, από το 1999, στα κοινά του τουρισμού».

Όπως επισήμανε ο κ. Ρέτσος, ο ΣΕΤΕ ιδρύθηκε για να γίνει μεγάλος και ισχυρός και όχι για να εξελιχθεί σε κλειστό κλαμπ συγκεκριμένων συμφερόντων.

«Οι συνθήκες που βίωσα ως πρόεδρος του ΣΕΤΕ ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες. Τα χρόνια που υπηρετώ σ’ αυτή τη θέση ήταν ορατά τα σημάδια και οι πληγές της οικονομικής κρίσης. Υπήρξε αλλαγή δυο κυβερνήσεων με τις οποίες και συνεργαστήκαμε, αλλά στη δεύτερη θητεία ξέσπασε η απόλυτη καταιγίδα της πανδημίας, την οποία οφείλαμε και έπρεπε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο» ανέφερε ο κ. Ρέτσος επισημαίνοντας πως ήταν δύσκολα και επίπονα χρόνια «στα οποία έβαλα το κοινό καλό ,όχι το προσωπικό συμφέρον αλλά το καλό του ελληνικού τουρισμού».

Γυρίζουμε σελίδα και προχωράμε στο αύριο

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε για μια  χρονιά ορόσημο, το 2023, σε ένα κόσμο που αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες και πολυεπίπεδες κρίσεις .

«Ο παγκόσμιος και ο ελληνικός τουρισμός καλούνται να αντέξουν, να προσαρμοστούν, να αναπτυχθούν με νέους όρους και σε νέες συνθήκες» ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισημαίνοντας πως η ενότητα οφείλει και είναι πάνω από όλα.

«Ήταν και είναι η δύναμή μας, είναι η υπεροχή μας. Σ’ αυτή τη διαδικασία μετάβασης και εκσυγχρονισμού, ο ΣΕΤΕ οφείλει να σταθεί στην πρώτη γραμμή. Χρειάζονται πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες. Πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν την ωρίμανση του ελληνικού τουρισμού , τη νέα φάση μεγέθυνσης στην οποία μπαίνει.  Την ανάγκη για συμμετοχή, συμπερίληψη, για σύνθεση όλων των δυνάμεων που απαρτίζουν τον ΣΕΤΕ» υπογράμμισε ο ίδιος.

Το επόμενο στάδιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού

Όπως αναφέρθηκε ήρθε η στιγμή για να πάει ο ελληνικός τουρισμός ακόμη πιο μπροστά.

Χρειάζονται άνθρωποι με αξίες, ηγετικές ικανότητες, ήθος , κύρος που θα οδηγήσουν τον ΣΕΤΕ στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού.

Ο κ. Ρέτσος στάθηκε στους σταθερούς πυλώνες για την ανάπτυξη του τουρισμού, και οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν. Αυτοί είναι:

Α. Ο στόχος της βιωσιμότητας και της διαχείρισης προορισμών με το βλέμμα στραμμένο μόνο στο μέλλον

Β. Οι συνέργειες που αποτελούν για τον Φορέα μας υπαρξιακή προϋπόθεση

Γ. Η εξωστρέφεια και το άνοιγμα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Σταθερός μας στόχος πρέπει να παραμείνει ένας τουρισμός με πολύ ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Μια σημαντική πηγή θέσεων εργασίας  και πρωταρχικός κλάδος συμβολής στο εθνικό ΑΕΠ, με την κερδοφορία να συμβαδίζει με την αειφορία. Με συνολικές πολιτικές και όχι αποσπασματικές ενέργειες που δίνουν λύσεις σε προβλήματα.

Κλειδί’ για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι η συλλογική δουλειά. Αυτό διδάχτηκα προσωπικά από τις δυο θητείες μου στο ΣΕΤΕ και από τα χρόνια που υπηρετώ μέσα από συλλογικούς θεσμούς στον τουρισμό. Μαζί, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, συλλογικοί φορείς και θεσμικά όργανα του τουρισμού. Όλοι μαζί ενωμένοι» πρόσθεσε.

Περήφανος και συγκινημένος

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ρέτσος, επισήμανε ότι το πόστο που θα αναλάβει απόψε ο νέος πρόεδρος, μετά τις εκλογές του ΣΕΤΕ και τις αρχαιρεσίες για τη συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΤΕ, «απαιτεί σκληρή και αδιάκοπη δουλειά,  διάθεση για συνεννόηση και συνεργασία, ενίοτε απαιτεί  και συγκρούσεις, απαιτεί διορατικότητα και προσαρμοστικότητα, χρειάζεται επιμονή, υπομονή και πείσμα».

Μετά από δυο θητείες που κλείνει ο κύκλος του Γιάννη Ρέτσου στο τιμόνι του ΣΕΤΕ ενώ παράλληλα κλείνει και 24 χρόνια στα κοινά του τουρισμού, ο ίδιος είναι περήφανος και συγκινημένος για όλα όσα καταφέρανε τα τελευταία χρόνια.

«Ήταν τιμή μου να σας εκπροσωπώ και είναι τιμή μου να είμαι ένας από εσάς , πλέον απλός ναύτης στο μεγάλο καράβι του ελληνικού τουρισμού. Θα είναι πάντοτε τιμή και χαρά μου να βάζω το δικό λιθαράκι  στον ελληνικό τουρισμό όπως τον έχουμε οραματιστεί, ισχυρό, βιώσιμο, ανταγωνιστικό, κοινωνικό, ανθρώπινο όπως ακριβώς ταιριάζει στην πατρίδα μας» ανέφερε με συγκίνηση, ολοκληρώνοντας καταχειροκροτούμενος από το κοινό,  την ομιλία του ο κ. Ρέτσος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα