Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάAegean: Κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ

Aegean: Κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ

Το «πράσινο φως» δόθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κρατική ενίσχυση για τη στήριξη της Aegean από την Ελληνική κυβέρνηση.

Εγκρίθηκε σήμερα (Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατική ενίσχυση με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης προς την αεροπορική εταιρία Aegean (Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.) ύψους 120 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση μέρους της ζημιάς που προήλθε, λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ήδη, από το πρώτο lockdown στο διάστημα 23 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2020, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Aegean, σε συνέχεια σχετικής γνωστοποίησης των ελληνικών αρχών, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δωρεάν τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) με τιμή εξάσκησης ίσης με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Εταιρείας κατά την αύξηση που θα προκηρυχθεί. Οι τίτλοι θα μπορούν να εξασκηθούν μεταξύ 2-5 ετών από την καταβολή της ενίσχυσης, ώστε να υπάρχει όφελος από την όποια αύξηση της τιμής της μετοχής, και θα αφορούν αριθμό μετοχών ίσο με το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατόπιν της αύξησης των ιδιωτών.

Δεδομένης της σημερινής εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Aegean σκοπεύει να δρομολογήσει τις απαραίτητες εταιρικές διαδικασίες και αιτήσεις για έγκριση από τις αρχές κεφαλαιαγοράς στο προσεχές διάστημα. Στόχος της είναι η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέσα στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του έτους.

*

-Η κρατική ενίσχυση αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 107 (2) (β) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύπτει μέρος των ζημιών που υπέστη η Aegean κατά το διάστημα των περιορισμών.

-Η κρατική ενίσχυση, συμφωνήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτέρως σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο των αερομεταφορών που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας και παράλληλα την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά της Aegean στον τουρισμό, στην οικονομία και στα άμεσα δημόσια έσοδα της χώρας.

– Να σημειώσουμε ότι η Aegean και η θυγατρική της Olympic Air έχουν μεταφέρει 15 εκατ. επιβάτες για το 2019.

-Η Aegean είναι μέλος της Star Alliance – της μεγαλύτερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας – και βραβεύτηκε για ένατη συνεχή χρονιά και δέκατη φορά, τα τελευταία 11 χρόνια, ως «Η Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρία στην Ευρώπη για το 2019» από τα Skytrax World Airline Awards.

-Να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, πριν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και της καραντίνας,ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά «Βρισκόμαστε μπροστά στον δυσκολότερο και λιγότερο προβλέψιμο χειμώνα της ιστορίας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα