Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηMarketing Greece για Θεσσαλονίκη: Τώρα είναι η στιγμή για βελτίωση του τουριστικού...

Marketing Greece για Θεσσαλονίκη: Τώρα είναι η στιγμή για βελτίωση του τουριστικού της προϊόντος

Στη μετάβαση που πραγματοποιεί η Θεσσαλονίκη για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού της προϊόντος εστίασε η ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα η Marketing Greece.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Ημερίδα τουρισμού με τίτλο «Από το Χθες στο Αύριο. Μαζί διαμορφώνουμε το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης» διοργάνωσε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη η Marketing Greece, όπου μέσα από τις θεματικές ενότητες, έθεσε τις προϋποθέσεις αλλά και τη σημασία της συνδιαμόρφωσης του τουριστικού προϊόντος με στόχο την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Παρουσίαση έρευνας για την πόλη της Θεσσαλονίκης, στοιχεία για την κίνηση του αεροδρομίου «Μακεδονία», για τη θέση της πόλης σ’ ότι αφορά το συνεδριακό τουρισμό, για νέες πτήσεις και συνδέσεις, η δυναμική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα πλεονεκτήματα της θέσης της Θεσσαλονίκης όπου, μεταξύ άλλων, απέχει μόλις μια ώρα από θάλασσα, βουνό, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους κλπ., όπου συνδυάζει όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, ξενοδοχειακές επενδύσεις, case studies για τον οινοτουρισμό, για τον γαστρονομικό τουρισμό, τοποθετήσεις σχετικά με τον πολιτιστικό τουρισμό και τα μουσεία της πόλης, κ.ά. συζητήθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας, που διοργανώθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στην έναρξη της ημερίδας η πρόεδρος της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα, υπογράμμισε πως «Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή είναι προικισμένη με στρώσεις πολιτισμού όλων των διαφορετικών περιόδων, με ιστορία, γαστρονομία, φυσική ομορφιά και ανθρώπους που κάνουν τη διαφορά. Έχει όλα τα εφόδια για την επόμενη μέρα, πρέπει όμως να διαμορφώσει την τουριστική εμπειρία με τρόπο ανταγωνιστικό. Αναντίρρητα, έχουν γίνει βήματα, όμως τώρα είναι η στιγμή της μεγάλης προσπάθειας που θα κάνει τη διαφορά».

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε «Στην ανάγκη τόσο για την περιφέρεια όσο και για την πόλη για την ύπαρξη οργανωμένων δομών διαχείρισης προορισμών, των σωστά δομημένων και λειτουργούντων DMOs. Οι οργανισμοί αυτοί πρέπει να αξιοποιηθούν καταλλήλως και να αποκτήσουν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες, με σοβαρή και ουσιαστική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στα πρότυπα των οργανισμών τουριστικής διαχείρισης πολλών άλλων Ευρωπαίων και διεθνών ανταγωνιστών».

Σύμφωνα με τον κ. Παράσχη, «στην κατεύθυνση αυτή οι ευρείες συμπράξεις της Marketing Greece αποτελούν ένα αρχικό αλλά ουσιαστικό πρώτο βήμα – ένα εκκολαπτήριο incubator – συνεργειών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό συναποφασίζουν/ συν-διαμορφώνουν στρατηγικές τουριστικής προβολής και ανάπτυξης των προορισμών της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και μεγάλη αξία έχει και η σύμπραξη που έχει διαμορφωθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το 2020, για πρώτη φορά και σε μια κρίσιμη συγκυρία, με ένα τόσο διευρυμένο σχήμα συνεργασίας.»

Θεματικές της ημερίδας

Μέσα από τις θεματικές της ημερίδας:

-Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μεγάλου ερευνητικού προγράμματος που υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα και διεξήχθη σε τρεις φάσεις, ποσοτική σε γενικό κοινό (κατοίκους της πόλης), ποιοτική και ποσοτική σε ειδικό κοινό (κοινά τουρισμού). Ο Πέτρος Ιωαννίδης διευθυντής aboutpeople μοιράστηκε με το κοινό ενδιαφέροντα ποσοτικά στοιχεία:

-Το 60,1% θεωρεί ότι ο τουρισμός θα αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια

-Το 68,8% αναγνωρίζει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης

-Το 95,7% αξιολογεί θετική ή μάλλον θετική την επίδραση του τουρισμού στην πόλη

-Ως τα τρία πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης που θα ενισχύσουν την προσέλκυση του τουρισμού είναι η γαστρονομία (74,5%), οι εκθέσεις και τα συνέδρια (50,3%) και η πολιτιστική κληρονομιά (42,6%)

-Ως Αυθεντική, Ανθρώπινη, Ζωντανή και Φιλόξενη χαρακτηρίζουν τη Θεσσαλονίκη.

Ο Ηλίας Τσαουσάκης σύμβουλος Επικοινωνίας και Στρατηγικής, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ποιοτικής έρευνας σημείωσε πως προκύπτει η ανάγκη να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο για την πόλη με ένα κοινό όραμα επιτυχίας, δίνοντας ειδικό βάρος στη βιωσιμότητα, στο μέτρο, στον σεβασμό αυτού του πολύτιμου μωσαϊκού.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία συγκρότησης συμμαχιών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά που είναι λιγότερο προβεβλημένα. Τέλος, εστίασε στην ανάδειξη ειδών τουρισμού που είναι λιγότερο συνδεδεμένα με τη Θεσσαλονίκη και θα φωτίσουν ακόμα περισσότερες άγνωστες πτυχές και μνήμες αλλά και ιστορίες μοναδικές.

-Αποτελώντας το MICE ένα ισχυρό και εδραιωμένο προϊόν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το πάνελ συζήτησης «Συνεδριακός Τουρισμός & Υποδομές», εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης των υποδομών με την κρίσιμη παράμετρο να είναι η συνολική σύνθεση προϊόντος, με εμπλουτισμένο περιεχόμενο και συμπληρωματικές χρήσεις και δραστηριότητες, που πρέπει να συνάδουν με την ευρύτερη στρατηγική του προορισμού.

Τη θεματική προλόγισε ο Άρης Ίκκος επιστημονικός διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ. Ακολούθησε συζήτηση με τους Αγγελική Βασιλείου, Senior Business Partner, ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, Ηλία Κικίλια, Γενικό Διευθυντή ΙΝΣΕΤΕ, Πρόδρομο Μοναστηρίδη, Πρόεδρο Thessaloniki Convention Bureau και Αλέξη Τσαξιρλή, Γενικό Διευθυντή ΔΕΘ-Helexpo.

-Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση του τουρισμού αναδείχθηκε η συνένωση δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσα από μια εκτενή συζήτηση με τους Partners της Σύμπραξης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας. Με όχημα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας δόθηκε έμφαση στην αξία της δημιουργίας και προβολής αυθεντικών εμπειριών αλλά και στη σημασία της διαχείρισης του προορισμού, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της ανάδειξης του δημόσιου χώρου, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες. Στη συζήτηση  συμμετείχαν οι Απόστολος Τζιτζικώστας Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Στέλιος Αγγελούδης Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Ελένη Μητράκη Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τουριστικής Προβολής, ΕΟΤ, Αλέξανδρος Θάνος  Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ, Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Μαρίνα Βάλβη Marketing Director AEGEAN, Γιώργος Βήλος  Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Fraport Greece, Ευθύμιος Λαμπαδιάρης Επικεφαλής Διεύθυνσης Ξενοδοχείων & Τουρισμού Eurobank.

-Αναλύθηκε η συνεισφορά και ο ρόλος της φιλοξενίας στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος με τον Γιάννη Ρέτσο, τέως πρόεδρο ΣΕΤΕ, CEO & Co-Owner Electra Hotels & Resorts να δηλώνει ότι «Η ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν της πόλης είναι δεδομένη και οφείλουμε όλοι να πάμε ένα βήμα μπροστά, συνθέτοντας και διαμορφώνοντας από κοινού ελκυστικά τουριστικά προϊόντα. Η πολυπολιτισμικότητα της πόλης είναι στην ουσία αυτή που μας καθοδηγεί στο να επαναπροσδιορίσουμε την αντίληψη μας για τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και εφόσον είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε, πρέπει να επενδύσουμε και να εξελίξουμε τον προορισμό».

-Παρουσιάστηκαν case studies με τον Στέλλιο Μπουτάρη διευθύνοντα σύμβουλο «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» και πρόεδρο Ένωσης των Οινοπαραγωγών της Βορείου Ελλάδος να ταξιδεύει το κοινό στον κόσμο του οινοτουρισμού.

Την Ελένη Ανδρουτσοπούλου υπεύθυνη Ελληνικής Παραγωγής, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να αποτυπώνει το όραμα και τη συμβολή του φεστιβάλ στην προώθηση και προβολή της πόλης μέσα από τις δράσεις του.

Τη Σύλβια Κουμεντάκη managing Director & Gastronomy Events; Specialist, Chef Stories, να αναλύει τη δυναμική της γαστρονομίας ως μιας αυθεντικής εμπειρίας.

-Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της διασύνδεσης του πολιτισμού και του τουρισμού, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας.

Το τοπίο της Ημαθίας και η φυσιογνωμία των Κυκλάδων

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η κα. Δρέττα συνομίλησε με τον Δημήτρη Αθανασούλη διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων & Διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και τη Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων και έθεσαν καίρια ζητήματα, όπως η ανάγκη να διατηρηθεί αναλλοίωτο το τοπίο της Ημαθίας και να προστατευθεί η φυσιογνωμία των Κυκλάδων.

Στόχος είναι ο επισκέπτης παράλληλα με την περιήγηση στα πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα, να έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει και να απολαύσει αυθεντικές εμπειρίες στον προορισμό. Ταυτόχρονα αναλύθηκε η συμβολή των ελκυστικών αφηγημάτων στη δημιουργία μια ανταγωνιστικής πολιτιστικής εμπειρίας, που προϋποθέτει τη διασφάλιση και προστασία των μνημείων. Ο ρόλος του τουρισμού προς αυτή την κατεύθυνση αποδεικνύεται καίριος, καθώς μπορεί να υποστηρίξει έμπρακτα δράσεις πολιτισμού, αλλά και να συμβάλλει στο χτίσιμο συνεργειών μεταξύ των δύο τομέων.

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης

Οι Δρ. Αναστασία Γκαδόλου γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ. Ξένια Ελευθερίου επιστημονική Υπεύθυνη Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αθηνά Παυλίδου διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου γενική Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Δρ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος πρόεδρος Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης MOMus, επισήμαναν την ανάγκη να συνθέσουν τα μουσεία της πόλης βιωματικές επισκέψεις και «δημιουργικά πολιτιστικά προϊόντα», που αφηγούνται με σύγχρονο τρόπο ιστορίες ικανές να προσελκύσουν διαφορετικά και πιο νεανικά κοινά.

Ζητούμενο είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αλλά και να υιοθετηθεί πιο εντατικά η εξωστρέφεια. Μεταξύ άλλων, μία ενδιαφέρουσα πρόταση που κατατέθηκε ήταν να σχεδιαστούν από κοινού καινοτόμες πολιτιστικές εμπειρίες, τόσο με τη συμμετοχή όλων των μουσείων όσο και με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

*

– Η ημερίδα της Marketing Greece με τίτλο «Από το Χθες στο Αύριο. Μαζί διαμορφώνουμε το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο Ολύμπιον.

-Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

-Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη της με την Ιωάννα Δρέττα, Πρόεδρο Marketing Greece δήλωσε πως « Οι δυο τομείς, πολιτισμός και τουρισμός, είναι πάρα πολύ κοντά ό ένας στον άλλον, θα έλεγα ότι σε έναν μεγάλο βαθμό θα έπρεπε να είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για την ώρα θα έλεγα ότι είναι συμπληρωματικά, αυτά λοιπόν τα συμπληρωματικά πρέπει να γίνουν συγκοινωνούντα».

-Στο πλαίσιο του workshop προσκλήθηκε και συμμετείχε η Dr. Hatice Pamir, Associate Professor Department of Archaeology, Mustafa Kemal University.

-Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ανακοινώθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της Σύμπραξης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας με την ένταξη πέντε (5) νέων μελών: Electra Hotels & Resorts, Grand Hotel Palace, Tor Hotel Group, Hyatt Regency και Stanta Real Estate Management.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα