Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα38η Philoxenia – Hotelia: Στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη γιορτή τουρισμού!

38η Philoxenia – Hotelia: Στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη γιορτή τουρισμού!

Ένα ‘γεμάτο’ τριήμερο τουρισμό, το οποίο θα συγκεντρώσει όλο τον τουριστικό κόσμο της Ελλάδας καθώς και 16 διεθνείς χώρες. Στη Θεσσαλονίκη, στα Περίπτερα της ΔΕΘ – Helexpo, 10 – 12 Νοεμβρίου 2023.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Η ‘καρδιά’ του τουρισμού τις επόμενες μέρες θα χτυπάει στη… Θεσσαλονίκη. Αμέσως μόλις μετά την World Travel Market που διεξήχθη στο Λονδίνο, 6-8 Νοεμβρίου, σειρά έχει η ‘δική’ μας Philoxenia.

Η 38η διεθνής έκθεση τουρισμού, η οποία, για πρώτη φορά, διοργανώθηκε, το 1985, με πολλές δυσκολίες και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, για την εποχή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ – Helexpo Αλέξης Τσαξιρλής.

Η 38η Philoxenia είναι μια «γιορτή για την πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι η γιορτή του τουρισμού, της ‘βαριάς μας βιομηχανίας’,» όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, όλοι οι συμμετέχοντες στο πάνελ.

Από τον πρόεδρο της ΔΕΘ Helexpo Τάσο Τζήκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη, μέχρι την σύμβουλο της υπουργού Τουρισμού Βουλγαρίας Zaritza Dinkova, και εκπρόσωπο της υπουργού Τουρισμού Mariela Modeva.

Όπου στη φετινή 38η Philoxenia, Τιμώμενη Χώρα θα είναι η Βουλγαρία, παρουσιάζοντας στο κοινό της Philoxenia, τις ομορφιές της χώρας, τους προορισμούς της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τη γαστρονομία της, τον πολιτισμό της, τις εκδηλώσεις της κλπ.

30% αύξηση στους εκθέτες της 38ης Philoxenia

Ας δούμε όμως τα νούμερα και τις φετινές συμμετοχές στην 38η Philoxenia, όπου παράλληλα διοργανώνεται και η Hotelia επικεντρώνοντας στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, αλλά και στον χώρο της εστίασης και του καφέ.

Η αύξηση των άμεσων συμμετοχών εκθετών υπολογίζεται ότι θα είναι 30%! Συγκεκριμένα, στην 38η Philoxenia οι άμεσες συμμετοχές εκθετών είναι 211 και οι έμμεσες 90, με το σύνολο να αθροίζεται σε 301 εκθέτες στα Περίπτερα 13 και 15 και την αύξηση να φτάνει σε περίπου30% έναντι της περσινής διοργάνωσης.

Συνολικά, οι χώρες των εκθετών στη Philoxenia είναι 17: Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία–που είναι και η Τιμώμενη Χώρα- Τουρκία, Σερβία, Αλβανία,Αρμενία, Βοσνία, Πολωνία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ιράν, Γεωργία,Ιορδανία, Λουξεμβούργο, Φιλιππίνες και Κόσοβο.

22% αύξηση στους εκθέτες της Hotelia

Στη Hotelia οι εκθέτες ανέρχονται σε 130 (Περίπτερα 8, 9 και 10), με άμεση ξένη συμμετοχή από την Τουρκία και έμμεσες από 17 χώρες. Στην εν λόγω διοργάνωση η αύξηση των εκθετών είναι 22% σε σχέση με πέρυσι.

Βουλγαρία – Η Τιμώμενη Χώρα

Οι εθνικές συμμετοχές της 38ης Philoxenia είναι της Τιμώμενης Χώρας, Βουλγαρίας (με απευθείας συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού και επικεφαλής της αποστολής την Υπουργό Τουρισμού Zaritza Dinkova και με συμμετοχές από τη Βάρνα, Μπάνσκο, Σόφια και Βέλικο Τάρνοβο), της Κύπρου, της Γεωργίας, της Σερβίας (με συμμετοχές από Βελιγράδι, Σοκομπάνια και Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας), της Τουρκίας (συμμετοχή από τον Δήμο και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης) και της Αλβανίας (συμμετοχή της περιοχής Kοrce).

2η Real Estate Expo North

Παράλληλα, με την 38η Philoxenia – Hotelia, για δεύτερη συνεχή χρονιά θα διεξαχθεί και η έκθεση Real Estate Expo North, με στόχο να καλύψει τις επενδυτικές ανάγκες της Βορείου Ελλάδας στον χώρο της κτηματαγοράς.

Η 2η Real Estate Expo North θα διεξαχθεί στο Περίπτερο 16, Παρασκευή 10 – Κυριακή 12 Νοεμβρίου, και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης για τους κτηματομεσίτες, τους ενδιαφερόμενους για επενδύσεις, για αγορά ακινήτου κλπ.

Ήδη, η φετινή έκθεση καταγράφει 1.100 προεγγραφές όταν πέρυσι ήταν στις 600.

Η Συνέντευξη Τύπου

Η συνέντευξη Τύπου της 38ης Philoxenia – Hotelia δόθηκε, σήμερα, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα ‘Αιμ. Ριάδης» στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo.

Στο πάνελ, εκτός από τον πρόεδρο της ΔΕΘ Helexpo Τάσο Τζήκα, τον διευθύνων σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη, την σύμβουλο – και εκπρόσωπο- της υπουργού Τουρισμού Βουλγαρίας Zaritza Dinkova, Mariela Modeva, έδωσαν το ‘παρών’ και οι:

Βούλα Πατουλίδου – Πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αύξηση των αφίξεων (εγχώριων και διεθνών) στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για το ενιάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2023 κατά 20%, την αύξηση της κρουαζιέρας σε σχέση με το 2022 κατά 13% ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή, με τους Ισραηλινούς, μια αγορά, η οποία απορροφάει το 11% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

Μαρία Καραγιάννη – Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία, εστίασε στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης την ένταξή της, το Μάρτιο του 2022,στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO, στον τομέα της Γαστρονομίας

Ανδρέας Μανδρίνος – Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη μείωση διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όπου σαφώς επηρεάζονται από την πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, και όπως επισήμανε, οι επιχειρηματίες του κλάδου ευελπιστούν έως το Μάιο του 2024, να επέλθει η κανονικότητα

Κώστας Κουράκος – Ταμίας Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης (ΕΤΓΜ-Θ), ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι χαρά, τιμή και ευκαιρία για την ΕΤΓΜ-Θ να συμμετέχει στη μεγαλύτερη γιορτή τουρισμού της Θεσσαλονίκης, την Philoxenia

Πρόδρομος Μοναστηρίδης – Πρόεδρος Thessaloniki Convention Bureau (TCB), επισημαίνοντας την αξία της Philoxenia, και στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού

Κωνσταντίνος Τζάρος – Πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως η 2η Real Estate Expo North έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και ήδη οι προεγγραφές είναι 1.100, σε σχέση με πέρυσι που ήταν 600.

Σημειώνεται ότι Χορηγός Επικοινωνίας της 38ης Philoxenia– Hoteliaείναι και το ανανεωμένο Debbiestravel.gr

*

-Το ωράριο λειτουργίας των εκθέσεων Philoxenia και Hotelia θα είναι Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, 11.00 – 20.00 (μόνο για εμπορικούς επισκέπτες), Σάββατο 11 Νοεμβρίου 10.00 – 20.00, Κυριακή 12/11 10.00 – 18.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους εμπορικούς επισκέπτες, κατόπιν εγγραφής, και 5 ευρώ για το κοινό.

-Η Philoxenia θα υποδεχθεί 101 μεμονωμένους ξένους εμπορικούς επισκέπτες (Hosted Buyers) από 34 χώρες, ενώ η Hotelia 13 μεμονωμένους Hosted Buyers από Ελλάδα, Κύπρο και Σερβία. Επιπλέον, μία επιχειρηματική αποστολή 50 ατόμων από τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και αποστολές από τη Βουλγαρία θα επισκεφθούν τις δύο εκθέσεις. Τα προγραμματισμένα ραντεβού των hosted buyers με τους εκθέτες της Philoxenia και της Hotelia θα ξεπεράσουν τα 3.000. Επίσης, για τους Ηosted Βuyers θα πραγματοποιηθούν και δύο fam trips σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Δυτικής Μακεδονία.

– Σε πόλο έλξης της Philoxenia αναμένεται να αναδειχθεί το Philoxenia Forum 2023, το οποίο στις 11 Νοεμβρίου (Περίπτερο 14), υπό την αιγίδα του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Marketing & Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, θα εστιάσει στα πλέον επίκαιρα ζητήματα του τουρισμού διεθνώς με θέμα: «Αναζητώντας την ισορροπία: υπερ- τουρισμός – κυκλική οικονομία – κλιματική αλλαγή».

-Με την αφορμή της Τιμώμενης Χώρας, η Zorpidis Travel Services και η ΔΕΘ-HELEXPO θα κληρώσουν για τους επισκέπτες της Έκθεσης ένα ταξίδι για δύο άτομα στη Σόφια.

– Μεταξύ των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων ξεχωρίζει το μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη και Νίκου Γκάτσου, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου.

-Πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων έχει και η Hotelia, όπου η μοναδικότητα και οι ιδιαιτερότητες των ελληνικών τροφίμων, καθώς και η τέχνη της παρασκευής και της παρουσίασης του καφέ φιλοτεχνούν το δημιουργικό προφίλ των ενοτήτων All About Gastronomy και All About Cafe.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα