Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα38η Philoxenia – Hotelia: Η ‘γιορτή’ τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

38η Philoxenia – Hotelia: Η ‘γιορτή’ τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, προβολές, γαστρονομία, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, συνεδριακός τουρισμός, σεμινάρια για καφέ, ξενοδοχειακός εξοπλισμός αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον, στη φετινή 38η Philoxenia – Hotelia που ξεκινάει, σήμερα, και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 12/11.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζει η φετινή 38η Philoxenia η οποία μαζί με την Hotelia φτάνουν τις 431 συμμετοχές. Επί τρεις μέρες, από σήμερα, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 12/11, όλη η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας – αν όχι όλη, το μεγαλύτερο ποσοστό της- βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον στην 38η Philoxenia συμμετέχουν και 16 χώρες: Κύπρος, Βουλγαρία -είναι και η Τιμώμενη Χώρα-, Σερβία, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία, Γεωργία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ιορδανία, Ιράν, Λουξεμβούργο, Τουρκία, Φιλιππίνες και Κόσοβο.  

Οι συμμετοχές στην 38η Philoxenia φτάνουν τις 301. Από αυτές οι 211 είναι άμεσες και οι 90 έμμεσες.

Σχετικά με την Τιμώμενη Χώρα – τη Βουλγαρία– στο περίπτερό της των 100 τ.μ., θα υπάρχει απευθείας συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού και επικεφαλής της αποστολής θα είναι η Υπουργός Τουρισμού Zaritza Dinkova. Συμμετοχές θα έχει και από τη Βάρνα, το Μπάνσκο, τη Σόφια και  το Βέλικο Τάρνοβο.

Αξιοσημείωτες για φέτος είναι οι συμμετοχές νέων εκθετών όπως για παράδειγμα της αεροπορικής εταιρίας Sky Express, της ναυτιλιακής εταιρίας Sea Jets, τριών εταιριών κρουαζιέρας, ξενοδοχειακών αλυσίδων, 12 εκ των 13 Περιφερειών της Ελλάδας (σ.σ. απουσιάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), θεσμικών φορέων κλπ.

Να επισημάνουμε ότι στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) θα συμμετέχουν 13 start ups ενώ μέσω ομαδικής συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) θα αναδειχθεί η ηπειρωτική Ελλάδα.

Σ΄ ότι αφορά τους εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers), θα συμμετέχουν 101 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες από 34 χώρες. Οι εκθέτες της Philoxenia θα βρίσκονται στα Περίπτερα 13 και 15 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

130 οι εκθέτες της Hotelia

Παράλληλα με την διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia, διεξάγεται και η Hotelia, η οποία απευθύνεται στον ξενοδοχειακό κλάδο, στον χώρο της εστίασης και της καφεστίασης. Στη φετινή διοργάνωση οι εκθέτες ανέρχονται στους 130, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σχέση με πέρυσι.

Θα υπάρχει άμεση ξένη συμμετοχή από Τουρκία και έμμεσες από 17 χώρες. Η Hotelia θα υποδεχθεί 13 μεμονωμένους εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers) από Ελλάδα, Κύπρο και Σερβία. Επιπλέον, μία επιχειρηματική αποστολή 50 ατόμων από τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και αποστολές από τη Βουλγαρία θα επισκεφθούν τις δύο εκθέσεις. Τα δε προγραμματισμένα ραντεβού των hosted buyers με τους εκθέτες της Philoxenia και της Hotelia εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 3.000. Η Hotelia διεξάγεται στα Περίπτερα 8,9 και 10 της ΔΕΘ.

Οι σημερινές εκδηλώσεις

Η αυλαία της 38ης Philoxenia – Hotelia ανοίγει σήμερα, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, και ουσιαστικά η πρώτη μέρα διεξαγωγής απευθύνεται μόνο στους εμπορικούς επισκέπτες.

Στην ατζέντα της σημερινής ημέρας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται παρουσιάσεις, εκδηλώσεις, σεμινάρια που εστιάζουν στις ποικίλες μορφές τουρισμού (πολιτιστικός, γαστρονομικός, συνεδριακός, αθλητικός – ποδηλατικός, τουρισμός κρουαζιέρας κλπ.).

Στις 11 το πρωί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς θα παρουσιάσει ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές της Π.Ε. Κιλκίς με την χρήση νέων τεχνολογιών (Περίπτερο 13, Open Stage).

Στις 12 το μεσημέρι, στον ίδιο χώρο, η Chef Stories θα παρουσιάσει τις γαστρονομικές δραστηριότητες που διοργανώνει και εστιάζουν σε αυθεντικές εμπειρίες, τοπικά προϊόντα, στις γεύσεις και τα αρώματα της ελληνικής γαστρονομίας. Η Chef Stories διοργανώνει και 8 συνολικά Local Greek Tastes, παρουσιάζοντας τη σημασία της τοπικότητας των προϊόντων και συνταγών. Απαιτείται προκράτηση θέσης. Περίπτερο 9. Σήμερα, θα γίνουν στις 13.00, 15.00 και 17.00.

Στις 13.00, επίσης στο Περίπτερο 13, Open Stage, θα παρουσιαστούν εργαλεία για online πωλήσεις για τουριστικά γραφεία και παρόχους τουριστικών δραστηριοτήτων. Την ίδια ώρα, στις 13.00, στο Περίπτερο 14, Open Stage, θα παρουσιαστεί η εφαρμογή για διαδραστική πολιτιστική περιήγηση της Καλαμπάκας.

Στις 13.30, στο Περίπτερο 12, Open Stage, θα υπάρχει εισήγηση που αφορά τον καφέ και τα βασικά χαρακτηριστικά του νερού.

Στις 14.00, στο Περίπτερο 13 (Open Stage) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα ‘Greek Meetings Alliance’ η οποία θα εστιάσει στις συνέργειες για την ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού.

Στις 15.00, στο Περίπτερο 14 (Open Stage) θα παρουσιαστεί το σήμα ‘Bike Friendly το οποίο στοχεύει στην προώθηση της βιωσιμότητας στον τουρισμό, καθώς και στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση του ποδηλάτου και στον ποδηλατικό τουρισμό.

Στις 16.00, στον ίδιο χώρο, η Αμμουλιανή – νησάκι της Χαλκιδικής – συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα Zero Waste, με στόχο να μετατραπεί η Αμμουλιανή σε Νησί Μηδενικών Αποβλήτων. Την ίδια ώρα (16.00), στο Open Stage στο Περίπτερο 13, θα γίνει παρουσίαση της εταιρίας κρουαζιέρας Celestyal Cruises, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βάλει τη Θεσσαλονίκη στα πρόγραμμά της και ως home port (λιμάνι επιβίβασης/αποβίβασης).

Στις 17.00 η FEDHATTA στο Περίπτερο 14 (Open Stage) θα παρουσιάσει υπηρεσίες και προϊόντα για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων. Την ίδια ώρα, στο Περίπτερο 13 (Open Stage) θα έχει παρουσίαση για το πως ένα PMS και οι επιμέρους λειτουργίες του, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας του ξενοδοχείου.

Στις 18.00 στο Περίπτερο 13 (Open Stage) η Καλαμαριά θα παρουσιάσει την τοπική της κουζίνα αναδεικνύοντας την ως γαστρονομικό προορισμό. σ

Στις 19.00, στον ίδιο χώρο, θα γίνει παρουσίαση της έξυπνης τουριστικής κάρτας της Θεσσαλονίκης Thessaloniki Tourism Blockchain.

Τα εγκαίνια του δίδυμου Philoxenia – Hotelia θα πραγματοποιηθούν στις 20.00 από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη (αίθουσα ‘Αιμ. Ριάδης’, ΔΕΘ).

Και Real Estate

Παράλληλα με τη Philoxenia – Hotelia διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και η Real Estate Expo North, η οποία φέτος μετρά περισσότερες από 1.100 εγγραφές έναντι 600 πέρυσι.

Η 2η Real Estate Expo North, η οποία φιλοξενείται στο Περίπτερο 16, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόγραμμα hosted buyers, Β2Β συναντήσεις και φόρουμ για το real estate, ενώ φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, αναδεικνύοντας τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης στον επενδυτικό τομέα.

Χορηγός Επικοινωνίας της 38ης Philoxenia-Hotelia είναι και το ανανεωμένο Debbiestravel.gr

*

-Το δίδυμο 38η Philoxenia – Hotelia ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, με ωράριο λειτουργίας 11.00 – 20.00. Αύριο, Σάββατο 11 Νοεμβρίου το ωράριο θα είναι 10.00 – 20.00 και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 10.00 – 18.00.

-Η είσοδος για τους εμπορικούς επισκέπτες θα είναι ελεύθερη, κατόπιν εγγραφής, και για το κοινό θα κοστίζει 5 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα