«100 χρόνια φιλοξενίας – Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης (1914 – 2014)» είναι ο τίτλος του βιβλίου του καθηγητή αρχιτεκτονικής, Βασίλη Κολώνα, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Η έκδοση αποτελεί πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της, και συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου του 2014.
«Συντεχνία των εν Θεσσαλονίκη Ξενοδόχων Ύπνου» ονομαζόταν η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η οποία μετράει 101 χρόνια ζωής, και όπως επισήμανε στη χθεσινή παρουσίαση ο πρόεδρος της ΕΞΘ, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, «πρόκειται για το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα που καταγράφει την ιστορία των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης πλαισιωμένο από σπάνιο φωτογραφικό υλικό».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου ζει κανείς τη ζωή της πόλης τα τελευταία 100 χρόνια.
«Ζούμε την πόλη με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, από τα φιλόξενα χάνια στη δυτική πλευρά της πόλης μέχρι τα λαμπρά μέγαρα του μεσοπολέμου» είπε ο κ. Μπουτάρης προσθέτοντας στα ξενοδοχεία της εποχής και τα εστιατόρια και τα καμπαρέ, «τα οποία ήταν από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης» συμπλήρωσε ο δήμαρχος.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία εμπλουτίζουν την εμπειρία του ταξιδιώτη προσθέτοντας παράλληλα, ότι ο ξενοδόχος, εκτός από το να είναι ένας πολύ καλός οικοδεσπότης, θα πρέπει να είναι και διαφημιστής της πόλης.
«Στόχος μας είναι αυτός που έρχεται στη Θεσσαλονίκη να ξανάρθει» είπε ο κ. Μπουτάρης συμπληρώνοντας «η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που περνάς καλά!».
Οι κιβωτοί της ζωής
Ως κιβωτούς της ζωής χαρακτήρισε τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης ο δημοσιογράφος Νίκος Μέρτζος, ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορικά καθώς και βιωματικά γεγονότα που είχαν άμεση σχέση με την ξενοδοχεία, ενώ σ’ ότι αφορά το βιβλίο επισήμανε ότι πρόκειται για μια μελέτη επίπονη και επίμονη.
Από την πλευρά της η προϊσταμένη ΠΥΤ Κεντρικής Μακεδονίας, Περσεφόνη Τρίχα, μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για το περιεχόμενο του βιβλίου, «νοσταλγείς μια εποχή που χάθηκε» είπε, μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο συγγραφέας του εγχειρήματος, Βασίλης Κολώνας αναφέρθηκε στο ιστορικό των ξενοδοχείων, ξεκινώντας από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, και μέσα από τις διάφορες περιόδους που βίωνε η πόλη, έφτασε στον 21ο αιώνα και στις νέες κατασκευές αλλά και στις ανακαινίσεις των υφιστάμενων.
Όπως είπε ο κ. Κολώνας, η μελέτη έχει ως στόχο να αποτυπώσει και να αναδείξει τα διαχρονικά σημεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος (αριστερά), με τον συγγραφέα Βασίλη Κολώνα.