Ως η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου έχει καθιερωθεί η 1η Νοεμβρίου, με την ερυθρή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, να είναι στο επίκεντρο και να εορτάζεται με διάφορες εκδηλώσεις.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, μιας πολυδυναμικής ποικιλίας κρασιού, η οποία κυριαρχεί στους αμπελώνες της Βορείου Ελλάδος.
Η «ντίβα» του Ελληνικού αμπελώνα, όπως συνηθίζει το οινόφιλο κοινό να την αποκαλεί, πλέον ανήκει στον διεθνή οινικό χάρτη με τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της και τη φήμη που έχει αποκτήσει.
Το Ξινόμαυρο, ποικιλία πρεσβευτής της Ελλάδας, ήδη αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και κυρίως αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες παγκόσμια και φυσικά πρωτίστως στην Ελλάδα.
Ως ημερομηνία του εορτασμού, ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας. Επιπλέον, ως αριθμός το ένα (1), μένει εύκολα στη μνήμη και παράλληλα θυμίζει ότι το Ξινόμαυρο είναι η νούμερο 1 ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας!
Εκδηλώσεις από την Ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου αύριο, Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, η Ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος διοργανώνει δυο εκδήλωσες, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα.
Στη Θεσσαλονίκη, στο “The Wine Hub”, που είναι η έδρα της Ένωσης Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, προτείνεται για το κοινό μια σειρά γευστικών δοκιμών αφιερωμένων στο Ξινόμαυρο.
Σε τρεις διαφορετικές ροές (16:00, 18:00 και 20:00), οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις εκφράσεις της ποικιλίας μέσα από τρία θεματικά flights.
-The Wine Hub (Ολυμπίου Διαμαντή 2, περιοχή Δικαστήρια – Κέντρο Θεσσαλονίκης), κόστος συμμετοχής 10€ (με κράτηση), κράτηση Θέσης: https://shorturl.at/i9ztn.
Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί Masterclass “Aspects of Xinomavro” με τον Master Sommelier Ελευθέριο Χανιαλίδη όπου θα αναλύσει 15 μονοποικιλιακούς οίνους της ποικιλίας Ξινόμαυρο σε τρία διαφορετικά θεματικά flights.
Μετά το masterclass, θα ακολουθήσει επιπρόσθετα, ελεύθερη γευστική δοκιμή οίνων από Ξινόμαυρο, πάντα από τα οινοποιεία-μέλη της Ένωσης Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος.
-Ξενοδοχείο Divani Palace Akropolis (Παρθενώνος 19, ώρα 18:30 – 20:00, κόστος συμμετοχής 40€ (με κράτηση), κράτηση θέσης: https://forms.gle/W8nzVerQ3usrtPzV8.
Η ποικιλία Ξινόμαυρο
Το Ξινόμαυρο αποτελεί μία από τις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο.
Η ονομασία της «ντίβας», όπως αποκαλείται του Ελληνικού αμπελώνα, προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων όξινο και μαύρο. Ως μία πολυδυναμική ποικιλία, μπορεί να δώσει κρασιά εξαιρετικά δομημένα, με στυλ και χαρακτήρα που ξεχωρίζει, όπως και με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης.
Επίσης, προσφέρει ένα πλήρες εύρος στους τύπους κρασιών που παράγει, ερυθρούς, ροζέ και λευκούς (blanc de noir), ξηρούς, ημίξηρους, φρέσκους και παλαιωμένους, ημιαφρώδεις, αφρώδεις και γλυκείς τύπου vins de liqueur, αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα.
Η ποικιλία συναντάτε σε μονοποικιλιακούς οίνους αλλά και σε χαρμάνια εφόσον συνδυάζεται αρμονικά τόσο με γηγενείς όσο και με διεθνείς ποικιλίες.
Κρασί ΠΟΠ και ΠΓΕ
Τέσσερις είναι οι Ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλία Ξινόμαυρο: Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο τη συναντάμε μονοποικιλιακή ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα σε ένα μικρό ποσοστό και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό ισομερώς.
Επιπλέον, ως οίνο με τον χαρακτηρισμό Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, (ΠΓΕ) συναντάμε το Ξινόμαυρο σε μικρές περιοχές όπως η Επανομή, το Βελβεντό, η Σιάτιστα και τα Μετέωρα, σε περιφερειακές ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη, το Άγιον Όρος, η Πέλλα, η Καστοριά, η Ημαθία, η Πιερία και η Μαγνησία, ή στα γεωγραφικά διαμερίσματα Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
*
-Η Ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μία από τις κορυφαίες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, καθώς και τις τάσεις που παγκόσμια δημιουργούνται, αποφάσισε το 2019 να προχωρήσει στην πρωτοποριακή κίνηση που συμβάλει στην προβολή και προώθηση της ποικιλίας αυτής, τη θέσπιση και καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου» (International Xinomavro Day).