Τι και αν επισκέφτηκαν τη Μυτιλήνη, από την Αντζελίνα Τζολί και τη Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, μέχρι τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο τουρισμός στη Λέσβο, φέτος το καλοκαίρι, κοντεύει να πιάσει… πάτο!
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
«Και τζάμπα, να πεις στους Έλληνες να ‘ρθουν, δεν έρχονται στο νησί!» λέει με γερή δόση απογοήτευσης στο debbiestravel.wordpress.com ο Θράσος Καλογρίδης.
Ο κ. Καλογρίδης είναι πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), με την έδρα του Επιμελητηρίου να βρίσκεται στη Χίο, άλλο ένα νησί που πλήττεται από το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.
Ωστόσο, ο ίδιος, ο κ. Καλογρίδης, ζώντας στη Μυτιλήνη Λέσβου, και έχοντας διατελέσει πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, μιλώντας στο debbiestravel.wordpress.com επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, και γενικότερα όλο το Βορειοανατολικό Αιγαίο, και την καθοδική πορεία που έχει ο τουρισμός τους.
Χάθηκαν οι Έλληνες, χάνονται οι ξένοι, χάνονται οι Τούρκοι
Δεν είναι ένα, δεν είναι δυο, δεν είναι τρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, και πολύ περισσότερο τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα οποία, καθημερινά δέχονται υψηλά νούμερα προσφύγων – μεταναστών που καταφθάνουν με βάρκες από τη γειτονική Τουρκία.
«Είχαμε 100.000 Έλληνες, ετησίως, κατά μέσο όρο’ τώρα τις 25.000 δε τις φτάνουμε, και αυτοί που έρχονται, οι περισσότεροι έχουν σχέση με το νησί, είναι ντόπιοι, έχουν σπίτια» λέει στο debbiestravel.wordpress.com ο κ. Καλογρίδης, τον οποίο συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Σ’ ότι αφορά την ξένη αγορά, όπως μας ενημερώνει, οι 70.000 περίπου αλλοδαποί, που κατέγραφε άλλες χρονιές το νησί, φέτος, δεν ξεπερνούν ούτε τις 40.000.
Όσο για τους Τούρκους, μια σταθερή αγορά, τα τελευταία χρόνια, και όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο; «Προσπαθούμε να μην πέσουν κάτω από τις 50.000» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΟΑΕΝ, Θράσος Καλογρίδης.
Η Τουρκία, όπως μας εξηγεί, είναι μια αγορά, για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, και δη, για τη Λέσβο, σταθερά αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, και με τα τελευταία γεγονότα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα στα πράσινα διαβατήρια (των δημοσίων υπαλλήλων) κ.ά., έχει κοστίσει σε σημαντική ανακοπή του τουριστικού ρεύματος προς τη Λέσβο – και γενικότερα προς τη χώρα μας-, από τη γείτονα.
Μιλάμε δηλαδή για μια μείωση της τάξεως του 70%, περίπου, τον Ιούλιο, και 40% τον Αύγουστο, ένας μήνας που θεωρείται ο καλύτερος για τον τουρισμό.
Το πλοίο, ο κοινωνικός τουρισμός και το… χάος!
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση από Θεσσαλονίκη προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, και κατ’ επέκταση, προς τη Λέσβο, ήταν στον προγραμματισμό της ακτοπλοϊκής εταιρίας να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου. Στη συνέχεια, είχαμε πληροφορίες, για τα μέσα Ιουλίου, και τελικά, το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 2016.
«Το πλοίο ξεκίνησε αργά, και τον περισσότερο κόσμο τον απορρόφησε, τελικά, η Λήμνος» λέει στο debbiestravel.wordpress.com ο κ. Καλογρίδης.
Δυστυχώς, τα ΜΜΕ μεταφέροντας άσχημες και στενάχωρες εικόνες από την άφιξη προσφύγων και μεταναστών στο νησί, και γενικότερα, δεν είναι ότι καλύτερο για τον τουρισμό.
«Και τζάμπα, να τους πεις να έρθουν, δεν θα έρθουν» λέει με ισχυρή δόση επίγνωσης της τρέχουσας κατάστασης ο πρόεδρος της ΕΟΑΕΝ, Θράσος Καλογρίδης.
Γιατί; Γιατί, βλέποντας ο κόσμος, συνεχώς, εικόνες από πρόσφυγες και μετανάστες, και, και, και, σχηματίζει μια εικόνα – άσχημη- στο μυαλό του. Και, ναι, ΔΕΝ, θέλει, να πάει σ’ αυτόν τον τόπο να κάνει τις διακοπές του.
Τι λοιπόν, και αν, το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού, έχει δώσει διπλάσια Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού, για τη Λέσβο, και τα νησιά που έχουν πληγεί από το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Τι, κι αν, έχει αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ για την 1η Ιανουαρίου του 2017 (και για τη Χίο, Σάμο, Λήμνο, Σαμοθράκη).
Τα τσάρτερ, από 34 περίπου, που ήταν την περσινή χρονιά, μειώθηκαν στα 15, οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων πάτωσαν, δηλαδή από τις 60 περίπου, ζήτημα είναι να έχουν 3-4 με το κλείσιμο της σεζόν, και σ’ ότι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, περιμένουμε την… ανάπτυξη σ’ όλα της τα επίπεδα, τη διάθεση φιλικής μεταχείρισης προς την επιχειρηματικότητα, όπως είπε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, περιμένουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προσέλκυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού κτλ, κτλ.
Η κα. Κουντουρά
Και για να κλείσουμε, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στην ομιλία της το Σάββατο το βράδυ, απευθυνόμενη στους επιχειρηματίες, άμεσους και έμμεσους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, στο πλαίσιο του δείπνου που παρέθεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), προς τιμήν της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, «θέλουμε τις προτάσεις σας, θέλουμε τις συμβουλές σας, θέλουμε τις συνεργασίες σας’ εμείς είμαστε εδώ, γιατί ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας!».
Το Κυβερνείο – Παλατάκι στη Θεσσαλονίκη, όπου το ΕΕΘ παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας
Και αν σκεφτείτε, ότι ο τουρισμός καλύπτει το 20% του ΑΕΠ της χώρας, και 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες, τώρα, κυρίες και κύριοι, αδράξτε την ευκαιρία, και επικοινωνήστε με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού!!!!!….