Μυρίζει θάλασσα, μυρίζει Ελλάδα, το λιαστό χταποδάκι! Το καπνιστό μετσοβόνε με ταξιδεύει στην αετοφωλιά της Πίνδου, το Μέτσοβο, οι πίτες στην Ηπειρο, τα μανιτάρια στα δάση των Γρεβενών, και όχι μόνο, το «καλαθάκι» στη Λήμνο, ο ακανές στις Σέρρες και τα ανατολίτικα γλυκά στην Ξάνθη.
Από την Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Ολη η Ελλάδα στο πιάτο μας, γεύσεις ελληνικές, όπου ο κάθε τόπος έχει δικά του ξεχωριστά προϊόντα, και σε πολλές περιπτώσεις, τα προϊόντα είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Αλήθεια, όταν κάθεστε σ’ ένα τραπέζι και απολαμβάνετε γεύσεις ελληνικές, γεύσεις αυθεντικές, πόσες φορές έχετε ταξιδέψει νοερά, στον τόπο, στο χωριό, στο νησί, στο βουνό, που είναι δεμένο άρρηκτα το προϊόν;
Μέτσοβο – Τυριά
Τόσο για τα τυροκομικά του όσο και για τα κρασιά του φημίζεται η παραδοσιακή κωμόπολη του Μετσόβου, χτισμένη σε υψόμετρο 1.156 μ., στις πλαγιές της Πίνδου.
Το καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, στο οποίο χρησιμοποιούν 95% αγελαδινό γάλα και 5% πρόβειο, αλλά και η μετσοβέλα, το κεφαλοτύρι κ.ά. σας ταξιδεύουν – που αλλού;- στο Μέτσοβο. Συνοδέψτε με κόκκινο κρασί από τους αμπελώνες της περιοχής, και βεβαίως ψητά κρεατικά και στη σούβλα, με το κοντοσούβλι να κατέχει τα πρωτεία, ενώ δεν παραλείπουμε και τα χειροποίητα ζυμαρικά, τις χυλοπίτες, τον τραχανά κ.ά.
Ηπειρος – Ζαγοροχώρια – Πίτες
Στα φημισμένα Ζαγοροχώρια, αλλά και γενικότερα στα χωριά της Ηπείρου, θα γευτείτε, μεταξύ άλλων, και νοστιμότατες πίτες.
Μπατσαριά λέγεται η γιαννιώτικη λαχανόπιτα με τυρί και ξυνόγαλο ενώ για την παρασκευή της ζύμης της χρησιμοποιούν καλαμποκίσιο αλεύρι.
Στις φημισμένες πίτες Ζαγορίου συμπεριλαμβάνονται οι κασόπιτες, οι γαλατόπιτες, οι χορτόπιτες, οι αλευρόπιτες, κοτόπιτες, τυρόπιτες κ.ά. Κατά την παραμονή σας στην περιοχή, μην παραλείψετε να πιείτε τσίπουρο – εννοείται δίχως γλυκάνισο-, φασόλια με χόρτα, κρεατόσουπα, ψητά, μαγειρευτά κ.ά.
Γρεβενά – Μανιτάρια
Τα συναντάμε, μεταξύ άλλων, στην περιοχή των Γρεβενών, που φημίζεται για την ποικιλία τους. Εστιατόρια, που στον κατάλογό τους έχουν κατά κύριο λόγο τα μανιτάρια, μαγειρεμένα σε διαφορετικές μορφές, αλλά και ταβερνάκια, με ποικιλία μανιταριών, προτείνονται για τους λάτρεις του είδους.
Γεμιστά, τηγανιτά, ογκρατέν, ψητά, αλά κρεμ, παναρισμένα, σε πίτα ή με ζυμαρικά, στιφάδο, σούπα, ωμά σε σαλάτα, ακόμη και γλυκό του κουταλιού κ.ά., οι συνταγές για να μαγειρευτούν τα μανιτάρια είναι πολλές και ποικίλες.
Το κυνήγι ή μάζεμά τους αποτελούν μια δραστηριότητα, που είναι λίγο «της μόδας», τα τελευταία χρόνια, όσοι όμως το επιχειρήσετε να συνοδεύεστε από γνώστες, διότι πολλά είδη είναι δηλητηριώδη.
Σέρρες – Ακανές
Νερό, κατσικίσιο βούτυρο, ζάχαρη, άμυλο, νισεστές (μαγιά, κάτι σαν αλεύρι), αμύγδαλα καβουρντισμένα και ζάχαρη άχνη είναι τα υλικά που χρειάζονται για την παρασκευή του φημισμένου ακανέ.
Για την ιστορία η αρχική ονομασία του ακανέ ήταν χακανές χαλβά, η οποία πιθανόν να προέρχεται από την τουρκική λέξη «Χακάν» που σημαίνει πρίγκιπας. Μετά την ανταλλαγή του πληθυσμού το 1922, καθιερώθηκε η ονομασία Ακανές Λαϊλιά και έως σήμερα αποτελεί τη σπεσιαλιτέ των Σερρών.
Λήμνος – Τυριά
Μια από τις γαστρονομικές εμπειρίες στην όμορφη Λήμνο είναι και τα εκλεκτά τυριά της. Από τα πιο φημισμένα λευκά τυριά άλμης που φτιάχνεται στο νησί είναι το καλαθάκι Λήμνου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το οποίο παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα. Αλλά και το μελίχλωρο φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα, το δε κασκαβάλι είναι από τα πιο παλιά τυριά της Λήμνου, σκληρό και αρωματικό, φτιαγμένο από ντόπιο πρόβειο γάλα. Κατά την παραμονή σας στο νησί, θα γευτείτε, βεβαίως, και φρέσκα ψαράκια και θαλασσινά, θα πιείτε ντόπιο ούζο ή αρωματικό κρασί που φτιάχνει ο συνεταιρισμός και οινοπαραγωγοί.
Δράμα – Κρασιά
Στο νομό της Δράμας δραστηριοποιούνται επτά οινοποιεία, καλλιεργούνται 5.500, ελληνικές και ξένες ποικιλίες, τα δε κρασιά ταξιδεύουν σ’ όλον τον κόσμο. Αλλωστε, η αμπελουργία δεν έλειψε ποτέ από την περιοχή, η οποία κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ηδωνίδα Γη και ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα Διονυσιακής λατρείας. Στο νομό Δράμας θα βρούμε τις γαλλικές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah κ.ά. αλλά και τις ελληνικές Ασύρτικο, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μαυρούδι, Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά, Λημνιώνα κ.ά. Κατά την παραμονή σας γευτείτε και αλλαντικά Ανατολίας, τα καραμανλίδικα σουτζούκια, τους παστουρμάδες – μοσχαρίσιος, πρόβειος και ο αυθεντικός από καμήλα-, τον καβουρμά κ.ά.
Αγιος Πρόδρομος Χαλκιδικής – Σουβλάκια
Λένε ότι στον Αγιο Πρόδρομο το σουβλάκι είναι τέχνη που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, είναι συνώνυμο με την ιστορία του τόπου, είναι τρόπος ζωής. Το χωριό που απέχει 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη διαθέτει πάνω από 10 ταβέρνες, ενώ συνηθίζουν οι Θεσσαλονικείς, και όχι, μόνο, να κάνουν στάση τους καλοκαιρινούς μήνες, πριν ή μετά, τις εξορμήσεις τους στο δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής. Αλλα και για αυθημερόν, αποτελεί μια «γευστική» απόδραση! Εκτός, από το κλασικό σουβλάκι Αγ. Προδρόμου, έχει και χειροποίητο μπιφτεκάκι, πατάτες χειροποίητες, χωριάτικο λουκάνικο, φρέσκιες σαλάτες και για το τέλος, γιαούρτι με μέλι Χαλκιδικής!
Ξάνθη – Γλυκά
Για τα γλυκά της, και όχι μόνο, φημίζεται η Ξάνθη. Στα ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πόλης, γευτείτε και αγοράστε σιροπιαστά γλυκά ταψιού όπως μπακλαβά, κανταΐφι, εκμέκ κανταΐφι, σαραγλί, καρυδόπιτα, σάμαλι, ρεβανί κ.ά., καζάν ντιμπί, ταβούκ γκιοσού (το μοναδικό γλυκό με κοτόπουλο), μουχαλεμπί (κρέμα με σιρόπι ροδόνερου), τα φημισμένα τυλιχτά κεράσματα με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς όπως είναι οι καριόκες, τα ανώμαλα, τα νουγκά καθώς και σουτζούκ λουκούμ κ.ά.
*
Δεν παραλείπουμε το χταπόδι που μυρίζει θάλασσα, τη σαρδέλα Καλλονής και το ούζο Λέσβου, κρόκο Κοζάνης, φάβα Σαντορίνης και κρητική τσικουδιά, ελιές Καλαμών, της Θάσου και της Χαλκιδικής, γραβιέρα Νάξου, βουβαλίσιο κρέας από την Κερκίνη Σερρών, κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης Καβάλας, ρεβανί Βέροια, κουμκουάτ Κέρκυρας, ρύζι Χαλάστρας και μύδια Ολυμπιάδας, προσιούτο από τον Προυσό της Ευρυτανίας, φασόλια Πρεσπών και πατάτες Νευροκοπίου, λούτζα Μυκόνου, παξιμάδια, λάδι, τυροκομικά Κρήτης κ.ά.