Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚυκλάδεςΘαλασσινή περιήγηση στη Μήλο

Θαλασσινή περιήγηση στη Μήλο

Με αφορμή την ολιγόωρη παραμονή μας στο νησί των χρωμάτων, την όμορφη Μήλο, απολαύσαμε μια κρουαζιέρα με το ξύλινο σκάφος του «Καπετάν Γιάγκου».

Kapetan Giagos

Στο τιμόνι ο καπετάν Σταύρος, ο οποίος μας δίνει την ευκαιρία να δούμε παραλίες του νησιού κάποιες από τις οποίες τις προσεγγίζεις μόνον από τη θάλασσα.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 86 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά, και μεταξύ άλλων, είναι γνωστή από το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης, που βρήκε στο νησί, τον Απρίλιο του 1820, ένας κάτοικος της Πλάκας, ο Γιώργος Κεντρωτάς.

Η Μήλος, είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα που συναποτελούν το ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, που ξεκίνησε πριν από 3,5 εκατ. χρόνια και συνεχίστηκε μέχρι τους προϊστορικούς χρόνους. Σ’ αυτήν την ηφαιστειακή δραστηριότητα οφείλονται τα σπάνια πετρώματα που συναντούμε στο νησί, οι γεωλογικοί σχηματισμοί και τα χρώματα αυτών.

Επιβιβαζόμαστε στο καΐκι που είναι δεμένο στο λιμάνι του Αδάμα, και παίρνουμε πορεία νοτιοδυτική. Πρώτη εικόνα ιδανική για φωτογράφηση ο μικρός οικισμός – ψαροχώρι Σκινωπή με τα χρωματιστά της «σύρματα», και αμέσως μετά, ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα τοπία της Μήλου, το Κλήμα.

DSC_0104 Klima

Πάνω από το Κλήμα ξεχωρίζει ο λευκός οικισμός της Τρυπητής με τη μεγαλοπρεπή εκκλησία του Αγ. Νικολάου, ενώ μεταξύ άλλων, στο ύψωμα του χωριού ξεχωρίζουν οι γραφικοί ανεμόμυλοι.

Ο καπετάν Σταύρος περνάει τώρα απέναντι και κατευθύνεται προς το ακρωτήρι Βάνι με τα όρθια βράχια και τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Δυτικά του νησιού, συναντούμε την παραλία Αγκάθια, και στη συνέχεια δυο από τις ομορφότερες – για κάποιους- του νησιού, τις Τριάδες και το Αμμουδαράκι.

DSC_0168 Triades Ammoydaraki

Πρόκειται για δυο διαδοχικούς κολπίσκους, όπου η πρόσβαση γίνεται και οδικώς, στο δε Αμμουδαράκι, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο του τουρισμού, έχει σχέδια να δημιουργήσει ξενοδοχειακή μονάδα. Στη συνέχεια, θα δούμε την παραλία του Αγ. Ιωάννη και το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Σιδεριανού.

Αξιοζήλευτης φυσικής ομορφιάς είναι το σπήλαιο της Συκιάς, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι της οροφής του έχει πέσει, δημιουργώντας μια μικρή πανέμορφη αμμουδιά. Συνεχίζουμε για Κλέφτικο!

Νότια της Μήλου

Να ένα ακόμη πολυφωτογραφημένο τοπίο της Μήλου’ το μοναδικό Κλέφτικο με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά και τους εντυπωσιακούς βράχους. Για την ιστορία, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως κρησφύγετο και ορμητήριο πειρατών πριν αρκετά χρόνια. Η πρόσβαση γίνεται μόνο δια θαλάσσης, οπότε ο μόνος τρόπος για να απολαύσετε το υπέροχο τοπίο και τα νερά, είναι να κάνετε τη θαλασσινή περιήγηση με τα τουριστικά σκάφη είτε με ιδιωτικό. Το καΐκι θα ρίξει άγκυρα για λίγο, έτσι ώστε να απολαύσουμε μια δροσιστική βουτιά σ’ αυτά τα υπέροχα νερά. Πραγματικά, αναζωογονητική η βουτιά!!

DSC_0045 Kleftiko

Θα περάσουμε από το Γέροντα (δύσκολη σχετικά πρόσβαση λόγω χωματόδρομου και 10λεπτου περπατήματος), τον Κήπο όπου έχει και ένα ταβερνάκι, τον Αγ. Σώστη προέκταση της παραλίας του Προβατά, τον Προβατά παραλία οργανωμένη, με ρηχά νερά, κατάλληλη για οικογένειες, με ταβέρνες, ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα.

Επόμενη παραλία η Φυριπλάκα με εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς βράχους, κομμάτι της οποίας είναι οργανωμένο με ξαπλώστρες και ομπρέλες (σ.σ. πίσω από το βράχο στη θάλασσα η παραλία είναι ήρεμη), και αμέσως μετά το Τσιγκράδο, όπου θα κατεβείτε από το ύψωμα μέσω ενός απότομου μονοπατιού που είναι καλυμμένο με άμμο. Τώρα δε, έχουν βάλεις και ξύλινες σκάλες, όπου η πρόσβαση είναι λίγο πιο εύκολη.

DSC_0131 Tsigrado

Ο Κάλαμος είναι παραλία που φτάνεις δια θαλάσσης, επόμενη παραλία η Αγ. Κυριακή οργανωμένη, προσβάσιμη και οδικώς (υπάρχουν ταβερνάκια και beach bar), η Ψαραβολάδα είναι μικρό κολπάκι ενώ διαθέτει και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, το Παλαιοχώρι είναι μικρός οικισμός με επίσης οργανωμένη παραλία (φτάνετε από Αδάμα, ακολουθώντας το δρόμο για Ζεφυρία και στη συνέχεια για Παλαιοχώρι), στο Φυρλίγκο φτάνετε δια θαλάσσης ενώ για τα Θειωρυχεία υπάρχει δρόμος και η θάλασσα αναβλύζει ζεστά νερά. Όπως προδίδει η ονομασία, εκεί βρίσκονται τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις των παλιών ορυχείων εξαγωγής θείου που λειτουργούσαν μέχρι το 1956.

Είμαστε, ήδη, ανατολικά της Μήλου, μπροστά μας έχουμε την Πολύαιγο, στο βάθος τη Σίφνο και δεξιά μας τη Φολέγανδρο. Περνάμε από τον Κολυμπισιόνα, από τα Τρία Πηγάδια, τον Καστανά, στα Βούδια λειτουργεί εργοστάσιο που παράγει περλίτη και μπετονίτη, και καταλήγουμε στα Πολλώνια.

DSC_0021 Pollonia

Εκεί θα γευματίσουμε σε ταβερνάκι μπροστά στη θάλασσα. Τα Πολλώνια είναι παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός, με καταλύματα για διαμονή, καφέ, μαγαζάκια κ.ά. Από κει αναχωρούν και φέρυμποτ για τη γειτονική Κίμωλο, μια απόσταση 20 περίπου λεπτών. Αφήνουμε την Κίμωλο για άλλη φορά… Προς το παρόν, κρατάμε στη μνήμη μας το χρώμα της Μήλου και τη θαλασσινή μας περιήγηση! Εβδομήντα δύο παραλίες λένε ότι υπάρχουν στο νησί, μικρές και μεγάλες!

Tips

  • Πρωτεύουσα της Μήλου είναι η Πλάκα, χτισμένη σε υψόμετρο 200 μ. από τη θάλασσα, ενώ στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το επιβλητικό ενετικό Κάστρο. Ανηφορίζοντας για το Κάστρο (ή κατηφορίζοντας) θα δείτε την Υπαπαντή του Χριστού (ή Παναγία Θαλασσίτρα) χτισμένη σε μαύρο βράχο ενώ από την αυλή της Παναγίας της Κορφιάτισσας θα απολαύσετε τη δύση του ηλίου.
  • Στην Πλάκα βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και το Λαογραφικό και Ιστορικό.
  • Ο Αδάμας – το κύριο λιμάνι του νησιού- είναι ένα απ’ τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, και αποτελεί σύγχρονο τουριστικό θέρετρο. Κοντινές παραλίες είναι της Λαγκάδας και του Παπικινού. Στον Αδάμα αξίζει να επισκεφτείτε το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, το οποίο προβάλλει τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού (τηλ. 22870/ 22481).
  • DSC_0022 Adamas
  • Στην περιοχή της αρχαίας πόλης, νοτιοδυτικά του χωριού Τρυπητή, βρίσκονται οι ξακουστές Κατακόμβες, οι οποίες αποτελούσαν τόπο συγκέντρωσης των πρώτων Χριστιανών, για να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να θάψουν τους νεκρούς. Είναι από τις πιο αξιόλογες, μαζί μ’ αυτές της Ρώμης και των Αγίων Τόπων (τηλ. 22870/ 21.625).
  • Είναι και το αρχαίο θέατρο και το Μαύρο Τείχος -ο χώρος που βρέθηκε η περίφημη Αφροδίτη της Μήλου και σήμερα εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρο, στο Παρίσι.
  • Τα γραφικά ψαροχώρια Σκινωπή, Κλήμα, Αρετή, Φουρκοβούνι, Μανδράκια Φυροπόταμος με τα χαρακτηριστικά «σύρματα», χώροι σκαμμένοι στο πέτρωμα, όπου οι κάτοικοι προστατεύουν τις βάρκες τους. Στις μέρες μας, κάποια από αυτά έγιναν κατοικίες ψαράδων ή καλοκαιρινά καταλύματα.
  • Και βεβαίως, δεν παραλείπουμε το μοναδικό Σαρακήνικο με τους ολόλευκους βράχους του, που θυμίζει…σεληνιακό τοπίο.
  • Είναι και η Ζεφυρία (ή Παλαιόπολη), η Φυλακοπή -από τις σπουδαιότερες πόλεις του προϊστορικού Αιγαίου, η σπηλιά του Παπάφραγκα, τα Γλαρονήσια, η λιμνοθάλασσα Ριβάρη, ο όρμος Εμποριού κ.ά.
  • Κατά την παραμονή σας στη Μήλο δοκιμάστε πιταράκια με γέμιση από  πιπεράτο ξερό τυρί ή μυζήθρα με δυόσμο-, καρπουζόπιτα παραδοσιακή γλυκιά πίτα από καρπούζι- και φυσικά το γλυκό κουφέτο που παρασκευάζεται από ψίχα γλυκού κολοκυθιού με μέλι και αμύγδαλα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα