Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Στη φιλόξενη Σίκινο!

Τη συναντάς ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, εκεί στις νότιες Κυκλάδες! Είναι η όμορφη Σίκινος, η Οινόη όπως λεγόταν αρχικά. Η δε σημερινή της ονομασία, σύμφωνα με την παράδοση, την πήρε από το γιο που γέννησε η Ναϊάδα νύμφη Οινόη, σύζυγος του βασιλιά της Λήμνου, Θόα.

Κείμενο – φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Με έκταση μόλις 41 τετρ.χλμ. και τριακόσιους περίπου μόνιμους κατοίκους, η Σίκινος, στις Νότιες Κυκλάδες, ανατολικά της Φολεγάνδρου και δυτικά της Ιου, σε «παρασύρει» με τον δικό της τρόπο να απολαύσεις την κάθε σου στιγμή, την κάθε πολύτιμη στιγμή των καλοκαιρινών σου διακοπών. Νιώθεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει!

Το λιμάνι της, η Αλοπρόνοια (αλς=θάλασσα + πρόνοια), παραθαλάσσιος οικισμός με ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο, κάνα δυο ταβερνάκια, καφέ ζαχαροπλαστεία και σούπερ μάρκετ.

DSC_0101 Alopronoia

Από δω ξεκινάει το λεωφορείο που θα σε μεταφέρει στη Χώρα (3,5 χλμ.) η οποία αποτελείται από δυο συνοικισμούς: το Χωριό και το Κάστρο.

Στο μεν Κάστρο – παλιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα- χτυπάει η καρδιά του τόπου, με δυο ταβερνάκια, λίγα καφέ μπαράκια, την όμορφη πλατεία με το δημαρχείο και το Βυζαντινό μουσείο και βεβαίως το κόσμημά του, την εκκλησία της Παντάνασσας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις παλιές εικόνες. Ο πατήρ Θεόδωρος θα σου την ανοίξει.

DSC_0124 Xora

Το δε Χωριό, με λιγοστούς κατοίκους, κρύβει στα δαιδαλώδη δρομάκια του, σπίτια παλιά, με λουλουδιασμένες αυλές, και γωνιές που νιώθεις – και πάλι- ότι ζεις σ’ άλλες εποχές..

DSC_0032 Xorio

Κοντά στην Χώρα, στην κορυφή του Βράχου, το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένο το 1690, ήταν κάποτε γυναικεία μονή, και μοιάζει με κάστρο, καθώς περιβάλλεται από τείχος. Εκεί κατέφευγαν οι κάτοικοι για να προφυλαχτούν από τις πειρατικές επιδρομές.

Το πιο ιδιαίτερο όμως και ενδιαφέρον μνημείο του νησιού το οποίο στέκεται σιωπηλό αλλά και αινιγματικό είναι αναμφίβολα η Επισκοπή (6 χλμ. από Χώρα, πρόσβαση με το λεωφορείο ή από μονοπάτι) όπου αρχικά είχε θεωρηθεί ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα. Πρόκειται όμως για ταφικό μνημείο του 3ου αιώνα μ.Χ., όπου αιώνες αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο.

ImageΑπό την Αλοπρόνοια (σ.σ. και η παραλία της Αλοπρόνοιας προσφέρεται για κολύμπι) ξεκινάει και το καραβάκι που σας μεταφέρει στις παραλίες της Σίκινου με τα γαλαζοπράσινα νερά (Μάλτας, Σαντοριναίικα).

Σε κάποιες πάτε και οδικώς, όπως στο Διαλισκάρι (χωματόδρομος 1,5 χλμ.) και στον Αγιο Γεώργιο (8 χλμ. πρόσβαση με το λεωφορείο) αμμουδερή παραλία με ταβερνούλα που σερβίρει φρέσκο ψαράκι της ημέρας.

Σε άλλες πάτε πεζοπορώντας όπως στον Αγ. Παντελεήμονα απολαμβάνοντας το εντυπωσιακό ανάγλυφο του νησιού και τη γαλήνια φύση (σ.σ. η Σίκινος λόγω της χλωρίδας και της μορφολογίας της περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000).

ImageTip

-Θα πάτε και στο οινοποιείο του Γιώργου Μάναλη με τους βιολογικούς αμπελώνες που παράγουν το περίφημο σικινιώτικο κρασί (τηλ. 6932 272854, 6983 031796).

-Είναι και το εκκλησάκι της Παναγίας Παντοχαράς, αφιέρωμα του Οδυσσέα Ελύτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα