Από τα ωραιότερα, τα εντυπωσιακότερα, τα πιο μυστηριώδη σπήλαια, που έχω επισκεφτεί μέχρι στιγμής, ανά τον κόσμο! Το σπήλαιο Αντιπάρου!!
Από την Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στις παρυφές του όρους του Αϊ Γιάννη, και αναμφίβολα, είναι ένα από τα ομορφότερα και πλέον εντυπωσιακά αλλά και μυστηριώδη σπήλαια.
Το σπήλαιο Αντιπάρου είναι κατακόρυφο, αναπτύσσεται σε περίπου 100 μέτρα βάθος και χωρίζεται σε τρία επίπεδα, με τρεις διαφορετικές αίθουσες’ το πρώτο και ψηλότερο επίπεδο είναι η «Καλυμμένη Πλατεία», το δεύτερο «Κρυφός Θάλαμος» και το τρίτο «Κρύπτη».
Όσο, για τις τρεις αίθουσες, η πρώτη ονομάζεται «Θάλαμος των πέτρινων καταρρακτών», η δεύτερη «Θάλαμος του καθεδρικού ναού» και η τρίτη «Βασιλική».
171 μέτρα, για την ακρίβεια, πάνω από τη θάλασσα, βρίσκεται το σπήλαιο Αντιπάρου – το «Καταφύγι» όπως το αποκαλούσαν οι ντόπιοι-, έχει έκταση 5.600 τετρ. μέτρα ενώ το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 100 μ. Είναι το μοναδικό κατακόρυφο σπήλαιο στην Ελλάδα, δίχως νερό στο εσωτερικό του, στου οποίου η κατάβαση γίνεται με περίπου 400 σκαλοπάτια.
Στην είσοδο του σπηλαίου
10 χλμ. λοιπόν, από το λιμάνι της Αντιπάρου μέχρι το σπήλαιο, εκεί όπου φτάνεις είτε με δικό σου μέσο, είτε με το λεωφορείο του δήμου Αντιπάρου, με δρομολόγια από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι. Ούτως ή άλλως, το σπήλαιο κλείνει στις 6 το απόγευμα, ενώ η τελευταία επίσκεψη είναι στις 17.30.
Ανηφορίζεις την ανηφόρα μέχρι την είσοδο του σπηλαίου, απολαμβάνεις την πανοραμική θέα στην περιοχή, αφού σου έχει βγει λίγο η γλώσσα, πληρώνεις το εισιτήριο, και εισέρχεσαι στον υπαίθριο χώρο του σπηλαίου. Εκεί, όπου υπάρχουν δυο εκκλησάκια, του Αϊ Γιάννη του Σπηλιώτη και της Ζωοδόχου Πηγής.
Το μπροστινό μέρος της σπηλιάς, ο «Προθάλαμος» βρίσκεται σε τρία επίπεδα’ το πρώτο η «Καλυμμένη πλατεία», το δεύτερο ο «Κρυφός θάλαμος» και το τρίτο επίπεδο, ουσιαστικά σε φέρνει στο κατ’ εξοχήν εσωτερικό του σπηλαίου.
Οι καταρράκτες, η Αγία Τράπεζα και ο… βασιλιάς
«Θάλαμος των πέτρινων καταρρακτών» ονομάζεται η πρώτη αίθουσα, με πλούσιο διάκοσμο, από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
«Θάλαμος του καθεδρικού ναού» είναι η δεύτερη αίθουσα, εκεί όπου έγινε η λειτουργία των Χριστουγέννων, όταν το 1673, ο Μαρκήσιος ντε Νουαντέλ, έφτασε στην Αντίπαρο, έχοντας πληροφορίες για ένα τεράστιο άγαλμα. Ωστόσο, η πληροφορία του ήταν λανθασμένη και το άγαλμα δεν ήταν παρά ένας τεράστιος σταλαγμίτης, με περιφέρεια 18 μ. και ύψος 8 μ. Από τότε ο συγκεκριμένος σταλαγμίτης ονομάστηκε Αγία Τράπεζα.
«Βασιλική» ονομάζεται η τρίτη αίθουσα του σπηλαίου, και για να φτάσεις εκεί, έχεις κατέβει 332 σκαλοπάτια (συνολικά είναι περίπου 360). Στη «Βασιλική» αίθουσα όπου ξεχωρίζει η διάσημη υπογραφή του βασιλιά Όθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας, που μαρτυρούν την επίσκεψή τους στις 27 Σεπτεμβρίου του 1840.
Info
-Το σπήλαιο της Αντιπάρου απέχει 10 χλμ. από το λιμάνι και οι ώρες λειτουργίας είναι 10.00 – 18.00, με τελευταία επίσκεψη στις 17.30. Είσοδος 5 ευρώ, παιδιά 6-12 ετών 2,50 ευρώ, παιδιά κάτω των 6 ετών δωρεάν.
-Τη συστηματική εξερεύνηση, χαρτογράφηση και μελέτη της τουριστικής διαδρομής πραγματοποίησε το 1979 η περίφημη σπηλαιολόγος Άννα Πετραχείλου.