Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΗράκλειο Κρήτης: Ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Πόλη Γαστρονομίας της UNESCO

Ηράκλειο Κρήτης: Ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Πόλη Γαστρονομίας της UNESCO

Το Ηράκλειο της Κρήτης εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο «Δημιουργικών Πόλεων» (Creative Cities) της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας.

Το προσπάθησε και το κατάφερε! Το Ηράκλειο Κρήτης προβάλλοντας στην υποψηφιότητά του τα 5.000 χρόνια γαστρονομικής κουλτούρας, παράδοσης και πολιτισμού που έχει ο τόπος και την ήδη αναπτυγμένη στρατηγική του για να καταστεί η πόλη ως ένας βιώσιμος αναγνωρισμένος γαστρονομικός προορισμός, κατάφερε να αποσπάσει τη σημαντική αυτή διάκριση.

Πλέον, το Ηράκλειο βρίσκεται ανάμεσα στις επτά πόλεις από όλο τον κόσμο που επισφραγίστηκαν το 2023 ως Δημιουργικές Πόλεις της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας.

H UNESCO επέλεξε την Παγκόσμια μέρα των Πόλεων, την 31 Οκτωβρίου 2023, για να ανακοινώσει (δείτε εδώ) τις νέες πόλεις που εντάσσονται στο παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικό Πόλεων (Creative Cities) στους θεματικούς τομείς της γαστρονομίας, της μουσικής, της λογοτεχνίας, του design, του κινηματογράφου, των media arts, της χειροτεχνίας και λαϊκής τέχνης.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των στελεχών της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Δήμου Ηρακλείου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Ηράκλειο ΜΑΕ».

Ενδυνάμωση του τουριστικού brand

Η πλούσια γαστρονομική παράδοση και τα εξαιρετικά προϊόντα που διαθέτει η Κρήτη αλλά και το Ηράκλειο τοποθετούν την πόλη στην κορυφή των γαστρονομικών προορισμών.

«Η αναγνώριση του Ηρακλείου ως Δημιουργικής Πόλης Γαστρονομίας της UNESCO, έρχεται ως επιβράβευση της επιλογής τοπικών προϊόντων και παραγωγών που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό άξονα στη στρατηγική για την ενδυνάμωση του τουριστικού brand του Ηρακλείου» δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης επισήμανε πως «το Ηράκλειο είναι ένας πολυδιάστατος τόπος με ιστορία και συνεχή πολιτιστική παρουσία 5.000 ετών που σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις αστικής ανάπτυξης με όρους αειφορίας και ανθεκτικότητας. Η ανακήρυξή μας από την UNESCO ως πόλη γαστρονομίας και η συμμετοχή μας στο δίκτυο «Δημιουργικές πόλεις» (Creative cities) είναι ιδιαίτερη τιμή για μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με συνέπεια την προσπάθεια να συστήσουμε την μοναδικότητα της κρητικής κουζίνας και του Κρητικού τρόπου ζωής σε όλο τον κόσμο ενισχύοντας την τουριστική ταυτότητα του Ηρακλείου και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας».

Μια πρόταση πολύπλευρη

Ο κ. Σισαμάκης ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα και τα στελέχη της Επιτροπής, «που από την αρχή της σύνταξης του φακέλου στάθηκαν δίπλα μας με καίριες προτάσεις και συμβουλές ώστε να κατατεθεί μια ανταγωνιστική υποψηφιότητα, αλλά και το Δήμο Θεσσαλονίκης, την 1η πόλη που συμμετέχει στο δίκτυο, για την στήριξή του».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Αικατερίνη Τζιτζικώστα υπογράμμισε: «Η υποψηφιότητα του Ηρακλείου ξεχώρισε καθώς ήταν μια πρόταση πολύπλευρη, με εθνική και διεθνή διάσταση, αλλά και με μια σύγχρονη αειφορική ματιά για τη γαστρονομία που αποτελεί προτεραιότητα της UNESCO.

*

-Εντός του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο εκδήλωση παρουσίασης της ένταξης της πόλης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO.

-Υπενθυμίζεται ότι πρώτη πόλη που εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας ήταν η Θεσσαλονίκη. Η ένταξή της πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα