Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήUncategorized«Όχι» των οινοποιών στον φόρο για το κρασί

«Όχι» των οινοποιών στον φόρο για το κρασί

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, τα οινοποιεία όλης της χώρας, διαμαρτυρόμενα για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), πανελλαδικό κλείσιμο των οινοποιείων και ευρείες συσκέψεις σε 9 μεγάλες αμπελουργικές περιοχές είναι οι κινήσεις που ξεκίνησε ο κλάδος των οινοποιών σχετικά με τον αγώνα τους για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί.

 

Συγκεκριμένα,

Α. οι οργανώσεις του κλάδου ( ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ) προσέφυγαν κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης (για παραβιάσεις του Συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας) καθώς επίσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου έως ότου διεξαχθεί η συζήτηση.

Β. Αύριο, Δευτέρα 25/1, τα εκατοντάδες οινοποιεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, σε μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας, με αναρτημένες μαύρες σημαίες στις εισόδους τους. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που υπερσύγχρονες επιχειρήσεις όπως τα οινοποιεία, ταυτόσημες με την ύπαρξη και την ανάδειξη τουκρασιού, ενός εκ των βασικών ελληνικών προϊόντων με μοναδική ιστορική διαδρομή και συμβολή στην οικονομία, εξαναγκάζονται ουσιαστικά, από μια παράλογη και άδικη απόφαση της Πολιτείας, να προβούν σε μια τέτοια δραματική διαμαρτυρία. Την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία του κλάδου με επικεφαλής τους προέδρους των τριών οργανώσεων – τον Γιάννη Βογιατζή της ΕΔΟΑΟ, τον Χρήστο Μάρκου της ΚΕΟΣΟΕ και τον Γιώργο Σκούρας του ΣΕΟ- θα μεταβεί στη Βουλή για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και τα κόμματα.

Γ. Χθες, Σάββατο 23 και σήμερα Κυριακή 24/1, τα οινοποιεία της χώρας διοργανώνουν ενημερωτικές συσκέψεις, με ανοιχτό το θέμα των αποφάσεων για τοπικές διαμαρτυρίες, σε 9 αμπελουργικές περιοχές (Αμύνταιο, Νάουσα, Δράμα, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Αττική, Νεμέα, Αχαΐα, Ηράκλειο).

Όπως λένε οι οινοποιοί όλης της χώρας, ο κλάδος έδινε με αξιώσεις, και παρά το δυσμενές περιβάλλον της κρίσης, τη μάχη της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης του ελληνικού κρασιού στις ξένες αγορές. Η επιβολή του ΕΦΚ μεταβάλλει τα δεδομένα, οδηγώντας σε εσωστρέφεια και απειλώντας την επιβίωση πολλών οινοποιητικών μονάδων, συνακόλουθα και της αμπελουργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα