Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

1η μέρα Philoxenia!

Η 1η μέρα της 33ης Philoxenia ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον ασιατικό τουρισμό και την παγκόσμια τουριστική τάση, με νέα προγράμματα και νέες συνδέσεις από τουριστικούς οργανισμούς, με ανακοινώσεις συνεργειών, με αναλήψεις καθηκόντων και… τα καθιερωμένα εγκαίνια από την υπουργό Τουρισμού αλλά  και τα after πάρτι!

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Η Ασιατική αγορά είναι μια τεράστια αγορά, παγκοσμίως, οι Ασιάτες ξοδεύουν, οι Ασιάτες ταξιδεύουν και κυρίως ταξιδεύουν εκτός υψηλής εποχικότητας.

Πάνω από 317 εκατ. Κινέζοι τουρίστες ταξιδεύουν ετησίως, εκ των οποίων το 80% ταξιδεύει στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, και το 20% ταξιδεύει στην Ευρώπη.

Μόνο για το 2016, οι δαπάνες από Κινέζους τουρίστες ανέρχονται σε 260 δις δολάρια, ενώ για κάθε ταξίδι που πραγματοποιούσε 1 Κινέζος τουρίστας δαπανούσε περίπου 1.500 δολάρια.

«Ως περιοδεύονται πορτοφόλια» χαρακτηρίζουν τους Κινέζους που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, και δη, στην Ευρώπη’ οι οποίοι ξοδεύουν 2-3 φορές περισσότερο απ’ ότι άλλες εθνικότητες.

Και 4.000 ταξιδιωτικά γραφεία στην Κίνα (σ.σ. το 2002 ήταν 500 ενώ το 2017 ανέρχονται στις 4.000), και όταν το 30% των Κινέζων ταξιδεύει μέσω ταξιδιωτικών γραφείων, και το 50% των Κινέζων προτιμάει την Ευρώπη (σ.σ. ιδιαίτερη προτίμηση υπάρχει για τη Γαλλία), τότε, ναι, ο ασιατικός τουρισμός είναι ανερχόμενη τουριστική, επενδυτική, οικονομική, όπως θέλετε, πείτε το, κολοσσιαία δύναμη, του τουρισμού.

Ήταν μερικά από τα στοιχεία, και τα πραγματικά, πολλά νούμερα, που ακούστηκαν, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Ασιατικός Τουρισμός» που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έναρξης της φετινής 33ης Philoxenia.

Κι άλλες ενδιαφέρουσες ενότητες αναπτύχθηκαν, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, με θέματα όπως «Θεωρήσεις εισόδου σε Ασιάτες τουρίστες», «Διασυνδεσιμότητα της Αθήνας» κ.ά.

Μαρία Συλλοπούλου (αριστερά) ο άνθρωπος που ‘έτρεξε’ για την πραγματοποίηση του διεθνούς συνεδρίου! + η υπογράφουσα

Ταξιδιωτικές χριστουγεννιάτικες εκδρομές!

Αεροπορική εταιρία, έξτρα ταξιδιωτική ασφάλεια και άτοκες δόσεις, είναι το τρίπτυχο που παρουσιάζει ο ταξιδιωτικός οργανισμός Ζορπίδης, για τις εορταστικές του εκδρομές.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Μιχάλης Ζορπίδης, και οι συνεργάτες του, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο παραπάνω τρίπτυχο.

Όπως αναφέρθηκε, το 90% των προγραμματισμένων εκδρομών για τα Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά θα είναι με αεροπορικές πτήσεις γραμμής (και όχι τσάρτερ), θα είναι όλες εκτελέσιμες – δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις προγραμματισμένων εκδρομών ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, στρέφεται προς την Κεντροδυτική Ευρώπη.

Να σημειωθεί, ότι μέχρι στιγμής, ήδη 1.400 άτομα, έχουν ‘κλείσει’ θέσεις για την εορταστική περίοδο, και όπως ανέφεραν από τον ταξιδιωτικό οργανισμό, ‘το να έχουμε, πουλήσει τόσες θέσεις, σχεδόν 2 μήνες πριν, σε τέτοιες περιόδους, ναι, είναι επιτυχία!».

Σαν τη Χαλκιδική…

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Philoxenia, έδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής. Και αυτή τη φορά, είχε και έναν ακόμη, λόγο’ το γεγονός, ότι ο πρόεδρος της και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ), Γρηγόρης Τάσιος, εκλέχτηκε πολύ πολύ πρόσφατα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Μια συνέντευξη Τύπου, σ’ ότι αφορά το τουριστικό προφίλ της Χαλκιδικής, την εποχικότητα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βεβαίως, που δέχεται πληθώρα τουριστών.

Υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με το 2016, για τη φετινή περίοδο της Χαλκιδικής, αυξημένη είναι η εισροή από Δυτική Ευρώπη, ενώ παράλληλα, επιμηκύνθηκε και η σεζόν, η οποία ‘τράβηξε’ έως και τον Οκτώβριο, όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τάσιος.

Οι υποδομές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι της Χαλκιδικής, τουρίστες και επισκέπτες, η οικονομία διαμοιρασμού (AirBnB κτλ.), η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, οι επενδύσεις κ.ά. ήταν μερικά από τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΕΞΧ.

Επιπρόσθετα, να σημειωθεί, η ανακοίνωση της συνεργασίας του ΤΟΧ με εταιρία υπηρεσίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, σ’ ότι αφορά την χαρτογράφηση μονοπατιών στο νομό, με στόχο – τι άλλο;- την κατασκευή τους και κατ’ επέκταση την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στόχος της ολοκλήρωσης του project είναι το 2019.

Τα εγκαίνια, τα πάρτι

Κατά τις 20.30 το βράδυ της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 33ης Philoxenia παράλληλα με την Hotelia, που λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo, 10 -12 Νοεμβρίου.

Τις εκθέσεις εγκαινίασε, ως είθισται, η/ο υπουργός Τουρισμού’ η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην χώρα, 365 ημέρες τουρισμός.

Ακολούθησαν τα καθιερωμένα πάρτι’ στο «THE MET Hotel»,

το οποίο, παράλληλα, γιόρτασε τα 8 έτη λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. στελέχη του ξενοδοχείου γιόρτασαν το γεγονός με τους παρευρισκόμενους),

και στο «Anatolia Hotels & Villas» με σούσι μπουφέ – βλέπετε Ασιατικός τουρισμός), και χορευτική μουσική, μέχρι…

*

Η 33η Philoxenia συνεχίζεται σήμερα Σάββατο 11, και αύριο Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στα Περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ – Helexpo. Παράλληλα, με την Philoxenia, πραγματοποιείται και η Hotelia στα Περίπτερα 9 και 12.

-Η είσοδος επιτρέπεται για εμπορικούς επισκέπτες και κοινό και οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 10.00 – 20.00.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα