Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαPress Trips/Συνεντεύξεις«Η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ταξιδιωτικές αγορές έχει θέση ξεχωριστή»!

«Η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ταξιδιωτικές αγορές έχει θέση ξεχωριστή»!

*Συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο εκλιπόν Μπόρις Μουζενίδης για το περιοδικό του Hyatt Regency Thessaloniki #29 (Ιούνιος – Νοέμβριος 2018)

Αποτελεί έναν από τους βασικότερους Ομίλους στην Ελλάδα που διακινεί τουρίστες από Ρωσία και Ουκρανία. Ο Όμιλος Μουζενίδη επενδύει στην Ελλάδα, μια χώρα, που όπως αναφέρει ο πρόεδρος Μπόρις Μουζενίδης, είναι πολλά υποσχόμενη, χάρη στον πλούσιο συνδυασμό ευκαιριών για αναψυχή και ταξιδιωτικούς σκοπούς.

Συνέντευξη Ντέπυ Χιωτοπούλου hiotopoulou@gmail.com

Πρόεδρε, ποια είναι η πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας σας στον τουρισμό;

Μέχρι το 2013 η τουριστική αγορά εσηματοδοτείτο με σημαντική αύξηση πωλήσεων, αεροπορικών μεταφορών και αριθμού τουριστών. Μετέπειτα έγινε δυναμική πτώση, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια ξαναβλέπουμε μια επιχειρηματική έκρηξη και αξιοσημείωτη αύξηση ενδιαφέροντος, ειδικά για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ταξιδιωτικές αγορές έχει μια θέση ξεχωριστή, διαθέτει μοναδικές ευκαιρίες στον τουρισμό που καμία άλλη χώρα δεν είναι σε θέση να προσφέρει. Υπάρχει τεράστιο δυναμικό τόσο για ταξιδιώτη, όσο και για τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, οι οποίες θα είναι σε ζήτηση και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στο μέλλον. Η ανοδική τάση στη δημοτικότητα της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουρισμό αυξάνεται: ο όμιλός μας σημειώνει αυτό το χαρακτηριστικό με επιχειρηματική θετικότητα. Η Ελλάδα είναι μια κατεύθυνση πολυμορφική και πολλά υποσχόμενη, χάρις σε πλούσιο συνδυασμό ευκαιριών για αναψυχή και για ταξιδιωτικούς σκοπούς.

Ο Όμιλος Μουζενίδης είναι από τους βασικότερους Ομίλους στην Ελλάδα που διακινεί τουρίστες από Ρωσία και Ουκρανία. Κατά προσέγγιση, πόσοι τουρίστες από Ρωσία, Ουκρανία επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές, και, ειδικά, τη Βόρεια Ελλάδα, και ποιο το προφίλ τους;

Βάσει αποτελεσμάτων τουριστικής περιόδου του 2017, πάνω από 450.000 τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα με τη Mouzenidis Travel, εκ των 200.000 ήταν οι τουρίστες από τη Ρωσία, 50.000 από την Ουκρανία. Την Ελλάδα την επιλέγουν για διακοπές, ταξίδια, για επιχειρηματικό τουρισμό. Η Ελλάδα και η Βόρεια Ελλάδα εν γένει ως μια από τις βασικές περιοχές λειτουργίας μας είναι ελκυστικές για μεγάλη ποικιλία τουριστών: οικογένειες με παιδιά, προσκυνητές και νεαρά ζευγάρια. Ταυτόχρονα, όσον αφορά την επιλογή του τύπου διακοπών, καταλαβαίνουμε ότι για τους τουρίστες από τις χώρες της ΚΑΚ, οι διακοπές στην παραλία δίπλα στη θάλασσα εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα.

H Ελλάδα αποτελεί έναν προορισμό που μπορεί να υποστηρίξει τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, μια από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού. Οι τουρίστες που διακινεί ο Όμιλος Μουζενίδης, σύμφωνα με την εμπειρία σας, θα επιλέξουν την Ελλάδα, για χειμερινό τουρισμό;

Την Ελλάδα στις μέρες μας την επισκέπτονται και εκτός καλοκαιρινής περιόδου: αυτήν την κατεύθυνση προωθούμε τακτικά και ενεργά με καλά αποτελέσματα, αναπτύσσουμε κοινά πρότζεκτ στον τομέα του πολιτισμού, με στόχο την αύξηση της γνώσης και της ενημέρωσης των τακτικών και δυναμικών επισκεπτών για τη χώρα μας. Στηρίζουμε τη θέση του Υπουργείου Τουρισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σφαίρα του MICE-τουρισμού, που λειτουργεί όλο το χρόνο. Κάνουμε τα πάντα για να δείξουμε στους τουρίστες μας τις ευκαιρίες που έχουν οι δύο ελληνικές πρωτεύουσες – Αθήνα και Θεσσαλονίκη – όλο το χρόνο. Και ήδη σήμερα ένα σημαντικό μέρος των συνεργατών μας – τουριστικών πρακτόρων, και ως εκ τούτου οι πελάτες τους, γνωρίζουν ότι η χειμερινή Αθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, αλλά και μπαράκια, ταβέρνες, SPA, ψώνια σε μεγάλα εμπορικά κέντρα με τιμές χαμηλότερες από ό,τι στις γειτονικές χώρες της Μεσογείου (για παράδειγμα, στην Ιταλία), με διαδρομές προσκυνητών στο Άγιον Όρος, με γαστρονομικές και οινογαστρονομικές περιηγήσεις.

Επιπλέον, υπάρχει και ένα άλλο φυσικό πλεονέκτημα: η Ελλάδα έχει άνετο ήπιο κλίμα για ταξίδια και εξερεύνηση αξιοθέατων, πολιτισμού, τρόπου ζωής και κατά τη χειμερινή σεζόν.

Ο Όμιλος Μουζενίδης ίδρυσε το 2013 την αεροπορική εταιρία Ellinair, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Μιλήστε μας για την Ellinair, για το δίκτυο που καλύπτει στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, κύριε Μουζενίδη.

Η αεροπορική εταιρεία δημιουργήθηκε ως εργαλείο μεταφοράς τουριστών της Mouzenidis Travel. Εν τούτοις, πολύ γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι ο αερομεταφορέας μπορεί να λειτουργεί και ανεξάρτητα.

Επί του παρόντος, οι περισσότερες από τις πτήσεις μας είναι διεθνείς.

Ο χάρτης της εταιρείας περιλαμβάνει 54 κατευθύνσεις, ενώνοντας 10 πιο σημαντικές τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα με 11 χώρες: Ρωσία (αναχωρήσεις στην Ελλάδα από 14 μεγάλα περιφερειακά κέντρα), Ουκρανία (πτήσεις από τις 5 μεγαλύτερες πόλεις), Εσθονία, Γεωργία, Γερμανία, Ιταλία, Καζακστάν, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία.

Ο στόλος των αεροσκαφών της Ellinair αποτελείται σήμερα από 10 αεροσκάφη.

Ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε και εσωτερικές πτήσεις, ιδίως, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στα ελληνικά νησιά, στα οποία δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη χώρα, καθώς και στις πόλεις, όπου είναι αισθητή η παρουσία μας. Μια από τις στρατηγικές της Ellinair, καθώς και όλου του ομίλου εν γένει, είναι η ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών στα μέρη της Ελλάδας που δεν τα γνωρίζει ακόμη ο τουρίστας μας καλά.

Η εταιρεία αναπτύσσεται ενεργά, σχεδιάζουμε την περαιτέρω ανάπτυξή της ως ανεξάρτητη επιχείρηση. Ο στόχος μας για το 2018 αποτελεί 1 εκατομμύριο επιβάτες.

Και μια τελευταία ερώτηση, ως πρόεδρος ενός Ομίλου με γραφεία του δικτύου σε 18 χώρες, με 14 γραφεία στην Ελλάδα και 50 στην υπόλοιπη Ευρώπη, ποια πιστεύετε, ότι είναι εκείνα τα στοιχεία που προσελκύουν τους τουρίστες στην Ελλάδα, και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη;

Η Ελλάδα είναι ελκυστική από πολλές απόψεις: τουρίστες εκτιμούν την πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά, τη φιλικότητα και τη φιλοξενία των Ελλήνων, τον φανταστικό συνδυασμό παραλιών, δασών  κωνοφόρων, γαστρονομίας, τη δυνατότητα να συνδυάζονται αυτές οι επιλογές.

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, είναι μια πολύ συμφέρουσα πόλη από την άποψη τοποθεσίας και δυνατοτήτων, είναι πόλη αφίξεων, στρατηγικό σημείο αναφοράς, σταυροδρόμι τουριστικών διαδρομών. Πολλές εκδρομές στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα ξεκινάνε από αυτή τη σύγχρονη, δυναμική πόλη με τεράστια ιστορία – στη Χαλκιδική, Πιερία, Θάσο, Κέρκυρα, υπάρχουν εσωτερικές πτήσεις προς τη Ρόδο, Κρήτη, Σαντορίνη, Μύκονο με άφιξη από τη Θεσσαλονίκη. Από εδώ ξεκινούν διαδρομές προσκυνητών για εκείνους που επιθυμούν να επισκεφτούν τα ορθόδοξα ιερά στην Κέρκυρα και στο Άγιον Όρος, στα μοναστήρια και στα ιερά μέρη της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας. Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάνε μεταφορές σε παιδικές κατασκηνώσεις. Από εδώ είναι βολική η μετακίνηση στα Μετέωρα, στην Βεργίνα, στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο της Βουλγαρίας, καθώς οι καλές σύγχρονες οδικές αρτηρίες επιτρέπουν να διατηρείται η άνετη τουριστική σύνδεση με τα Βαλκάνια.

Αξίζει να σημειωθεί η τρέχουσα διαδικασία εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου «Μακεδονία», η οποία, αναμφίβολα, αυξάνει την ελκυστικότητα της Θεσσαλονίκης για τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, καθώς το αεροδρόμιο γίνεται ένας ολοκληρωμένος ευρωπαϊκός κόμβος. Ο ταξιδιώτης μπορεί να συνδυάσει την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις: η πτήση οπουδήποτε στην Ευρώπη διαρκεί το πολύ 3 ώρες. Την ίδια στιγμή, και από εμάς, εταιρεία εισερχόμενου και εξερχόμενου τουρισμού, εξαρτώνται πολλά, οπότε προσκαλούμε τους τουρίστες να επιλέγουν την Ελλάδα, τους προσανατολίζουμε για τη Βόρεια Ελλάδα, θα τους υποδεχτούμε, έχοντας τον μοναδικό στόχο – να περάσουν ποιοτικές, γεμάτες διακοπές και να γυρίσουν στη χώρα τους ικανοποιημένοι, με επιθυμία να επισκεφτούν την Ελλάδα ξανά. Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι τόσο οι πράκτορες με τους οποίους συνεργαζόμαστε, όσο και οι τουρίστες μας επιλέγουν την Ελλάδα, μας εμπιστεύονται, οπότε και εμείς με τη σειρά μας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταθούμε άξιοι της εμπιστοσύνης τους, στηρίζοντας το ενδιαφέρον τους και τη συνεργασία.

Το εξώφυλλο του συγκεκριμένου τεύχους #29 @welcome29
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα