Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΔιπλωματούχοι ξεναγοί στην εποχή της καραντίνας

Διπλωματούχοι ξεναγοί στην εποχή της καραντίνας

Όλοι μας, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, σε κάποιο μας ταξίδι, είτε αν την Ελλάδα είτε ανά τον κόσμο, έχουμε ενσωματωθεί σε γκρουπ ακολουθώντας τον διπλωματούχο ξεναγό.

Τον άνθρωπο που θα μας μιλήσει για την ιστορία του εκάστοτε τόπου, του πολιτισμού του, τις παραδόσεις του. Θα μας αποκαλύψει tips και μυστικά, θα μας δώσει χρηστικές πληροφορίες.

Τώρα, και οι ξεναγοί, έγκλειστοι στα σπίτια τους, ανησυχούν για την επόμενη μέρα, ωστόσο «Θα είμαστε έτοιμοι, όταν ξαναγυρίσουν οι επισκέπτες μας, να διηγηθούμε για την Ελλάδα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο debbiestravel.gr η διπλωματούχος ξεναγός και πρόεδρος Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG) Έφη Καλαμπουκίδου.

Ας την υποδεχτούμε!

Σε κάθε είδους θεματικές εκδρομές

«Την Μεγάλη Παρασκευή θα παραλάμβανα το γκρουπ μου με Αμερικανούς επισκέπτες για να ξεκινούσαμε ένα 8ήμερο ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Θα περνούσαμε την Κυριακή του Πάσχα στα Μετέωρα. Αντί να απολαμβάνουμε αυτή τη στιγμή την ελληνική ανοιξιάτικη φύση, τα μουσεία, τις μονές και τους αρχαιολογικούς μας χώρους, βρίσκομαι – όπως και όλοι οι συνάδελφοι μου στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο – στο σπίτι.

Εργάζομαι ως διπλωματούχος ξεναγός εδώ και 32 χρόνια στα αγγλικά και στα γερμανικά, σε τουρ με γκρουπ και σε πριβέ επισκέψεις, σε κάθε είδους θεματικές  εκδρομές. Κάθε άλλη χρονιά η σεζόν για τους ξεναγούς ξεκινάει με το Καθολικό Πάσχα, ενώ οι πολυήμερες εκδρομές ανά την Ελλάδα είναι πάντοτε την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Μπροστά από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια

Ανθεκτικοί ως κλάδος

Η φετινή άνοιξη όμως χάθηκε από τους ξεναγούς, όπως και για όλους τους υπόλοιπους τουριστικούς κλάδους, που είναι στην ανεργία και αναμένουμε όλοι την επιστροφή των επισκεπτών μας, όταν και όποτε αυτοί μας έρθουν.

Εργάζομαι – όπως κι οι περισσότεροι τουριστικοί κλάδοι – 5 με 6 μήνες το χρόνο, για να ζήσω, να ασφαλιστώ και να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου για όλη την υπόλοιπη χρονιά. Κανείς δεν μου εξασφαλίζει σίγουρη σταθερή εργασία, αφού ο τουρισμός είναι τόσο ευάλωτο προϊόν, που επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες.

Δεν είμαι μαθημένη τέτοια εποχή να κάθομαι σπίτι, αλλά να διασχίζω την Ελλάδα, δείχνοντας τις ομορφιές, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την τέχνη και τους ανθρώπους. Είμαστε όμως αποδεδειγμένα ανθεκτικοί ως κλάδος και έχουμε δει πολλές κρίσεις στο τουρισμό να μας πλήττουν στο παρελθόν.

Κάνω πράγματα που πριν δεν είχα χρόνο…

Ο χρόνος μου περνάει διαβάζοντας, κάνοντας επιμόρφωση με online σεμινάρια, μαγειρεύοντας, κάνοντας βόλτες στην εξοχή για άσκηση και βγάζοντας φωτογραφίες, επικοινωνώντας με φίλους και συγγενείς, κάνοντας πράγματα στο σπίτι που πριν δεν είχα χρόνο να κάνω, όπως εκκαθαρίσεις κα τακτοποίηση, ακούγοντας μουσική από το ραδιόφωνο. Αποφεύγω την τηλεόραση γενικά και ενημερώνομαι για τα νέα κυρίως από το διαδίκτυο, από ξένα και ελληνικά ΜΜΕ.

Επιμόρφωση σε ξεναγούς

Λόγω της ασχολίας μου με τα κοινά των ξεναγών στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια, έχω καθημερινά διάφορες εργασίες στον υπολογιστή για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σωματείων Ξεναγών (FEG), ασχολούμαι με την Εκπαιδευτική Επιτροπή μας, ώστε να προσφέρουμε άμεσα επιμόρφωση σε ξεναγούς σε όλες τις χώρες online σεμινάρια όσο αυτοί μένουν σπίτι τους, ενώ παράλληλα αξιολογώ φακέλους των υποψήφιων εκπαιδευτών ξεναγών της FEG. Αυτό σημαίνει ότι δεν βαριέμαι ποτέ μέσα στο σπίτι και επειδή είμαι αισιόδοξη και ευέλικτη ως άτομο, βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο κι πάντοτε ελπίζω.

Η διπλωματούχος ξεναγός και πρόεδρος Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG) Έφη Καλαμπουκίδου στο Μουσείο Αιγών στη Βεργίνα Ημαθίας

Η κρίση να γίνει μάθημα

Ελπίζω ότι η αυριανή μέρα στον τουρισμό θα είναι καλύτερη για όλους μας, με πιο προσεκτικό σχεδιασμό των προορισμών μας κι ασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες μας.

Ελπίζω η κρίση αυτή να έχει γίνει μάθημα σε επιχειρηματίες, εργαζόμενους και κράτος, ώστε να βελτιωθούν οι τουριστικές υπηρεσίες μας, να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και να μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας γεροί και δυνατότεροι από πριν. Ελπίζω να αναγνωριστεί η υπηρεσία που προσφέρουμε οι ξεναγοί στον τουρισμό και στον πολιτισμό μας.

Και όταν ξεκινήσουμε και πάλι να οργώνουμε την Ελλάδα με τους επισκέπτες μας, οι ξεναγοί θα είμαστε όπου μας χρειαστούν, έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες στη χώρα μας και περήφανοι να την παρουσιάσουμε ως υπόδειγμα θάρρους και πειθαρχίας που βγήκε και από αυτή την κρίση.».  

ΕΦΗ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΙΔΟΥ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΞΕΝΑΓΟΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ FEG (efiguide@yahoo.gr, president@feg-touristguides.org)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα