Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΑεροδρόμιο «Μακεδονία»: Νέος τερματικός σταθμός, αερογέφυρες και ευρωπαϊκός αέρας

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Νέος τερματικός σταθμός, αερογέφυρες και ευρωπαϊκός αέρας

Διπλάσιες πύλες αναχώρησης, νέοι χώροι check in, περισσότερες ζώνες παραλαβής αποσκευών, διπλάσια έκταση των αεροσταθμών, κυλιόμενοι διάδρομοι στον νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ο νέος ολοκαίνουργιος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι γεγονός. Ήδη, από το καλοκαίρι, και με το άνοιγμα των πτήσεων μετά το πρώτο lockdown, όλοι όσοι ταξίδεψαν από/προς Θεσσαλονίκη, εισέρχονταν στο νέο σταθμό, στους νέους χώρους check in, διέσχιζαν τα duty free αλλά και διαδρόμους που ήταν υπό κατασκευή, περπατούσαν πάνω σε κυλιόμενους διαδρόμους για να φτάσουν στις πύλες αναχώρησης.

Στους νέους χώρους check in του νέου τερματικού σταθμού (φωτ. Ντ. Χ.)

Η Fraport Greece παρέδωσε τόσο το αεροδρόμιο «Μακεδονία» όσο και τα υπόλοιπα 13 που διαχειρίζεται, τρεις μήνες νωρίτερα από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Σε λιγότερο από τέσσερα (4) χρόνια εργασιών παρέδωσε 14 καινούργια, αναβαθμισμένα και ασφαλή αεροδρόμια με νέες υπηρεσίες και περισσότερες ανέσεις.

Η επένδυση της Fraport Greece ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, παράλληλα με την έναρξη της παραχώρησης για τη διαχείριση και ανάπτυξη έντεκα (11) αεροδρομίων σε νησιά και τρία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι εργασίες στα αεροδρόμια δε σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα τρία πρώτα χρόνια με υψηλή επιβατική κίνηση, ενώ συνεχίστηκαν και εν μέσω της πανδημίας, ξεπερνώντας εν τέλει τις δυσκολίες και τα τεράστια εμπόδια που προέκυψαν.

Τον Ιανουάριο του 2021, η Fraport Greece ολοκλήρωσε τα έργα και στα 14 αεροδρόμια, νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση η οποία είχε τεθεί για τον Απρίλιο του 2021.

100 εκατ. ευρώ στο «Μακεδονία»

Ένας ολοκαίνουργιος, σύγχρονος, άνετος τερματικός σταθμός, που αναμφίβολα, θυμίζει ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Στο νέο – και μεγαλύτερο αεροδρόμιο διαχείρισης της Fraport Greece επενδύθηκαν 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του.

Ο νέος τερματικός σταθμός 34.033 τετρ. μέτρων συνδέεται με τον προϋπάρχων 24.000 τ.μ.  με αερογέφυρες. Με αυτόν τον τρόπο διπλασιάστηκε η συνολική έκταση των αεροσταθμών του αεροδρομίου.

Οι χώροι check-in αυξήθηκαν κατά 47%, οι πύλες αναχώρησης διπλασιάστηκαν, οι ζώνες παραλαβής αποσκευών αυξήθηκαν κατά 75%.

Στον νέο τερματικό σταθμό έρχονται να προστεθούν τα νέα καταστήματα εστίασης και αγορών τα οποία συνθέτουν ένα αεροδρομικό περιβάλλον που θυμίζει τα δημοφιλέστερα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Επίσης, να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των επιβατών στο «Μακεδονία» μέχρι το 2026 αναμένεται να αυξηθεί κατά 48%. Ωστόσο, αυτό που λείπει, και είχε απορριφθεί εξαρχής, ήταν η κατασκευή φυσούνων για τη μετάβαση των επιβατών από/προς τον σταθμό στο αεροσκάφος.

Άποψη του αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης

Το νέο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» σε αριθμούς:

 • €100.000.000 Συνολική επένδυση αναβάθμισης αεροδρομίου
 • 34.033 τ.μ. Νέος τερματικός σταθμός
 • 24.000 τ.μ ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού
 • 47% αύξηση των σταθμών check-in
 • 75% αύξηση των ιμάντων παραλαβής αποσκευών
 • 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών
 • 150.000 κυβικά μέτρα εκσκαφής εδάφους
 • 100.000 κυβικά μέτρα έργων σκυροδέματος
 • 250 χλμ. καλωδίων
 • 20 χιλιόμετρα σωληνώσεων
 • 2.900 τόνοι μεταλλικών κατασκευών
 • 222.900 ανθρωποημέρες θα χρειαζόταν για την ολοκλήρωση των έργων και
 • 11.250 ημέρες εργασίας μηχανημάτων/εξοπλισμού αναμενόταν να χρειασθούν για την ολοκλήρωση των εργασιών. Ωστόσο, η ολοκλήρωση των εργασιών ήρθε τρεις μήνες νωρίτερα.

*

Υπενθυμίζουμε ότι η τελετή θεμελίωσης στο νέο τερματικό σταθμό του «Μακεδονία» είχε πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα