Για άλλη μια χρονιά, το ετήσιο ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου είναι γεγονός. Η 19η διοργάνωση του Χάρτη των Γεύσεων ετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερους από 150 οινοποιούς και αποσταγματοποιούς από όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας.
ΝΤ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)
Ήρθε η στιγμή για το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη και ακούει στο όνομα «Χάρτης των Γεύσεων». Η 19η διοργάνωση ανοίγει τις πόρτες της το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, και συγκεκριμένα στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Περισσότεροι από 150 οινοποιοί και αποσταγματοποιοί, καθώς και εισαγωγείς οίνων που εκπροσωπούν οινοποιεία από όλες τις σημαντικές αμπελουργικές χώρες θα δώσουν το ‘παρών’ το διήμερο, Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του «Χάρτη των Γεύσεων». (Δείτε τη λίστα των συμμετεχόντων).
Συμμετέχοντες και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παλιές και νέες σοδειές, να συζητήσουν περί οίνου, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.
Στη 19η διοργάνωση του Χάρτη των Γεύσεων συμμετέχουν τα γνωστά οινοποιεία της χώρας αλλά και πολλά νεότερα, έως και πρωτοεμφανιζόμενα, εκπροσωπώντας όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας.
Πάνω από 1.000 ετικέτες
Περισσότερες από 1.000 ετικέτες, ξεκινώντας από τα φρέσκα της εσοδείας 2022, τις νέες ετικέτες και συσκευασίες, αρκετές από τις οποίες θα κάνουν το ντεμπούτο τους στην εκδήλωση και φτάνοντας έως τις αγαπημένες κορυφαίες ελληνικές και τις συναρπαστικές διεθνείς επιλογές, θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει το οινόφιλο κοινό.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Κάθε χρονιά, ο Χάρτης των Γεύσεων συνοδεύεται από πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Κάθετες γευστικές δοκιμές, παρουσιάσεις και επιστημονικές εισηγήσεις, απολαυστικές μαγειρικές επιδείξεις από κορυφαίους σεφ και ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης σας περιμένουν.
Επιπλέον, τα σεμινάρια του Wine School σας δίνουν την ευκαιρία να μάθετε τα βασικά βήματα της γευστικής δοκιμής και να γνωρίσετε τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας πριν ξεκινήσετε τις εξερευνήσεις σας.
Η διοργάνωση των σεμιναρίων και στα αγγλικά δίνει την ευκαιρία και στους ξένους επισκέπτες να έχουν μία αληθινά «Discover Greek Wines» εμπειρία.
Το ‘παρών’ θα δώσει και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) τα στελέχη της οποίας θα δίνουν απλές συμβουλές για να απολαύσετε ποιοτικό κρασί υπεύθυνα.
*
– Ο Χάρτης των Γεύσεων διοργανώνεται για 19η χρονιά, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη ΔΕΘ Helexpo.
-Το ωράριο λειτουργίας θα είναι 12.00 – 20.00 και το εισιτήριο 10 ευρώ, 8 ευρώ το φοιτητικό και 17 ευρώ και για τις δυο ημέρες.
-Συμβουλευτείτε το πρόγραμμα στο www.mapofflavours.gr. Με την είσοδο στην έκθεση μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παράλληλες εκδηλώσεις χωρίς πρόσθετο κόστος.
-Για την αναβάθμιση της οινικής εμπειρίας, η Wine Plus προσφέρει με την αγορά εισιτηρίου και το WP wine notebook, ένα καλόγουστο έντυπο σημειωματάριο γευστικής δοκιμής για να σας διευκολύνει/ενθαρρύνει να κρατάτε σημειώσεις για τα κρασιά που δοκιμάζετε.
–Προβολή της ταινίας Arcadia 1900, Champagne de l’Orient: Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κώστας Σπυρόπουλος καταγράφει την ιστορία των αδελφών Παπανικολάου, οι οποίοι κατάφεραν να παράγουν εξαιρετικό αφρώδη οίνο στο χωριό Ρίζες, στην Τεγέα της Αρκαδίας, από το 1885 έως το 1935.
-Ο Χάρτης των Γεύσεων διοργανώνεται από τη Wine Plus με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo. Φέρει την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.