Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΦεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας στη Σίφνο

Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας στη Σίφνο

Αρχές του Σεπτέμβρη, μας προσκαλεί η Σίφνος να βιώσουμε την ιδιαίτερη ομορφιά της, αλλά και να δοκιμάσουμε τις μοναδικές γεύσεις της στο 11ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου (paravaloui@yahoo.gr)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβρη στον Αρτεμώνα το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Μια γευστική διοργάνωση με οικοδεσπότες τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το δήμο Σίφνου, με τη συνεργασία τοπικών φορέων και συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό.

Φέτος, το «ραντεβού» με τη γεύση της Σίφνου κλείνεται στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου.

Το ξεχωριστό και γευστικό αυτό φεστιβάλ γίνεται με τη συμμετοχή αντιπροσωπιών, μαγείρων, οργανοπαιχτών και χορευτών από τα νησιά των Κυκλάδων (Αμοργό, Άνδρο, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σέριφο, Σίκινο, Σύρο, Σχοινούσα και Φολέγανδρο) και κάποιο φιλοξενούμενο νησί από το υπόλοιπο Αιγαίο.

Γεύσεις και «Τσελεμεντάκια»

Κάθε νησί έχει το δικό του περίπτερο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, όπου ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες μάγειρες και σεφ, παρασκευάζουν και παρουσιάζουν τις συνταγές του τόπου τους. Τις γεύσεις αυτές, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν στα περίπτερα των νησιών, δωρεάν!

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα «Τσελεμεντάκια», όπου παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, ντυμένα με ποδιές και πολύχρωμους μαγειρικούς σκούφους, συμμετέχουν σε μαγειρικά παιχνίδια και διαγωνισμούς, φτιαγμένους στα μέτρα τους.

Στο στενό του Αρτεμώνα, λίγα μόλις βήματα από την πλατεία, γίνεται κάθε απόγευμα ένα μικρό παζάρι με προϊόντα και κεράσματα από τα νησιά που συμμετέχουν.

Παράλληλες δράσεις

Κατά τη διάρκεια των τριήμερου γλεντιού, γίνονται παράλληλα πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και σε άλλα σημεία του νησιού, όπως παρουσίαση παραδοσιακών τεχνών (αγγειοπλαστική, ψαθοπλεκτική), αλλά και εθίμων, όπως η συγκινητική τέλεση του παραδοσιακού γάμου, που εντυπωσιάζει όσους το ζήσουν. Ξεκινά συνήθως από τα Εξάμπελα γύρω στις 6.30 το απόγευμα με επίσκεψη στο σπίτι του αρχιμάγειρου Νικόλαου Τσελεμεντέ και συνεχίζεται στα δρομάκια της Απολλωνίας, για να καταλήξει το βράδυ στον Αρτεμώνα, όπου βρίσκεται το σπίτι της «νύφης». (Όλη η διαδρομή αυτή γίνεται με τα πόδια).

Στο φεστιβάλ αυτό θα δούμε ακόμη την Έκθεση Λαογραφικού Υλικού «Γιάννης Ατσόνιος» (στο στενό του Αρτεμώνα απέναντι από την Παναγία του Μπαλή), καθώς και τις εκθέσεις Φωτογραφίας και Ζωγραφικής στο Δημοτικό Σχολείο του Αρτεμώνα και στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».

«Θαλασσομαγειρέματα»

Στο πλαίσιο του τριήμερου φεστιβάλ, κάθε πρωί, οργανώνονται και τα «Θαλασσομαγειρέματα». Με ευθύνη των τοπικών συλλόγων, δίπλα στη θάλασσα (στο Κάστρο, στον Πλατύ Γιαλό, στις Καμάρες, στη Χρυσοπηγή, στο Φάρο και στο Βαθύ), γίνεται επίδειξη παρασκευής σιφναίικων συνταγών και προσφέρονται τοπικά κεράσματα.

Το φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό κάθε μέρα στις 18.00, ενώ στο τέλος κάθε μέρας, στις 21.30, πραγματοποιούνται μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς σκοπούς τόσο της Σίφνου αλλά και των υπόλοιπων νησιών. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

*

Κατά την παραμονή σας στη Σίφνο, αξίζει να δείτε: Τον Αρτεμώνα και την Απολλωνία, το εντυπωσιακό Κάστρο, το Βαθύ και τον Φάρο, τη θαυματουργή Παναγία τη Χρυσοπηγή, τον Πλατύ Γιαλό για μπάνιο, την Παναγία την Πουλάτη (κοντά στο Κάστρο), το εκκλησάκι των Εφταμαρτύρων στην έξω μεριά του Κάστρου, τα Σεράλια (το λιμανάκι του Κάστρου), το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης στο λόφο Αγίου Ανδρέα και το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μονής Βρύσης.

Το εκκλησάκι των Εφταμαρτύρων στην έξω μεριά του Κάστρου

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα