Με ένα ποτήρι απόσταγμα της σπάνιας ποικιλίας Μούχταρο μας υποδέχτηκαν μια υγρή νύχτα του χειμώνα οι οικοδεσπότες του Tzaki ‘Ho Country Eating στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης!
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Αφήνοντας πίσω το πολύβουο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πήραμε… τας εξοχάς, ανηφορίζοντας για τον Χορτιάτη, προάστιο της πόλης, και ένας από τους πλέον παραδοσιακά προορισμούς για τους φίλους των κρεατικών.
Αφορμή για την εξόρμησή μας ήταν τα τρία (3) χρόνια που συμπληρώνει το εστιατόριο με την εμβληματική ονομασία «Tzaki ‘Ho Country Eating», ονομασία που πηγάζει, όπως αντιλαμβάνεστε, από το μεγάλο τζάκι στον χώρο, τα αρχικά γράμματα του Χορτιάτη, και που όλο αυτό δένει σπιρτόζικα με το όνομα της Jackie O (σ.σ. της Ζακλίν Μπουβιέ “Τζάκι” Κέννεντυ Ωνάση, της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ και σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ και του Ελληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση).
Εμπνευστής και ιδιοκτήτης του «Tzaki ‘Ho Country Eating» είναι ο Νίκος Νυφούδης, γνωστός επιχειρηματίας, μεταξύ άλλων, και για το «Ανφαν Γκατέ» στο Τελλόγλειο, την κάβα The Winehouse στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, τα δυο ελληνικά εστιατόρια The Life Goddess στο Λονδίνο κτλ. Νονά; Η γνωστή παρουσιάστρια της τηλεόρασης και της TV100 Χριστίνα Κανατάκη.
Μενού Degustation
Σε χριστουγεννιάτικο, εορταστικό σκηνικό, με λαμπιόνια και στολίδια, αλλά και με τη θαλπωρή του τζακιού και της παρέας, ήρθε στα πιάτα μας το welcome που ήταν δια χειρός – όπως και όλο το μενού- της σεφ του Tzaki ‘Ho Country Eating, Στέλλας Σπανού, βελουτέ σούπα από φασόλια Πρεσπών με κομματάκια από χωριάτικο λουκάνικο. Το οποίο welcome συνοδεύτηκε από απόσταγμα Μούχταρο του Κτήματος Μουσών, της οικογένειας Ζαχαρία, στην Άσκρη Βοιωτίας.
Το πρώτο ορεκτικό είχε μελιτζάνα αλλιώς, σερβιρισμένη σε συμπαθέστατα πιατάκια, και η οποία μελιτζάνα συνοδεύτηκε με μια μαλαγουζιά, Celini 2018, από το Κτήμα Τσικρικώνη, από το Μυρτόφυτο Παγγαίου Καβάλας.
Περάσαμε στο δεύτερο ορεκτικό, η επιλογή του οποίου ήταν νοστιμότατη μοσχαρίσια γλώσσα με αρωματικά βότανα, λεμόνι και ανθό αλατιού, σερβιρισμένη σε διαφανές πιάτο. Η γλώσσα συνοδεύτηκε με μούχταρο Syrah, Amuse 2018, από το Κτήμα Μουσών.
Αποδομημένη σπανακόπιτα, για σαλάτα, με φρέσκο σπανάκι, μανιτάρια σκεπασμένα με τραγανό φύλλο κρούστας και κατσικίσιο τυρί, συνοδεία ενός ποτηριού Ξινόμαυρο, Veranda 2008, από το Κτήμα Ασλάνη, οικογενειακό οινοποιείο με ιδιόκτητους αμπελώνες στη Νέα Μηχανιώνα.
Αγριογούρουνο ή μοσχαρίσια μάγουλα;
Το degustation menu περιλάμβανε τρεις επιλογές’ αγριογούρουνο στιφάδο, μοσχαρίσια μάγουλα με χειροποίητο κους κους και χυλοπίτες με κεφτεδάκια μαύρου χοίρου.
Επιλέξαμε τα μοσχαρίσια μάγουλα, τα οποία συνοδεύτηκαν με ένα Cabernet Sauvignon, Γήοινος 2016, από το Κτήμα Τσικρικώνη.
Και οι τρεις επιλογές ήταν… υπέροχες!
Τέλος, γλυκαθήκαμε με μια κολοκυθόπιτα, η οποία συνοδεύτηκε από ένα μοσχάτο Λήμνου, Salome, του Κτήματος Γκάραλη.
*
-Το Tzaki ‘Ho Country Eating με την ‘ζεστή’ του, βουνίσια ατμόσφαιρα, βρίσκεται στον Χορτιάτη (19 χλμ. από Θεσσαλονίκη), διασχίζοντας το κέντρο του, επί της οδού Αποστόλου Δράγου 2. Λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας (τηλ. 2310 349266).
-Το μενού του βασίζεται σε μεγάλη ποικιλία κρεατικών από τοπικές φάρμες αλλά και από το εξωτερικό, με σπάνιες κοπές, κρέατα ωρίμανσης, βουβάλια Κερκίνης καθώς και μια λίστα κρασιών που ξεπερνάει τις 400 ετικέτες.
-Executive chef του Tzaki ‘Ho Country Eating είναι η καταξιωμένη – και αγαπημένη- σεφ Στέλλα Σπανού.