Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΜενού… Βέροιας για την ένταξή της στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας

Μενού… Βέροιας για την ένταξή της στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας

Ρεβανί Βέροιας, ροδάκινα Βέροιας, μήλα και κεράσια, χωριάτικες πίτες και τυροκομικά, τσίπουρο και κρασί τοπικής παραγωγής. Είναι γεύσεις και προϊόντα της Βεροιώτικης γης.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

«Γαστροδιπλωματία Δήμου Βέροιας – Menu Veria Gastronomy» ήταν το θέμα στο οποίο επικεντρώθηκαν τελευταία ο Δήμος Βέροιας και το Τμήμα Τουρισμού με στόχο την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης στη σύγχρονη γαστρονομία.

Μία πρώτη «γεύση» του Μενού Βέροια πήραν επιχειρηματικοί φορείς και επαγγελματίες των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού, το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουλίου 2023, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Η τοποθέτηση της Βέροιας στον γαστρονομικό – τουριστικό χάρτη της Ελλάδας και της UNESCO, αλλά και η δημιουργία προοπτικών στον φάκελο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα», αποτελεί τον βασικό στόχο του φιλόδοξου και πρωτοποριακού εγχειρήματος μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί η τοπική επιχειρηματική δράση των επαγγελματιών.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικών προϊόντων

Η προώθηση της επικοινωνίας και της συνέργειας όλων των κλάδων, από το δέντρο και την βοοτροφία μέχρι την παραγωγή τοπικών γλυκών εδεσμάτων και κρασιών, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στη σύνδεση των τομέων παραγωγής με την πλούσια γαστρονομία της περιοχής της Βέροιας.

«Απώτερος σκοπός είναι να γίνουν ευρέως γνωστά τα προϊόντα της Βέροιας μέσω του ‘Μενού’ και να κινητοποιηθούν οι επαγγελματίες του κλάδου προς την κατεύθυνση αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας» δήλωσε ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης προσθέτοντας «θέλουμε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τόσο τις ομορφιές της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής του δήμου μας όσο και να γνωρίσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικών προϊόντων στο πλαίσιο της σύγχρονης γαστρονομίας».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης επισήμανε πως το ‘Μενού Βέροιας’ στήνεται στα σύγχρονα πρότυπα. «Πέρα από έναν κατάλογο φαγητών, γλυκών και ποτών που θα απευθύνεται σε έναν άνθρωπο με φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες, υπάρχει το μενού για παιδιά και εκείνο για τους vegans και vegetarians, μενού τα οποία βλέπουμε στα σύγχρονα εστιατόρια» επισήμανε ο κ. Ασλανίδης προσθέτοντας πως το ‘Μενού Βέροιας’ θα απευθύνεται και σε ειδικές κατηγορίες διατροφής όπως μενού για διαβητικούς ή για άτομα με αυξημένη χοληστερίνη.

*

-Παρόντες στην εκδήλωση – διαβούλευση ήταν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) Γιώργος Καββαθάς, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος και Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μακάριος Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σερρών, Σωτήρης Κοτσαμπάς, ο Επ. Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννης Παπαργύρης, η Επίκουρη Καθηγήτρια, κλινική διαιτολόγος, ψυχολόγος, Δρ. Αιμιλία Βασιλοπούλου, η παιδίατρος, Ελένη Καζελίδου, ο συνεργάτης του Δήμου Βέροιας, Γιώργος Παλισίδης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Κώστας Παπαοικονόμου, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, Δημήτρης Τσανακτσίδης και ο Πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ, Θεόφιλος Τεληγγιανίδης. Την Π.Ε. Ημαθίας εκπροσώπησαν η ειδική σύμβουλος, Νίκη Καρατζιούλα και η υπεύθυνη Γραφείου Τουρισμού Π.Ε. Ημαθίας, Μαρία Ανδρεάδου.

-Στη διαβούλευση επίσης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτρης Μάντσιος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Βέροιας, Κων/νος Σαμανίδης, ο Πρόεδρος του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας, Ιωάννης Βουγιούκας, ο Πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών Βέροιας, Τάσος Παγούρας, η Πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, Γιάννα Πιλιτσίδου, ιδιοκτήτες εστιατορίων, αμπελουργοί και βοοτρόφοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα