Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠροτεινόμεναΣίφνος - 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Ν. Τσελεμεντές: Τριήμερο γεμάτο γεύσεις και...

Σίφνος – 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Ν. Τσελεμεντές: Τριήμερο γεμάτο γεύσεις και παραδόσεις

Κυκλαδίτικες, ηπειρωτικές αλλά και γαλλικές γεύσεις θα πλημμυρίσουν το πανέμορφο νησί της Σίφνου, το τριήμερο 19 – 21 Σεπτεμβρίου. Αφορμή το 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές, που διοργανώνει ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Οι κατσαρόλες ετοιμάζονται να πάρουν ‘φωτιά’, τα τοπικά προϊόντα να μαγειρευτούν με αγάπη και μεράκι, οι παραδοσιακές συνταγές να ταξιδέψουν από άκρη σε άκρη, και οι εκατοντάδες επισκέπτες μικροί και μεγάλοι να γευτούν, να ενημερωθούν, να διασκεδάσουν, να συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες.

Αφορμή για όλα τα παραπάνω αποτελεί για άλλη μια φορά – 16η– το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές που διοργανώνεται στο πανέμορφο νησί του καταξιωμένου Έλληνα αρχιμάγειρα, τη Σίφνο.

Εκεί, λοιπόν, στο κυκλαδίτικο νησί, που το λούζει το φως του κυκλαδίτικου ήλιου, στον Αρτεμώνα, στον Φάρο, στο Βαθύ, στα σοκάκια της Απολλωνίας και άλλων γραφικών χωριών, ετοιμάζεται πυρετωδώς για την έναρξή του το 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου.

«Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετέχουν και φέτος, ευχαριστούμε τους χορηγούς μας αλλά και τους εθελοντές μας, που φέτος είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά» δηλώνει στο Debbiestravel.gr ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Γιώργος Σταυριανός.

Όπως ο ίδιος μας ενημερώνει, θα συμμετέχουν 13 Κυκλαδονήσια, 12 ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, ενώ θα υπάρχουν και ξένες συμμετοχές όπως το μεσαιωνικό χωριό Monflanquin που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία, στην περιοχή της Νέας Ακουιτανίας. Το ‘παρών’ θα δώσει και η Αίγυπτος με αποστολή Ελληνικού Σωματείου.

Σ’ ότι αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων, για φέτος, υπολογίζεται άνω των 500 ατόμων.

Θαλασσομαγειρέματα με γεύσεις, μουσικές και χορούς

Από το 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές, δεν θα λείπουν, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, τα περίφημα Θαλασσομαγειρέματα!

Τι γίνεται στα Θαλασσομαγειρέματα; Σε δυο δημοφιλείς παραθαλάσσιους οικισμούς της Σίφνου, στο Βαθύ και στον Φάρο, οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοί τους σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, μαγειρεύουν παραδοσιακά εδέσματα, τα οποία συνοδεύονται από τραγούδια, χορούς, μουσικά όργανα, κρασάκι και βεβαίως άφθονο κέφι.

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, τα Θαλασσομαγειρέματα θα πραγματοποιηθούν στην αμμουδιά του Φάρου από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Φάρου.

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, τη σκυτάλη θα πάρει το Εξωραϊστικό Σωματείο «Το Βαθύ της Σίφνου» στον ομώνυμο οικισμό, όπου και η δράση πραγματοποιείται γύρω από την εκκλησία του Ταξιάρχη.

Παιδομαγειρέματα και παραμυθομαγειρέματα

Το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές φροντίζει να περιλαμβάνει στο τριήμερο πρόγραμμά του και δημιουργικές δράσεις για παιδιά.

Έτσι λοιπόν, κάθε απόγευμα στον χώρο του φεστιβάλ,  (ώρες 18.00 – 20.00) στον Αρτεμώνα, μπροστά από την εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου, θα πραγματοποιούνται τα παιδομαγειρέματα με ζωγραφική, παραμύθια και άλλες δημιουργικές απασχολήσεις.

Φέτος, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει και τα «Παραμυθομαγειρέματα α λα γαλλικά». Τι σχέση μπορεί να έχει η μπαγκέτα με το ραβδί; Το Paris-Brest με ένα ποδήλατο; Tα μακαρόν με τα μακαρόνια; Το μπισκοτάκι πτι μπερ με το ημερολόγιο; Μήπως το κρουασάν έχει γεύση Αυστρίας; Όλα αυτά τα αινίγματα θα βρουν τη λύση τους μέσα από τα παραμύθια. Πραγματικές ιστορίες θα μαγειρεύονται μαζί με μυθοπλασία μέσα στο τσικάλι του Τσελεμεντέ.

Τα «Παραμυθομαγειρέματα α λα γαλλικά» διοργανώνει το Σχολείο Γαλλικών Maria Trapali που λειτουργεί στη Σίφνο και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους, την Παρασκευή 20/9, σε μια παράσταση αφήγησης και εκπαιδευτικού εργαστηρίου. Η δράση θα ξεκινήσει στις 19.30, στον προαύλιο χώρο του Αγ. Κωνσταντίνου, στον Αρτεμώνα. Την αφήγηση και συγγραφή του κειμένου έχει αναλάβει η Ιωάννα Γιώτη και τον σχεδιασμό και υλοποίηση του εργαστηρίου η καθηγήτρια Γαλλικών Μαρία Τράπαλη.

Η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου

Αναμφίβολα, αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές είναι η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, ένα ‘πάντρεμα’ εθίμων και παραδόσεων της Σίφνου και ενός τόπου, κάθε φορά και από διαφορετική γωνιά της Ελλάδας.

Η έναρξη του παραδοσιακού γάμου γίνεται τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, και ξεκινάει από το χωριό του Τσελεμεντέ, τα Εξάμπελα, όπου ο τοπικός Εξωραϊστικός Σύλλογος κερνάει τον κόσμο, ο οποίος και διασκεδάζει με το ‘τακίμι’ δηλαδή με τα βιολιά και τα λαούτα. Όλοι θα διασχίσουν τα σοκάκια των χωριών, στα Εξάμπελα, στην Απολλωνία, στο Πετάλι, στον Αρτεμώνα.

Εκεί, στον Αρτεμώνα, στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου «Εμείς παλιά στα σπίτια μας» όπου παρουσιάζεται με υπέροχο τρόπο ένα σιφναίικο σπίτι, ντύνουν τη νύφη. Εκεί θα την παραδώσει ο πατέρας της στον γαμπρό, και στη συνέχεια όλοι μαζί, η πομπή με τα λαούτα και τα βιολιά, καταλήγουν στην πλατεία του Αρτεμώνα, όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ.

Αδελφοποίηση του Monflanquin με το Δήμο Σίφνου

Σχετικά με τη γαλλική συμμετοχή και το μεσαιωνικό χωριό Monflanquin έχει υπάρξει αδελφοποίηση με τον Δήμο Σίφνου, ένα γεγονός που αναδεικνύει τη σύνδεση δύο περιοχών με πλούσια πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση.

Η αδελφοποίηση στοχεύει στην ενίσχυση των πολιτιστικών και τουριστικών ανταλλαγών, καθώς και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων και παραδόσεων των δύο τόπων. Η Σίφνος είναι γνωστή για τη μακρά μαγειρική της παράδοση, με πιάτα όπως η ρεβιθάδα και το μαστέλο, δημιουργώντας έτσι έναν ενδιαφέροντα γαστρονομικό δεσμό με το Monflanquin.

Από την άλλη, η γαστρονομία του Monflanquin είναι αντιπροσωπευτική της περιοχής της Ακουιτανίας και χαρακτηρίζεται από παραδοσιακές γεύσεις, πλούσιες σε τοπικά προϊόντα. Τα πιο γνωστά εδέσματα περιλαμβάνουν, foie gras (συκώτι πάπιας ή χήνας), που αποτελεί σύμβολο της γαλλικής κουζίνας, confit de canard (κονφί πάπιας), ένα παραδοσιακό πιάτο που φτιάχνεται από κρέας πάπιας μαγειρεμένο στο λίπος του, ποικιλίες τυριών της περιοχής όπως το Cabécou, διάφορα πιάτα που περιλαμβάνουν μανιτάρια, τρούφες και κάστανα, κρασιά με τα περίφημα κόκκινα και λευκά κρασιά του Bergeracνα να ξεχωρίζουν.

Η Σίφνος

Η Σίφνος βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, ανάμεσα στη Σέριφο, την Κίμωλο και την Πάρο, και αποτελεί τμήμα των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων. Απέχει από τον Πειραιά 75,6 ν.μ. Έχει επιφάνεια 74 τ. χλμ. και οι μόνιμοι κάτοικοι της ανέρχονται, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, σε 2.777. Νότια της Σίφνου βρίσκεται η μικρή νησίδα Κιτριανή, με μοναδικό κτίσμα την παλαιότερη εκκλησία της Σίφνου, την Παναγιά Κιτριανή, χτισμένη το 10ο – 11ο αιώνα.

Πολιούχος της Σίφνου είναι η Παναγία η Χρυσοπηγή, η οποία συνδέει την ιστορία της με μια σειρά θρησκευτικών παραδόσεων και θρύλων ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνον για τους Σιφνιούς αλλά και για όλους τους Έλληνες ορθόδοξους. Εορτάζει της Αναλήψεως, μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, όχι μόνο από τη Σίφνο αλλά και από τα γύρω νησιά.

Πολυφωτογραφημένη και η Εκκλησία των Επτά Μαρτύρων (ή Επταμάρτυρος) κτισμένη «πάνω» στη θάλασσα κάτω από το λόφο του Κάστρου.

*

– Στο 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές που θα πραγματοποιηθεί στη Σίφνο, 19 – 21 Σεπτεμβρίου 2024, θα αναβιώσουν όλα τα παραπάνω που αναφέραμε και άλλα πολλά!

-Το 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Είκοσι πέντε (25) θα είναι οι φετινές συμμετοχές, με τις αποστολές να φθάνουν στη Σίφνο, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από Κρήτη, Βόρεια Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησο και βεβαίως από τα κυκλαδονήσια.

-Μεταξύ των συμμετεχόντων φέτος θα συμμετέχουν το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «ΧΟΡΟΔΡΑΣΕΙΣ» Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ο Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων και ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων! Οι παραπάνω Σύλλογοι θα εκπροσωπήσουν τον νομό της Ημαθίας και συγκεκριμένα τον κάμπο της Βέροιας που ονομάζεται Ρουμλούκι. Ο γαστρονομικός χάρτης της περιοχής είναι εμπλουτισμένος από εδέσματα και γλυκίσματα από τις χιλιάδες ροδακινιές, τα μήλα, τα ακτινίδια κ.ά. που ευδοκιμούν στην περιοχή.

-Οι εθελοντές φέτος, στο 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Όπως πληροφορείται το Debbiestravel.gr πάνω από 50-60 άτομα, και κυρίως νέα παιδιά, θα βρίσκονται στη διοργάνωση, όπου με την καρδιά και την ψυχή τους θα βοηθήσουν για την άψογη διεξαγωγή της.

-Οι εθελοντές θα βοηθήσουν στη διοργάνωση, στην υποδοχή και εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και στην παροχή πληροφοριών. Με την αφοσίωση και το πάθος τους, θα γίνουν μέρος αυτής της γιορτής που έχει ως στόχο να προβάλλει τη μοναδική ταυτότητα των Κυκλάδων.

-Στο Στενό του Αρτεμώνα θα φιλοξενείται και φέτος η έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, χειροποίητων αντικειμένων και δράσεων από επαγγελματίες, συλλόγους και φορείς του νησιού.

-Κατά τις ημέρες διεξαγωγής του Φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάστρου και την Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα, που λειτουργούν καθημερινά -εκτός Τρίτης- από τις 8:30 ως τις 15:30.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα